Реклама / Ads
2| 5884 |16.10.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Световната финансова криза дискутираха във ВУЗФ

.
С тази дискусия първото в България частно специализирано Висше училище по застраховане и финанси открива цикъла от различни по теми дискусионни форуми, планирани за новата академична година.
 

 

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) съвместно с Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” организираха днес – 16 октомври дискусия на тема: „Глобалната финансова криза и влиянието й върху развитието на застрахователния и осигурителен бизнес в България”.

Дискусионният форум се проведе в академичната аула на ВУЗФ и негов модератор бе Доц. д-р Григорий Вазов, собственик на ВУЗФ. Гост-лектор по темата бе проф. д-р ик.н. Димитър Иванов – международен финансов експерт и консултант в областта на банковия и инвестиционен бизнес. Проф. Димитър Иванов е член на Академията по международен бизнес в САЩ, на Обществото по стратегическо планиране на Великобритания, както и на Кралското икономическо дружество и на Европейската икономическа асоциация.

vyzf72.jpg 

Що се отнася до това как ще се отрази световната финансова криза у нас Иванов каза, че ще има влияние върху домакинствата и малките и средни предприятия. Икономическата дейност за МСП ще бъде спряна, тъй като и в момента те трудно могат да получат кредит по-голям от 10 млн. евро. Може да избухне балона на имотите, очаква се свиване на благосъстоянието и доходите. Друга прогноза е застой на икономическата активност и на кредитната дейност. Реална е опасността от фалити и последващо свиване на заетостта, каза още Иванов. Друг много важен ефект от кризата е, че стойността на спестяванията на гражданите ще се обезцени с 20%. В световен мащаб последствията от кризата ще траят минимум 10-15 години, докато се юстанови нов световен финансов ред. Финансовите прблеми ще окажат влияние и върху застрахователния сектор, където темповете на инфлация ще повлияят на разходите по всички видове искове.

Лектор по темата бе и доц. д-р Пламен Пътев, преподавател в катедра „Финанси и кредит” на СА „Д.А.Ценов” - гр. Свищов. Той е утвърден специалист и автор на много публикации и научни разработки, свързани с развитието на инвестиционния мениджмънт и управлението на корпоративните финанси. Поканени за участие в дискусията бяха представители на държавни институции, на водещи застрахователни и пенсионно-осигурителни дружества, търговски банки, инвестиционни фондове, други финансови структури и браншови организации.

vyzf32.jpg
 снимки Вяра Йовева

ВУЗФ вече се утвърди като съвременен дискусионен център, в който професионалните среди имат възможност да обсъждат актуални бизнес теми и проблеми, да предлагат ефективни подходи за тяхното практическо разрешаване чрез прилагането на експертни разработки и положителни практики. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4885 |12.10.2008 Хиляди полети отменени заради икономическата криза . 9| 6308 |06.10.2008 Данев: Малки строителни фирми ще фалират заради световната криза . 0| 5696 |22.01.2008 Кризата на азиатските борси продължи и днес . 0| 5678 |27.11.2007 България избрана на три важни позиции в структурите на Световната организация по туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads