Реклама / Ads
26| 5242 |13.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Токов геноцид по морето

.
Туристи и бизнес този път се обединиха във възмущението си. Някои заговориха и за саботаж.
 

По Южното Черноморие от днес отново ще има проблеми с тока, предупредиха вчера
от ЕVN. Според електроразпределителното дружество, причината този път не била авария, а планово изключване на 110-киловолтовия далекопровод "Ахелой" , собственост на Национална електрическа компания. В петък сутринта, в интервала между 5 и 7 часа се предвижда изключването на далекопровода "Ахелой", осведоми компанията вчера и добави, че, за да компенсират потреблението от EVN ще включат резервно захранване на мобилна подстанция „Каблешково" по схемата средно напрежение. Вчерашната информация на доставчика гласеше, че се очакват само краткотрайни смущения в електрозахранването.

Странна обаче се оказа гледната точка за „краткотрайни” смущения. Като начало в Поморие, например, токът угасна още към 19,30 вечерта. Градът цяла вечер присвяткваше като дискотека, защото се установи режим час има‒час не, последван от половин има‒половин не в част от кварталите. Други обаче останаха трайно без осветление до 5, 30 часа тази сутрин. Жителите във въпросните квартали изтърпяха истински токов геноцид, хладилници се разтекоха, климатици замряха в неистовата жега. От дни температурите по морето са трайно високи, а влагата допринася жегата да се усеща още по‒свирепо. Обичайният летен бриз почти не излиза, но, дори и когато подухва, ефектът от него е нулев, заради горещината.

Новите проблеми с тока сериозно притесниха хотелиери и ресторантьори в региона. Пред Frognews.bg потърпевши заявиха, че апелите на доставчика за икономии са несъстоятелни, тъй като самите те са заинтересовани да свиват разходите си за електричество, но с мярко. „Абсурдно е да очакват от мен да призова туристите си да спират климатиците по стаите си, резонно и разумно ли е това?”, реторично попита Г. Тръпков, собственик на хотел „Св. Георги” в Поморие. Колегите му разсъждават по същия начин и задават въпроса кой ще им компенсира загубите, защото междувременно са започнали и откази на резервации. Малките наемодатели също търпят загуби от проблемите с тока; собствениците на къщи за гости имат идентични проблеми, макар и в по‒малък мащаб. Появиха се и слухове за умишлен саботаж, някой имал интерес да провали сезонът, разговарят помежду си хората. На всеки обаче по един или друг начин се къса от залъка. „Добре, че поне туристите са сговорчиви, прези минали години в яда си те обвиняха нас, разказват местните и обясняват, че сега вече гневът си има конкретен адрес в лицето на EVN или НЕК.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5126 |06.08.2010 Атракционните полети табу за туристите на морето . 3| 5094 |02.08.2010 Токовият кошмар по морето бил умишлен . 17| 9311 |29.07.2010 Семейни хотели удариха в земята квартирите по морето; барове дерат кожи в криза . 0| 5886 |21.07.2010 Допълнителни автобуси до морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads