Реклама / Ads
0| 5695 |24.06.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стойнев: Скъпият ток е заради американските централи и ВЕИ-тата

.
Драгомир Стойнев
Политически не сме съгласни с модела за определяне на цените на регулирания пазар, предложен от КЕВР”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на БС ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на НС на БСП Драгомир Стойнев след изслушването на КЕВР. Той обясни, че БСП не е съгласна с няколко основни момента в модела, който КЕВР е представил. По думите му за целия ценови период прогнозата е за 32,7 млрд. киловат часа, а това, което е за регулирания пазар е приблизително 15, 4 млрд. киловат часа, половината, от които принадлежат на ТЕЦ „Марица – Изток” 1 и ТЕЦ „Марица – Изток” 3.
 

"Именно там е скъпата елетроенергия и цената е 40% по-скъпа от тази на НЕК”, подчерта Стойнев. Бившият енергиен министър заяви, че освен че е спрян регулаторният период 2014г.-2015 г., се увеличава и квотата на ТЕЦ „Марица – Изток” 1 с 51%, на ТЕЦ „Марица – Изток” 3 с 46%, на високо ефективното комбинирано производство със 17%, два пъти квотата на ВЕИ-тата и ВЕЦ-овете. 

 

„Продължаваме да работим с двата основни източника на проблем в българската енергетика – двете американски централи и ВЕИ-тата”, заяви Стойнев. Според него, друг важен въпрос е защо, въпреки че е сезирана ЕК за неправомерна държавна помощ и  за прекомерна държавна помощ, нямаме никакъв резултат и не знаем какво ще се случи. По темата за ВЕИ-тата  той подчерта, че им се прави одит и може би нарочно на тези одити не се обръща внимание. Стойнев подчерта, че са констатирани над 2000 нарушения, на които не се обръща внимание, а е трябвало да се докаже системност, значимост и повтаряемост, за да се стигне до процедура дори и по отнемане на лиценза. „Не може да се тръгне в тази посока обаче, защото в българското законодателство липсва функцията на особения управител – какво той изпълнява. Когато ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в последните промени в закона за енергетиката предложихме такива функции, вие от мнозинството ги отхвърлихте”, обърна се депутатът към мнозинството.

Стойнев заяви, че е разбрал от вицепремиера, че иска да въведе такса „Робин Худ”. „Нали точно това се опитваше преди година предишният състав на НС да въведе – 20% такса върху ВЕИ-тата. Кой ги закриля и отмени тази такса? Президентът Плвенелиев. Кой избра президента Плевнелиев?”, попита Стойнев. По думите му този модел, който се предлага е на комисията и дебатът е излишен, защото на всеки 3 месеца КЕВР може да предложи различен модел. Според него трябва да се дискутира въпросът- как да се улесни дейността на комисията.

 

„Издадохте ли заповед и назначихте ли работна група, която да направи правен анализ на база на одитните доклади за установените нарушения от страна на ЕРП-тата?”. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Божинов към шефа на КЕВР Иван Иванов. Божинов обясни, че компетентният орган е направил регулативен одит за предишните 5 години на предприятията, притежаващи лиценз за разпределение на електрическа енергия. Той подчерта, че са констатирани тежки нарушения и сериозни отклонения от лицензионните задължения. По думите му, след приемането на одита са написани актове за установените административни нарушения и са написани наказателни постановления. Божинов обясни и че подписаните наказателни актове са връчени. Депутатът от левицата подчерта, че броят на актовете не съвпада с подписаните наказателни постановления. „Когато работихте върху цените на електрическата енергия, които са от огромен обществен интерес, имахте ли  предвид заключенията и констатациите в тези 3 одитни доклада?”, попита още  Божинов. По думите му посоченото в тях е недопустимо и не може да бъде прието като даденост, въз основа на която да се определят цените.

 

„Поддържате ли твърденията на предишния ръководител на комисията за процедурата за предполагаема държавна помощ от ЕК, какъв е конкретният ефект на споразумението между правителството на Борисов и двете американски централи върху ценовия модел и включва ли то и бъдещия кредит, който трябва да бъде изтеглен”. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев към Иван Иванов в пленарна зала.  Бойчев припомни, че На 20.06.2014 г. ДКЕВР е внесла жалба до ЕК за неспазване правото на ЕС с дългосрочните  договори за изкупуване на електрическа енергия от ТЕЦ „Марица – Изток” 1 и ТЕЦ „Марица – Изток” 3. По думите му основание за жалбата е, че споразумението за дългосрочно изкупуване не отговаря на предвидените критерии в чл. 107 от договора за функциониране на ЕС. Той подчерта, че с дългосрочните договори на дружествата се гарантира висока норма на възвращаемост, а всички рискове се прехвърлят върху НЕК. „Предвиденият механизъм за ценообразуване и гарантирано изкупуване на електрическата енергия противоречи и на принципите на третия енергиен проект", подчерта Бойчев. По думите му се предвижда за 490 млн. лв. да бъде изкупена електрическа енергия от ТЕЦ „Марица – Изток” 1 и за над 430 млн. лв. от ТЕЦ „Марица – Изток” 3. „Относителната тежест на двете централи върху таксата задължение на обществото в размер на 40 лв. е около 10 лв”, каза още той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5332 |20.06.2015 Борисов събира спешно МС заради цената на тока . 4| 6128 |18.06.2015 Еко министърът: Солена глоба за „Лукойл” заради разлива в Бургас . 2| 5051 |11.05.2015 Петкова: Токът може да не скача, не заради изборите . 43| 7295 |07.04.2015 Дрън, дрън-Митов: Спадът на руските туристи не бил заради санкциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads