Реклама / Ads
37| 5885 |19.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков: Русия финасира "Белене", за да не загубим темпо

.
Трайчо Трайков
Русия ще финансира проекта АЕЦ "Белене" до избора на стратегически инвеститор- Това стана ясно след срещата на министър на икономиката Трайчо Трайков с руския енергиен министър Сергей Шматко и генералния директор на "Росатом" Сергей Киренко.
 

Шефът на руската компания уточни, че става въпрос за влагане на собствени средства, които според него за тази година ще бъдат около 350 -400 млн. евро.

Това включва и плащане на следващите етапи за изготвяне на оборудване за АЕЦ "Белене", което се прави в Русия, Германия и Франция, както и работата на самата площадка.

Финансирането през 2011 г. според шефа на "Росатом" ще възлезе на 1 млрд. - 1,5 млрд. евро и зависи от изпълнението на плановете за годината. Руската страна няма да иска държавна гаранция за тези пари, а те са необходими, за да не се прекъсва работата по проекта.

Да припомним, че час преди да приключат разговорите, Българският енергиеан холдинг (БЕХ) обяви, че стартира процедурата за избор на консултант по проекта АЕЦ „Белене".

Трайков потвърди, че днес БЕХ е публикувал обявата за избор на консултант, който ще подготви конкурса за стратегически инвеститор. "Това би отнело около една година а може и повече, а в този период България няма възможност да финансира проекта", уточни Трайков.

Затова на днешната среща основно е обсъждана идеята на Русия да финансира продължаването на проекта до навлизане на стратегични инвеститор, като са спазени условията да няма държавна гаранция, да няма корпоративна гаранция от страна на НЕК и БЕХ.

Генералният директор на Росатом Сергей Киренко поясни, че в периода до избора на стратегически инвеститор площадката не може да остане в сегашното състояние. Тя би трябвало или да се консервира и след година и половина - две да се разконсервира, което би означавало допълнителни разходи и рискове.

"Затова сме готови да финансираме изграждането докато правителството подбира стратегическите инвеститори", каза Киренко. Той не изключва възможността "Росатом" да стане акционер в новото дружество, което ще бъде създадено, след като сви свърши работата стратегическия инвеститор.

Кириенко подчерта, че проектът АЕЦ "Белене" е много перспективен. По думите му не са необходими гаранции от българска страна, за да поеме Русия ангажимента за финансиране до избора на стратегически инвеститор.

"Когато България го избере, той ще ни върне вложените пари", каза още Киренко. Той допълни, че страните са се договорили до края на март да започне практическата работа.

Руският енергиен министър Шматко каза, че освен АЕЦ "Белене" са обсъдили и проектите за газопровода "Южен Поток" и петролопровода "Бургас - Александруполис". България е значим партньор за реализацията на "Южен Поток", подчерта Шматко и съобщи, че са се договорили да се направи инвентаризация на информацията за реализацията на проекта.

По думите на руския енергиен министър България и Русия реализират прагматично сътрудничество в икономическата сфера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5125 |19.02.2010 Реализираме "Белене", но не единствено с Русия . 1| 5067 |14.12.2009 Русия ще финансира АЕЦ “Белене”? . 3| 5279 |01.07.2009 Русия - без казина от днес . 0| 5521 |28.11.2007 Слънчев бряг ще внася работници от Русия и Молдова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads