Реклама / Ads
0| 6798 |29.08.2022 НОВИНИ

Асен Василев от Бургас: ГЕРБ са дали единствения вход за петрол в България на Лукойл за 3 наема на магазин в мол

.
Асен Василев и Кирил Петков
”Петрол няма как да влезе в страната с влакови композиции. Монополната точка в страната е дадена на ”Лукойл Нефтохим” за парите, с които се наемат три големи магазина в мол”, заяви Асен Василев.

Заедно с Василев в Бургас е и бившият премиер Кирил Петков. Двамата подчертаха, че пристанището в Росенец, което е единствената възможна точка за разтоварването на петрол в страната, е дадено на концесия през 2011 г. за 35 години за сумата от 1 милион лева.


Той обясни, че при проверка като служебен министър на финансите е установил, че има само един митничар на цялата територия на пристанището - общо седем са работели на смени. Василев изтъкна, че след проверката вече има истински митнически пункт, както и че от НАП са направили ревизия на обекта.


"Вследствие на това, след 15 години загуба, "Лукойл" тази година плати данък печалба. Тук се разтоварва руски петрол, успяхме да го договорим с ЕК, така че цените в България да са значително по-ниски", каза бившият вицепремиер пред журналисти.


Асен Василев посочи, че държавите, които ползват руски петрол, са България, Унгария, Чехия и отчасти Румъния и че цените на руския петрол в тях са между 3 и 3,20 при едни и същи данъци и акцизи, а в Гърция цените за петрол за 3,97 евро. "Всички тези спекулации, които чуваме от ГЕРБ за петрола и бензина, са пълни спекулации, освен ако не смятате, че и Орбан краде по едно левче", заяви той.


Кирил Петков напомни, че сегашният състав на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) е изцяло на ГЕРБ: "Така че, като чуете Борисов да говори за левче, питайте го къде ще вкара нефта, къде ще го продава и как ще го преработва."

 

Росица Желева, служебният министър на финансите е казала, че въпреки излишъка не може да се гарантира, че няма да излезем на дефицит. Моят единствен въпрос е - за какво ще се изхарчат тези допълнителни 12 милиарда лева, за които разбрах, че се е говорело? Може би, за да си купим евтин руски газ?. Това коментира бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев в Бургас. По-рано днес служебният финансов министър Росица Велкова-Желева говори по темата и освен това съобщи, че не е възможно да има втора актуализация на държавния бюджет за 2022 г., че няма свободни средства за непредвидени разходи, нито има сериозен резерв в заложените капиталови разходи.


"Министър Велкова много добре знае, че това, което по-рано е изнесено, е вярно, тя даже и това казва в брифинга. Знаете, че бюджетът към 31 юли беше с 1,5 милиард лева излишък, предполагам, че към август месец също ще е с излишък", коментира думите ѝ нейният предшественик.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2492 |28.08.2022 Тома Биков: Асен Василев да спре да дава акъл, видяхме какво може . 0| 2901 |28.08.2022 Асен Василев: Всеки ден си пращахме заявка към Газпром и получавахме „нула“ газ . 0| 2942 |27.08.2022 Мед. сестрата, пристигнала първа на катастрофата в Бургас: За 30 години не съм виждала подобна гледка . 0| 2375 |27.08.2022 След трагедията в Бургас: Сухопътните войски подсилват границата заради мигрантите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads