Реклама / Ads
4| 4796 |04.02.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трите дружества на БДЖ се сливат в едно

.
Източник: БГНЕС
Обединение на товарните и пътнически железопътни превози и съществуващия „Холдинг БДЖ“ в единна компания „Български държавни железници“. Това е планът на транспортния министър Николай Събев. Целта – съкращаване на администрацията и намаляване на дълговете, а в началото на 2024 година единното дружество БДЖ да излезе на капиталовите пазари.
 

Чрез реформата в БДЖ се цели увеличаване на пазарния дял, а БДЖ „Товарни превози“ да преустанови да трупа само загуби. Цели се още да се развива партньорство с Националната компания „Железопътна инфраструктура“ по отношение на нови и интермодални технологии в областта на товарните превози.

 

„В момента има следната структура: БДЖ холдинг, който управлява БДЖ „Товарни превози“ и БДЖ „Пътнически превози“. Това са три предприятия с три отделни администрации и пълен екипаж. Вливат се трите в едно, махат се тези, които не могат да работят и да функционират както трябва - като администрации, и започваме да вдигаме производителността и да управляваме разходите на това предприятие. Пътната карта трябва да е готова до 18 февруари и след което влизаме в екшън, вливане на компаниите в едно е най-добрият вариант“, обясни министърът на транспорта Николай Събев.

 

От Министерството смятат, че Националната компания „Български държавни железници“ трябва да се управлява по-ефективно.

 

Министър Събев отбеляза, че още през първите шест месеца от началото на промените ще се види как разходите намаляват, а приходите се увеличават: „Ние планираме до края на 2023 година Национална компания БДЖ да излезе в едно цветущо финансово здраве“.

 

На въпрос дали е разговарял със служителите на трите компании министърът отговори: „Разговарях с експертите. Служителите, които до този момент представляват компанията, представляват три фактически фалирали компании, които натрупват от 2002 година загуби в размер на 421 милиона лева“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4561 |08.11.2021 ЕК одобри помощ от 15,3 млн. евро за българските туристически дружества . 5| 5673 |22.06.2021 ”Пари на вятъра”. Ще си върне ли България трите милиарда лева за ”Турски поток” . 5| 6210 |21.06.2021 Енергийният зам.-министър: Ситуацията в дружествата е тежка. Липсват над 10 млрд. лв. в енергетиката . 4| 4299 |18.09.2018 „Витоша ски” АД кани вицепремиера Симеонов, кмета Фандъкова и министрите Ангелкова, Димов и Кралев да инспектират съоръженията на Витоша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads