Реклама / Ads
0| 6356 |05.09.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Цветан Василев спечели дело срещу НАП за над 1 млн. лв.

.
Цветан Василев
Бившият собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев спечели дело срещу Националната агенция по приходите за над 1 млн. лв., става ясно от справка в съдебните регистри. Административният съд в София отменя ревизионен акт на Василев от края на 2018 г., с който са му определени задължения за данък върху доходите на физическите лица в размер на 1 072 040 лв. От тях 439 244 са за 2009 г., 416 148 – за 2010 г., 216 646 за 2012 г. и 834 904 – лихви за просрочие.
 

НАП е осъдена да плати на Василев и 21 288 лв. разноски по делото, съобщи EURACTIV. Решението на съдия Елка Атанасова не е окончателно и НАП може да го атакува пред Върховния административен съд.

 

Според данъчните дължимото е заради наличности в швейцарски сметки, което не е било декларирано. Ревизията на НАП е за изменение на задължения е започнала по данни от прокуратурата за притежавани банкови сметки от Василев, които не са представени по вече приключило ревизионно производство.

 

„Съдът намира, че посоченото основание за възлагането на ревизия не е бил доказан по делото. Вярно е, че притежаването на банкови сметки в чужбина е обстоятелство, което не е декларирано от Василев в ревизионното производство, приключило с влезлия в сила ревизионен акт. Но притежаването на банкови сметки в чужбина е могло да бъде известно на органите по приходите още при първото за Василев ревизионно производство, в случай, че те, водени от служебните си задължения са действали по начин „да установяват безпристрастно фактите и обстоятелствата от значение за правата, задълженията и отговорността на задължените лица“, обяснява в мотивите си съдът. И допълва, че получените от Василев доходи от чужбина през 2012 г. са били декларирани. Следователно това не са доходи, неизвестни за НАП“, пише съдът.

 

Така според магистратите ревизионното производство, по което е прието, че Василев дължи над 1 млн. лв., е започнало без да са налице законовите основания. Затова и издаденият ревизионен акт е незаконосъобразен и следва да бъде отменен.

 

Освен това абсолютната погасителна давност за данъка върху доходите за 2009 г. и за 2010 г. е изтекла в хода на делото и така съдът не следва да се произнася по основанието и размера на задължението за данъка за тези две години.

 

Дни преди да се произнесе административният съд Европейският съд по правата на човека осъди България, приемайки, че не е осигурила справедлив съдебен процес на Корпоративна търговска банка, за да може тя да се защити по делото за отнемането на лиценза й. В решението си съдът в Страсбург записа, че с действията си по отнемането на лиценза българските власти са нарушили два основни принципа на Европейската конвенция за правата на човека – правото на справедлив процес и правото на собственост. Делото в Страсбург беше по жалба на бившите изпълнителни директори на обявената в несъстоятелност банка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4254 |21.06.2022 Асен Василев: Г-н Караджов, този разговор нямаше да се води, ако бях казал „да“ на тези 3,9 млрд., само че казах „не“! . 0| 6855 |13.05.2022 Асен Василев категоричен - вдига концесионните такси за златото и медта . 0| 21491 |11.05.2022 И. Василев: „Лукойл“ вероятно е рекетирал Асен Василев за цената на газа - никой не ги пипа . 0| 33630 |30.04.2022 Илиян Василев: ”Газпром” се е подготвил предварително, за да затрудни реакцията на българските газови дружества

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads