Реклама / Ads
0| 21489 |11.05.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

И. Василев: „Лукойл“ вероятно е рекетирал Асен Василев за цената на газа - никой не ги пипа

.
Илиян Василев Източник: стопкадър, Евроком
„Има устойчиви стереотипи на пропагандата, това е само пропаганда. Дали ще бъде руски нефт, не се гледа произходът, а се гледат параметрите. Важни са градусите, дали е кисел, сладък или дали има съответното съдържание на сяра, ако тези параметри са допустими, може и от Нова Зеландия да идва петролът. Нинова каза, че руският петрол ни е много изгоден, ако го изместим с някой друг, ще загубим. Истината не може да бъде по-далеч от това”.
 

Това коментира Илиян Василев, енергиен експерт и бивш посланик на България в Русия, в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком.

 

 „Истината не може да бъде по-далеч от това. Компания на Лукойл продава извън полезрението на Нефтохим петрол, който се товари на Новоросийск, но докато всички други (Индия, Шел) си купуват петрол с огромни отстъпки, защото руски петрол не се купува. Нинова каза, че Русия щяла да си намери нови партньори, а Индия сега им се смее", добави Василев.

 

 „Ако рафинерията, която преработи петрола, ще произведе същото количество дизел. Когато произведе този дизел, ако влезе на този пазар при себестойността, за която говоря, цените няма да бъдат много по-високи. А тя работата каква била. На танкерите, от които идва руски петрол от Новосибирск, те разтоварват суровия нефт, ние си плащаме цената, все едно купуваме Бренд и от съседното място има едно малко танкерче, което товари дизел. Този дизел се изнася от страната „Литаско“ (компанията на „Лукойл“) прави едни големи печалби затова и нашият дизел тук, понеже тези количества не влизат на нашия пазар и те не формират цената, а кое формира цената? Това е цената на вноса на дизел от Гърция към Румъния.

 

Сега се питам за ветото, за което се говори. Нека да наложим, но никой не пипа рафинерията. Асен Василев се бил разбрал с рафинерията. Нали знаете какво значи да се разбереш с „Лукойл“. Това означава да влезеш в поредицата подобни разбирания, които са от първия ден на рафинерията. За Василев има две версии: едната версия е да не пипа в „Нефтохим", защото ще му свалят правителството - рекет. И той е поискал да запази правителството", каза още Илиян Василев.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 33630 |30.04.2022 Илиян Василев: ”Газпром” се е подготвил предварително, за да затрудни реакцията на българските газови дружества . 0| 6252 |13.03.2022 Министър Василев: Няма да има драстични движения в цените на тока за бита . 7| 5674 |23.02.2022 IT сектора в България срещу Асен Василев: Не приемаме вдигането на осигуровките . 9| 5947 |04.02.2022 Асен Василев: Без допълнителни капиталови разходи инфлацията ще изяде всичко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads