Реклама / Ads
7| 5914 |18.11.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Васко Начев: Газът за България би могъл да струва поне с 20 % по-евтино

.
Енергийният експерт Васко Начев Източник: youtube
”Природният газ за страната ни може да е най-малко с 20 процента по-евтин, ако бъде преразгледана формулата, по която се образува цената му и която е залегнала в дългосрочния ни договор за доставка на синьо гориво от руската корпорация “Газпром”.
 

Това твърдение на анализатора на Атлантическия съвет в България Васко Начев идва на фона на прогнозата на “Булгаргаз” за минимално поевтиняване на газа от Нова година, както и на започналата регистрация на евентуалните купувачи, които биха участвали в новосъздаващата се газова борса.

 

„Една от причините България да ползва скъп газ е дългосрочният договор. Тук е моментът да кажем, че 3 декември е крайният срок за предоговаряне на този дългосрочен договор. Нямам никаква идея дали от „Булгаргаз“ ще посмеят да поискат промяна на формулата, по която става оценката, или като бедни „гаврошовци“ ще се надяват на подаяния от страна на „Газпром“.

 

"Това, което сега ще бъде договорено, ще бъде валидно до 2022 г. Да се молим и да чакаме, че „Газпром“ ще благоволи да ни намали цената по линия на славянство, братство и т.н. Трябва много голяма доза наивност, за да смятаме, че това ще се случи“, коментира той в интервю за предаването "Преди всички" на БНР.

 

„Някой си въобразява, че може да нарече това борса. Няма нищо общо с един реален пазар на природен газ“, смята Начев относно новосъздаващата се газова борса. Причините са, че газ ще предлага само „Булгаргаз“, количествата ще са минимални, а големите потребители засега няма да участват.

 

Анализаторът е на мнение, че няма да има по-високи цени на борсата от сегашните, обявявани от „Булгаргаз“.

 

Начев е категоричен, че случаят от 2009 г. никога повече няма да се повтори: „Такъв вариант със спирането на газа през Украйна е само в сферата на мечтите на шепа хора. Включително преговарящите от руска страна спекулират с това. Имаме достатъчно възможности за доставка на газ извън тези количества, които получаваме през Украйна, смята експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6929 |26.02.2019 В. Начев: ”Газпром” може пак да осъди България . 3| 5689 |05.12.2018 Васко Начев: Изграждане на хъб ”Балкан” с един играч, може да ни струва 330 млн евро . 1| 4824 |25.09.2018 КЕВР: Газът няма да поскъпне с повече от 8% . 3| 4731 |29.06.2018 КЕВР: Газът поскъпа с 10,8% от 1 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads