Реклама / Ads
0| 6595 |26.09.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Свалят акциза на ракията, ако я признае ЕС?

.
Мирослав Найденов
С 50 % може да падне акцизът на гроздовата ракия, ако България успее да регистрира продукта като национален в Европейския съюз. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който откри гроздобера в Харманли, цитиран от Фокус.
 

По думите му това може да се случи, след като страната ни докаже, че 25 % от съдържанието на ракията се прави от винен дестилат, а не от житен.

В момента на пазара ракията, която се предлага у нас, е 10 % от винен дестилат, а останалата от житен, на която пише, че е спиртна напитка, уточни той. Министърът припомни, че досега като национален продукт в ЕС е регистриран само горнооряховският суджук, но това отне години.

Гроздовата реколта е по-слаба от миналогодишната, но е достатъчна, за да напълни бъчвите, каза Найденов. Няма опасност да останем без вино, както преди месеци се е спекулирало, че има опасност да останем без хляб, уточни той.

 „Винената реколта се влияе най-много от атмосферните условия, които не бяха най-добрите тази година, но както се казва – година с година еднаква няма”, коментира той. Цената на гроздето не е очакваната от производителите, посочи Найденов и допълни, че държавата не може да влияе в това отношение. „Цената се определя от търсенето и ние като държава можем да направим така, че да няма нерегламентиран внос на грозде от трети страни, което да подбива цената на родните производители”, каза още той.

Найденов каза, че българското вино трябва да излезе на външните пазари, „които през последните години сме загубили с много лека ръка”. Става дума за руския пазар, а защо не и на китайския и японския пазари.

Найденов посочи, че в момента се изготвят промените в закона за виното, което е чисто административна мярка. Министърът посочи, че виното трябва да се произвежда от грозде, защото често това, което контролните органи намират в бутилките, не е вино от грозде. „Когато започнем да правим вино от грозде и цената му ще е друга”, посочи той.

Министърът каза още, че младото поколение трябва пие вино, „а не да се хвърля на водка и на твърди концентрати”. Според министъра е нужно да се възпита култура на пиене на вино. Хасковският регион има добри дадености за производство на качествено вино.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5423 |18.05.2010 Свалят инвестиционния праг за клас "А" и "Б" . 1| 4930 |08.03.2010 С 30% свалят цените на GSM - услугите? . 0| 5055 |16.02.2010 Свалят лихвите по жилищните кредити . 2| 6261 |12.08.2009 Банки свалят лихвите, кредитите скачат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads