Реклама / Ads
13| 6015 |21.05.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стойнев: 3 поредни месеца имаме положителен икономически растеж

.
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев Източник: Булфото
Парите за следващия програмен период по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще са с 250 млн. евро повече спрямо предходната програма "Конкурентоспособност".
 

Това съобщи на пресконференция в Министерски съвет министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Общият бюджет на новата програма е 1,414 млрд. евро. Тази програма идва във важен момент за икономиката ни, каза министърът. Той отбеляза, че при встъпването в длъжност на правителството икономическият растеж е бил отрицателен - минус 0,2 на сто. Сега три поредни тримесечия има над един процент растеж, желаем да достигнем растеж три пъти по-голям за следващите две години, каза министърът.

Стойнев отбеляза, че благодарение на този растеж през първото тримесечие на годината са разкрити 39 100 нови работни места, нещо, което, по думите му, не се е случвало от 2009 година. В отговор на въпрос министърът изрази надежда след като бъде одобрена от Брюксел, програмата да се стартира с най-желаната от бизнеса мярка - за технологична модернизация. Желанието ни е по възможност тази година да бъде пусната мярката, допълни министърът.

Той напомни, че проектът за втората фаза на газова връзка със Сърбия, който е включен за новия програмен период, има закъснение от сръбска страна. По другия проект от новата оперативна програма - за втората фаза на "София тех парк", министърът каза, че няма забавяне и е възможно още тази година да продължи работата по изграждането на научно-технологичния парк.

В отговор на въпрос за искането от Сърбия България да й предостави електроенергия, министърът каза, че още вчера са били проведени разговори със сръбския посланик, а вицепремиерът Даниела Бобева е координатор на усилията на правителството в подкрепа на нашите съседи. Имаме готовност и в НЕК, и всички работим за определени количества, които те пожелаят, да бъдат предоставени на нашите сръбски партньори, каза министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8146 |09.03.2014 Магистрала на 7 месеца даде дефекти . 0| 7592 |26.12.2013 След 19 месеца София най-после със завод за боклук . 3| 6372 |28.11.2013 2,7 млн. лв. като хонорари раздала властта за 9 месеца . 5| 5856 |20.11.2013 Стойнев: Данъчната политика в България няма да се променя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads