Реклама / Ads
5| 5504 |02.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Цачева гневна, гледат бюджета в полупразна зала

.
Бюджет 2011 влезе за обсъждане на второ четене в НС. Това стана в присъствието на трима министри - финансовият Симеон Дянков, военният Аню Ангелов и просветният Сергей Игнатов. По-късно към тях се присъедини и социалният - Тотю Младенов.
 

По искане на червената депутатка Мая Манолова започна проверка на кворума в пленарна зала. Много депутатите, вместо в  залата, където се обсъжда на второ четене държавният бюджет за следващата година, се оказаха не на местата си.

След като научиха, че започва броене на кворума, те започнаха "да се завръщат", което обаче не спести гнева на председателят на НС Цецка Цачева. Тя бе категорична, че тези, които сега влизат в зала, а тяхната буква вече е преборена, трябва да се наредят отстрани до нея, за да бъдат преброени, след като мине и последната буква от азбуката.

След като стигна до буква "Р", Цецка Цачева обяви, че има кворум заседанието да продължи.

Депутатите гласуваха удължаване на пленарното заседание до приключване на дебатите по бюджета и гласуването му на второ четене.

Веднага след това бе дадена 20-минутна почивка.

Явно почивката, дадена от Цецка Цачева, се оказа кратка за депутати, за да отдъхнат от дебатите по бюджет 2011.

Парламентарният шеф призова квесторите да извикат депутатите в зала. Въпреки това дебатите продължиха със значително по-малко присъствие, отколкото преди поименното преброяване. Най-видима бе липсата на народните представители от опозицията.

Жалко, че в зала ги няма най-ярките представители на опозицията, констатира от парламентарната трибуна Даниела Дариткова от ГЕРБ.

По рано днес имаше засиленото полицейско присъствие в района на Народното събрание. Това не бе изненада за депутатите, които съвсем основателно решиха, че това е заради евентуални протести на площада, които напоследък станаха почти ежедневие.

Дебатите за държавния бюджет за 2011 г. започна в спокойна обстановка.

От мнозинството бяха твърдо решени да приемат още днес бюджета.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова предупреди опозицията, че за да се приемат каквито и да е предложения за разходи, те трябва да бъдат обосновани с източник за допълнителни приходи.

От ляво и дясно има предложения за увеличаване на приходите, само че колегите от ляво искат увеличаване на приходите с 2 млрд. лв., за да намерят източник за 37-те си предложения за увеличаване на разходите, които общо надхвърлят 2 млрд. лв., нападна социалистите Стоянова.

По-важно е да видим какъв е ръстът за крайното потребление, както предлагат от Синята коалиция, допълни тя.

Депутати от Синята коалиция и от ГЕРБ също са внесли предложение за увеличаване на бюджета за култура с 10 млн.лв. В бюджет 2011 г. се предвижда с 40 % по-малко за бюджета за култура спрямо 2008 г.

Синята коалиция иска приходите в бюджета да бъдат увеличени с 900 млн. лв., настоя съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Според него голяма част от тези пари могат да дойдат при увеличаването на събираемостта на ДДС.

Сините предлагат още с 150 млн. лв. да бъдат намалени парите за социалното министерство, защото те могат да отидат за купуване на гласове от страна на ГЕРБ за предстоящите избори.
Според Пламен Орешарски от БСП през 2008 г. са събрани с около 2 млрд. повече приходи.

Коалиция за България предлагат приходната част в бюджета да се увеличи само с 2 млрд., като 50 % от тях са за допълнителни разходи, а другата половина за подобряване на фискалното салдо и разплащане с бизнеса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5873 |27.11.2010 Цачева: "Белене" ще се строи . 1| 5516 |04.11.2010 И общините контра на Борисов, искат ремонт на бюджета . 0| 5095 |01.11.2010 1.5 млн.лв. дупка в бюджета отчита МФ . 3| 5222 |20.10.2010 Икономист: От години няма прозрачност за бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads