Реклама / Ads
1| 6090 |15.09.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Токът скача догодина, заради намалението сега, прогнозира Делян Добрев

.
Цената на тока ще поскъпне догодина заради намалението й с пет на сто от август. Това заяви бившият енергиен министър Делян Добрев. Той сигнализира, че с намалението на таксата за пренос е трябвало да се актуализират и договорите с държавните енергийни дружества в тяхна полза, но това не е направено.
 
В следствие на това бизнесът зад граница, който купува ток от българските централи, има по-ниска цена с около 20 лева на мегават час, а тези пари са изгубени за родните дружества. По този начин от една страна се увеличават дефицитите в енергетиката, от друга - българските потребители и българският бизнес плащат по-скъп ток от потребителите зад граница. Така загубите, трупани у нас, са за над 10 млн. лева месечно.

Според Добрев енергетиката се дофинансира с пари от бюджета, които реално отново са на данъкоплатеца - така той плаща част от тока си не през фактурите за потребената електроенергия всеки месец, а чрез данъците си. Делян Добрев бе категоричен, че оповестените вчера 230 млн. лева за студен резерв, са всъщност 236 млн. лева по дългосрочните договори с американските централи.

„Никога не съм си позволявал да давам прогнози за цената на електроенергията в проценти, защото вярвам, че това е работа на регулатора. Няма да го направя и в момента. Ще дам един пример – вместо да увеличим цената на тока с 10%, я намаляме с 5% и ви казваме, че няма да плащате 110%, а ще плащате 95%. А ние ще преведем едни пари от държавния бюджет в енергетиката. Но тези пари в държавният бюджет от къде идват, нали пак от нашите данъци, или от кредити за бъдещи поколения. Сметката, която се плаща в момента в енергетиката, не е 95%”, разясни Добрев.

Междувременно Димитър Главчев от ГЕРБ съобщи, че австриецът Петър Хохегер е осъден вчера от австрийския съд за лъжесвидетелстване и фалшиви фактури за престъпление, извършено през 2006 г. Това е годината, от която той има договор с Пловдивския панаир за подобряване на имиджа му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5493 |17.06.2013 Токът поевтинява до 5% от 1 юли . 25| 6074 |20.04.2013 Харитонова: Токът няма да поевтинее, а напротив . 4| 5200 |08.04.2013 Харитонова: Токът не може да поевтинее много . 3| 6013 |14.12.2012 От забранителния списък Пловдивският панаир скача на борсата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads