Реклама / Ads

11| 5938 |15.07.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ВАС: „Булгартрансгаз“ няма да сключи договор с Русия за Турски поток

.
„Булгартрансгаз“ не може да подпише договор със свързаното с Русия обединение „Газово развитие и разширение в България“ за изграждане на „Турски поток“ през България, докато не приключи окончателно спорът за отстраняването на саудитския консорциум „Аркад“.

Това постанови Върховният административен съд (ВАС) като потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Определението на съда е окончателно.

Това означава, че държавната газоразпределителна компания няма да може да изпълни поетия пред „Газпром“ ангажимент да пренася определени количества природен газ от Турция към Сърбия до началото на 2020 г., припомня „Капитал“. Най-кратките срокове за изграждане на минимално необходимите части от газопровода, които ще позволят пренос на газ, са 250 дни. Това може да доведе до негатовни последствия за българската държавна компания, пише още "Свободна Европа".

 

До спора се стигна след като „Булгартрансгаз” декласира саудитския консорциум „Аркад“ и пристъпи към сключване на договор с втория кандидат, допуснат в обществената поръчка: консорциумът „Газово развитие и разширение в България“, който включва италианските компании „Бонатти С.П.А“, „Макс Щрайхер С.П.А.“ и „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ – клон България. Третата от тези фирми е регистрирана в България в началото на януари 2019 г., а неин представител е руският гражданин Aндрей Владимирович Пархомчук, а компанията майка е регистрирана в Люксембург.

 

След като бе определен за строител на 474-те км. от турско-българската до българо-сръбската граница заради най-изгодна ценова оферта, „Аркад“ бе декласиран с мотива, че не е подал навреме набор от изискани документи. Тогава от ГРРБ са подобрили значително офертата си, а според „Булгартрансгаз“ „Аркад“ са се отказали от поръчката, което води до възлагането й на техния конкурент.

 

През юни „Аркад“ подаде жалба, в която се казва, че от „Булгартранзгаз“ не са имали право едностранно да определят дата за сключване на договор и да поставят ултиматум, според който неявяването на представител на консорциума в определена дата и час да се счита за отказ от поръчката.

 

Става ясно още, че докато е чакала „Аркад“ да събере необходимите документи, „Булгартранзгаз“ е водела преговори с ГРРБ, а доказателство затова е писмо, в което обединението е предложило намаляване на първоначално предложената цена с цели 31.15 %. КЗК е отчела това като недопустимо изменение на офертата извън регламентираните срокове, след като кандидатът е бил наясно с предложението на другия участник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 5694 |10.07.2019 Трайчо Трайков: Няма страшно, ако не стане сделката с ЧЕЗ, защото са добри собственици . 1| 4029 |01.04.2019 „Булгартрансгаз“ ще ремонтира газопреносната мрежа за близо 55 млн. лв. . 4| 4583 |28.03.2019 КЕВР: Токът и парното няма да се вдигат до края на юни . 5| 4687 |05.03.2019 Томислав Дончев: АЕЦ „Белене“ няма как да се завърши без „Росатом“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ