Реклама / Ads
25| 6735 |06.11.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Цената на „Южен поток” скочила мистериозно в кабинета на Орешарски

.
Пламен Орешарски
Миналата седмица в кабинета на премиера Орешарски, когато той се срещна с шефа на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, цената скочила със стотици милиони евро. Според контратеза „Южен поток” е проект от национален интерес и българското участие в него е 620.7 млн. евро.
 

След като преди седмица започна строежа на газопровода "Южен поток" на българска територия от ГЕРБ съобщиха, че проектът поставя повече нерешени въпроси и дава много малко отговори, заяви по БТВ екс енергийният министър в кабинета на Бойко Борисов Делян Добрев.

Проектът е считан за печеливш, но миналата седмица в кабинета на премиера Орешарски, когато той се срещна с шефа на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, цената скочила със стотици милиони евро и не се знаело реално колко ще струва, нито как ще се гарантират приходите от дивиденти. „За нас незнайно как в кабинета на Орешарски цената нарасна със стотици милиона евро, а това не се определя в кабинети, а само чрез прозрачни конкурси за изграждането”, обясни той. По думите му без гаранции за достъп до газопровода България може той никога да не излезе на печалба.

 

В опит да влезе в конкертика по договорените параметри, депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че „Южен поток” е проект от национален интерес и българското участие в него е 620.7 млн. евро. По думите му това е половината от стойността на газопровода и това е и сумата по изтегления от страната кредит.

Ерменков обясни, че съотношението привлечен капител към собствен е 70 към 30. Двамата влязоха в спор за лихвата по този заем, като според левицата тя е 8 на сто, а според ГЕРБ – никога не е била такава. „Говореше се за 15 г. изплащане на заема, чрез дивиденти от България. Сега това е предоговорено и срокът е увеличен, а дивидент от 20 на сто влиза в страната. От самото начало ще започнат да влизат средства и има гратисен период от 5 г. върху лихвата и главницата”, конкретизира Ерменков. По изчисленията излиза, че от 22 г. за срок на връщане на кредита за изграждането, лихва ще се плаща само по 17, добави той.
 

„Заемът не мога да кажа от къде се взима, сигурно проектна компания го взима от някоя банка. Тези пари няма да се отразят на платежния баланс на държавата и ще се плаща само от дейността на проекта”, успокой депутатът от БСП.
 

Според Добрев удълженият срок за изплащане на взетите пари в разковничето на проблема. По думите му така ще има разлика в лихвата която ще се върне - колкото е по-дълъг кредита, повече лихва се връща. Ерменков обясни, че кредитът не се усвоява наведнъж, а постепенно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6136 |24.09.2013 Цената на парното няма да се увеличава . 1| 5814 |30.07.2013 Цената на парното остава същата . 5| 5570 |18.07.2013 Цената на парното според инфлацията . 7| 6277 |25.06.2013 68% от българите подкрепят „Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads