Реклама / Ads
4| 5811 |22.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тютюнопроизводители скараха управляващи и опозиция

.
Премиерът Бойко Борисов отправи поредното обвинение към управлението на Тройната коалиция, като изтъкна, че бившите управляващи не са си свършили добросъвестно работата, защото не са включили парите, за които претендират сега тютюнопроизводителите, в бюджета за тази година. В същото време БСП и ДПС контрираха Борисов с уверението, че бившият кабинет е бил коректен и е изпълнил задълженията си.
 

Междувременно четиричасовите преговори между протестиращите и земеделския министър Мирослав Найденов завършиха без успех, тъй като тютюнопроизводителите поискаха в тях да участва и премиерът. Затова преговорите продължават в Министерски съвет.

За 2009 г. тютюнопроизводителите са получили всички пари, до стотинка, увери по-рано през деня премиерът Бойко Борисов. Той определи протеста като “абсолютно инспириран”. “Цялото ми уважение към тези хора, които са ги измъкнали в студа, организирали са им транспорт и храна, за да отидат на най-светлия празник на християните да блокират пътищата”, добави Борисов. Той посочи, че за 2009 г. парите, за които тютюнопроизводителите претендират, не са били включени в бюджета от Сергей Станишев и Ахмед Доган. “В момента те протестират за бъдеще време”, отбеляза Борисов.

По думите му ЕК категорично е посочила, че догодина може да се отпуснат до 80 млн. лева за тютюнопроизводство. Според Борисов, ако сега се отпуснат повече от 80 млн. лева, ще последва санкция от страна на ЕК. Ако за тютюна дадем 200 млн. лева, това са 120 млн. лева повече от 80-те милиона и ще трябва да платим глоба още толкова, уточни премиерът. Той добави, че правителството защитава отрасъла и догодина тютюнопроизводителите ще получат 80 милиона лева. По думите му, за тази година те са си получили парите и нямат никакъв мотив да протестират.

Протестиращите тютюнопроизводители искат на момента да им бъдат платени 160 милиона лева, а максимално разрешеното от ЕК е 116 милиона лева за национални доплащания в рамките на един национален бюджет, каза и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той посочи това в отговор на изявление от ДПС, след като от партията настояха да бъдат изплатени 116 милиона лева на тютюнопроизводителите.

Освен това тютюнопроизводителите настояват тези премии да бъдат платени веднага, а не през 2010 г., добави вицепремиерът. В такъв случай вие трябваше да имате бюджет за 2009 г., в който са предвидени тези плащания, обърна се Цветанов към ДПС, които бяха коалиционен партньор в предишното правителство. За бюджета за 2010 г. са предвидени 80 милиона лева и ще се търсят възможности сумите да се увеличат, но те няма да бъдат над изискванията на ЕК, посочи Цветанов.

Според представители на БСП и ДПС през 2010 г. трябва да се осигурят 116 милиона лева за премии на тютюнопроизводителите за миналата година, колкото е допустимото държавно доплащане според ЕС. Това заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Той отбеляза, че в бюджета за 2010 г. са заложени 80 милиона лева, под две условия. Местан коментира, че това намаляване на парите и шоковото четирикратно увеличение на осигурителната и здравната тежест обричат тютюнопроизводителите на нищета и протестите им са естествени.

Страната няма нужда от повишаване на напрежението, още повече в условия на криза, добави той. Местан изрази готовността на ДПС за конструктивен диалог с правителството и мнозинството за намиране на изход от ситуацията. Той допълни, че тютюнопроизводителите не са монопол на нито една партия, а са гласоподаватели на всички парламентарно представени сили, затова на техните проблеми трябва да се гледа като на проблеми на държавата.

Бившето правителство коректно е изпълнило задълженията си към тютюнопроизводителите, заяви Корнелия Нинова в декларация на Коалиция за България по повод на протестите на тютюнопроизводителите. В бюджета за 2009 г. са заложени, предвидени и вече изплатени 108 млн. лева, от които 80 млн. лева от бюджета и 28 млн. лева от фонд “Тютюн”, посочи Нинова. Тя добави, че причината за стачките са заложените в бюджета за следващата година 80 млн. лева за премии за изкупуване на реколтата от 2009 г., като парите ще бъдат дадени през юли, ако има достатъчно средства за това.

Досега тези премии се изплащаха през март и през април, без никакви условия, добави Нинова. Вие залагате закъсняло и несигурно, вероятно плащане, допълни тя по адрес на управляващите. Според нея за отрасъла трябва да се предвидят средства от повишаването на акциза на цигарите от началото на идната година.

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевския край и днес се събраха на протестен митинг в град Хаджидимово. След митинга колона от автомобили с протестиращи се отправи към ГКПП-Илинден на българско-гръцката граница. На изхода на града автобилите бяха спрени от полиция, съобщи пред БТА Иван Сабахлъков, който е от инициативния комитет на протестиращите. Той допълни, че автошествието не е разрешено.

Вчера тютюнопроизводители блокираха и част от магистрала “Тракия” при изхода за пловдивското село Труд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5364 |04.12.2009 Приватизират Булгартабак, печелят тютюнопроизводителите . 1| 4936 |15.05.2008 Магистрала "Тракия" - поредната супа , която ще сърбат управляващите . 0| 4885 |15.05.2008 Магистрала "Тракия" - поредната супа , която ще сърбат управляващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads