Реклама / Ads
21| 6348 |09.12.2023 НОВИНИ

Опасностите за собствеността на “Лукойл”: Руснаци през офшорки или консорциум с българи с неясен капитал

.
“Лукойл” продава рафинерията в Бургас. Новината не е от тази седмица. От месец октомври е и финансовият министър Асен Василев я съобщи в интервю за “Файненшъл таймс”. Тогава от компанията обвиниха Василев в лъжа и заявиха - няма такова нещо. Почти два месеца по-късно в крайна сметка се оказа, че такива намерения има. Големият въпрос е кой всъщност да купи “Лукойл”. Нещо повече - това е и голямата опасност. 
 

Ако се стигне до сделка за “Лукойл”, една от опасностите е да се появи отнякъде офшорка, зад която да се скрият купувачи, неизвестни за българската общественост, коментира пред “Дарик радио” съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков. 

 

"Едните може да са скрити руски купувачи, ужким през западен инвеститор. Другият вариант е да са някакъв консорциум с някакви скрити български купувачи с неясни капитали, с някакви чужди скрити купувачи с неясни капитали зад някаква офшорка", посочи Петков.

 

Сделката, заяви още той, е частна - “Лукойл” има пълна свобода да избере кой да купи рафинерията. Петков обаче призова собственикът да е известен, с добра репутация. Поиска още на масата да бъде сложен и законът за корупцията в чужбина, за да не може толкова ключов актив на България да бъде използван за корупционни или политически маневри.

 

Сътресения на пазара за горива не би трябвало да има, ако процесът се случи внимателно, заяви още Петков. Това посочи и тази сутрин Даниел Митов от ГЕРБ пред Нова телевизия. От кръга около президента Румен Радев обаче предупреждават, че ще има повишение на цените. Бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов многократно е предупреждавал, че цените ще скочат.

 

Петков заяви още пред “Дарик радио”, че е ентусиазиран за ротацията, защото иска да докаже, че ПП-ДБ си държат на думата, а освен това вижда в лицето на Мария Габриел добър партньор с акад. Николай Денков.

 

"Нашите критици казват "голямата промяна направихте", от Гешев на Сарафов. Но независимо какъв е моралният компас на Сарафов, всяко движение оттук нататък и всяко решение той трябва да го прави, имайки предвид, че някой ден той може да бъде разследван от независим съдия", коментира още Кирил Петков.

 

"Това, което ние разбрахме, е че координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура - това е наистина факт. Тук въпросът не е защо ние решаваме да поканим ДПС да бъде част от това мнозинство. Както ние сме в пълна координация с "Демократична България", ГЕРБ казват "ние сме в пълна координация с ДПС и това мнозинство вие не можете да си изберете дали е с единия, или с другия, защото ние работим като едно - това е реалността", обясни Петков.

 

Запитан вярва ли на коалиционните си партньори от ГЕРБ, Петков отговори: "Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук въпросът е вярваме ли, че въпреки че нямаме голямо доверие помежду си, можем да постигнем някакви цели, които са общи - и тук казвам "да".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4649 |09.12.2023 Дийпфейк с Радев обещава печалби през “Лукойл”. “Дондуков” 2 даде случая на службите . 0| 4113 |09.12.2023 Петър Витанов: Днес е исторически ден - за първи път имаме закон за регулиране на изкуствения интелект  . 4| 4350 |09.12.2023 Общинските съветници от "БСП за България" остро осъдиха насилието срещу Иван Алексиев . 7| 6372 |09.12.2023 Спомен за Мастъра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads