Реклама / Ads

1| 4976 |11.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков против вдигането на пенсионните осигуровки

.
Не виждам икономическа логика в повишаването на осигуровките, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на журналистически въпрос.
Освен, че подобно повишение не е в състояние да реши, който и да е от дисбалансите в социалните системи, то отправя и лош сигнал по отношение на инвестиционния климат, посочи той.

Един, два или три процента повишение на осигуровките по никакъв начин не решават проблемите нито на пенсионната, нито на здравната система, отбеляза министърът и подчерта, че е бил против изтеглянето на кодекса за социално осигуряване от Народното събрание. Смятам, че пътят за решаването на тези въпроси е пътят на реформите и в пенсионната, и в здравната система, ако се тръгне по пътя на повишаване на осигуровките, за да се регулират дисбалансите, трябва да се повишат не с два, а с 20 или повече процента, каза Трайков.

България вече веднъж беше страна на високи осигуровки през 90-те години и от това не се случи нищо хубаво, припомни министърът. По думите му в България хубавите неща са започнали да се случват откакто данъчно-осигурителната тежест е започнала да намалява, което е постоянен процес от средата на 90-те години досега. Полезният ход е да се върви твърдо по пътя на реформите в пенсионната система, посочи министърът. След като в цяла Европа, с изключение на Франция, пенсионната възраст е 65 години, може би в страната с най-застаряващо население, повишаването също ще бъде неизбежно, коментира министърът.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев каза тази сутрин пред БНР, че работодателите са се съгласили да се вдигне осигурителната вноска с 2% при три условия, срещу които синдикатите са възразили силно. Първото условие е към 2011 г. при внасянето на вноските съотношението работодател - работник да се промени 45 към 55%, а 2012 г. да стане 50 на 50.

Второто условие - от 2012 г. да отпадне задължението първите три дни болнични да се плащат от работодателя. Първият ден да се плаща от работодателя, а останалите два от НОИ. Третото условие - всички министерства да започнат да плащат директно от своите бюджети личните вноски на своите служители, като специално Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието да плащат вноска, която отговаря на времето за получаване на пенсии на техните служители и размера на тези пенсии.

Миналата седмица работодателските организации напуснаха Националния съвет на тристранно сътрудничество, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че вноските ще бъдат увеличени с 3%. Вчера след неформална среща между бизнесът, правителството и синдикатите Данков съобщи, че е постигнато съгласие за повишаването на осигуроителните вноски с 2%. Най-голямата работодателска организация в България (КРИБ) обаче не е участвала в преговорите.

"Няма завой в икономическата политика. Появяват се нови идеи и се води диалог." Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков пред БНТ в коментар на решението на правителството да вдигне осигурителните вноски. "Най-бързо се излиза от кризата, ако се води дясна политика. Сивата икономика винаги се увеличава като се вдигат данъците, но ние не говорим за вдигане, а за изравняване", заяви той.

Министърът цитира изследване на KPMG, според което България е една от десетте страни с най-ниско данъчно бреме за домакинствата. Дянков отново припомни, че нашата страна единствена не е вдигала данъци в ЕС. Още не сме стигнали до цифра или по-скоро се говори за цифрата от 2%, което за мен е вече успех, защото помните, че тръгнахме от 3%, посочи министърът. Ние ги свалихме с 2%, сега ако се стигне до два просто изравняваме, но надеждата ми е да сме малко под два, каза още Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 4611 |06.10.2010 Вадят кодекса от парламента, за да увеличат осигуровките . 0| 5093 |29.09.2010 Трайков стопля отношенията с Мароко . 1| 4378 |08.09.2010 И Трайков вече се съмнявал за Ф1, но би помагал . 1| 4451 |04.09.2010 Трайков мисли за 3,5% растеж догодина
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ