Реклама / Ads
11| 7305 |21.03.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тим Чадуик: Братът на Станишев от 2008 г. не се занимава с Карадере

.
Акционерното дружество "Мадара пропърти" с офис в центъра на Варна и трима служители е новосъздадена специално за проекта "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" за застрояване на Карадере. Собственост е на офшорна компания, която получи разрешение от кабинета да застрои 1 600 000 квадратни метра земя край морето. Пред bTV председател на борда на директорите на компанията Тим Чадуик обяснява, че в компанията акции имат 40 собственици, хедж фондове, институции и известен брой физически лица и т.н.
 

На въпрос дали зад офшорката стои скрит български собственик, Чадуик признава, че в действителност преди е имало и такива собственици, но сега всички били чужденци.

Братът на Сергей Станишев - арх. Георгий Станишев, е работил за компанията, но от 2008 година вече не се занимава с този проект, напусна, когато започна кризата, категоричен е Чадуик. Самият архитект отрече категорично пред БЛИЦ твърденията за връзка с Карадере с думите: "Това е нова фаза на лудост!"

Тим Чадуик призна, че теренът е придобит по спорен начин чрез заменки. „Да, но ние няма да строим върху тази земя, която беше придобита чрез заменки. Земята, която е зелена площ, ще остане такава", гарантира той.

Той потвърди, че някои от компаниите, които стоят зад „Мадара Юръп”, са регистрирани в офшорни зони. „Аз разбирам накъде биете с този въпрос, но всичко това е публично. Напълно прозрачно. Това са проверени инвеститори. Защото ние знаем колко чувствително е обществото тук за тези неща. Ние първоначално имахме български инвеститори, но те вече не са част от проекта”, обясни Чадуик.

Чадуик изтъкна, че компанията поема голям риск - въпреки че вече има сертификат за инвеститор клас А, няма екологична оценка за въздействие върху околната среда. „Ние поемаме голям риск, но ние започваме тази инициатива, за да печелим. Ние сме тук, за да построим курорт, който ще надмине всички очаквания. Това ще бъде водещ еко курорт в Европа и в България”, категоричен беше той.

„От пет години контактуваме с всякакъв вид хора от правителството, с всички видове партии, с всички видове отдели. Беше дълга борба”, посочи Чадуик в отговор на въпрос за контактите, които „Мадара Юръп” е осъществявала с представители на българското правителство. Той обаче не пожела да посочи кой е бил „най-услужлив”. „Няма да го кажа. Ще загубя приятел”, коментира инвеститорът.

Чадуик не вижда умисъл във вземането на решението от страна на правителството точно в този момент. „Това е процес, който премина през много отдели в министерство на икономиката, на земеделието и на други”, обясни той.

От позицията на опита си със същата работа и в други страни, Тим Чадуик е пестелив в оценката си за работата на българските власти. „Беше трудна работа, но е добре, хората имат добри намерения”, посочи той.

Решението на кабинета да даде приоритет за толкова мащабно строителство край морето не е координирано с депутатите от БСП. След декларацията на Сергей Станишев преди няколко месеца, че БСП е за мораториум върху строежите на морето, народни представители от левицата вчера признаха, че решението на министерски съвет ги е изненадало.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5732 |30.04.2013 Станишев: Против сме приватизацията на ВМЗ на тъмно, на бързо и на безценица . 14| 5761 |21.04.2013 Станишев: 660 млн. лв. са неразплатените от Борисов и компания пари към бизнеса . 56| 7965 |07.12.2012 С. Дянков: Станишев и Костов не се веснаха; нямат алтернативно мислене . 63| 7077 |29.02.2012 При Станишев взимаха бонуси и си пазеха постовете, а при ГЕРБ уволняват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads