Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
0| 3979 |08.08.2019

Собствениците на бензиностанции се жалваха на ЕК от новите касови бележки

.
Източник: БГНЕС
Браншовата организация на собствениците на бензиностанции в България изпрати писмо до Европейската комисия, в което се противопоставя на новите изисквания за касовите бележки, въведени от правителството. Те трябва да влязат в сила за тях на 30 септември и ги задължават да посочват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.

В писмото, адресирано до европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер, Българската петролна и газова асоциация (БПГА) се противопоставя на изискването на бележката да се изписва цената, на която бензиностанцията е купила горивото от производителя или вносителя, т нар. “покупна цена”.

 

Според асоциацията тя е търговска тайна и би нарушила принципите на конкуренция, които са в основата на европейския свободен пазар и са гарантирани от международното право”.

 

Осветляването на подобна информация би могло да доведе до изкривяване на конкуренцията между търговските оператори, което не е в полза нито на потребителите, нито на търговците и на българската икономика като цяло, пишат от организацията. Според тях въвеждането на подобно правило би засегнало не само нашия пазар, но и търговията с горива в Европейския съюз, тъй като множество европейски фирми извършват вътрешнообщностни доставки у нас.

 

На практика обявяването на покупната цена не носи допълнителна информация за потребителите, тъй като в нея не са включени редица разходи, които правят компаниите, обясняват още от Българската петролна и газова асоциация.

 

Новите изисквания за касовите бележки влизат в сила за бензиностанциите на 30 септември, след като Министерството на финансиите им даде отсрочка от 6 месеца, за да се подготвят за прилагането й.

 

Миналият месец ръководството на Асоциацията се е срещнало и с представители на дипломатически мисии у нас, за да ги предупреди за евентуалните негативни последствия, съобщава БНР.

 

Ако прецени сигнала за основателен, Европейската комисия може да започне разследване за спазването на правилата на свободна конкуренция. Евентуално разследване не спира изпълнението на законодателство. При заключение за нарушаване на европейското право, Комисията може да наложи финансови санкции.

 

Министерството на финансите промени наредбата за касовите апарати миналата година. С нея търговците бяха задължени да изпращат в реално време в НАП информация за извършените от тях продажби. Въведен беше електронен фискален бон за електронните продажби.

 

Допълнителните изисквания за бензиностанциите бяха въведени като мярка срещу спекулативно поскъпване на горивата след протестите на много места в страната срещу високите цени през миналата година. В БПГА членуват всички големи продавачи на горива у нас, включително “Петрол”, “Шел”, “Лукойл”, OMV, “Еко” и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Удължават срока за смяна на софтуера в бензиностанциите 0| 3455 |21.03.2019 . Мартин Димитров: Държавата е виновна за високите цени на горивата, удари малките бензиностанции 11| 5533 |16.11.2018 . Важно за собствениците на имоти в Гърция: Въвеждат се нови такси, които могат да стигнат до 1000 евро 0| 7302 |11.07.2017 . Борисов: От 900 проверени бензиностанции в 900 софтуерът е манипулиран 2| 7033 |26.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ