Реклама / Ads
14| 7741 |08.01.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Вера Ахундова : Законът, който обявява цесиите в КТБ за невалидни, е абсолютно бутафорен

.
Вера Ахундова
Огромният дял от цесиите, извършени след фалита на КТБ , са извършвани между държавни фирми и олигархичните придворни фирми на двата кръга-ГЕРБ и ДПС . Това каза Вера Ахундова от „Ние, гражданите“ по ТВ 7.
 

 Финансовият експерт разясни още: Това е категорично ясно. В този контекст, промените в закона, които, обявяват за недействителни цесиите, сключени след поставянето  на банката под специален надзор, са абсолютно бутафорни. Ако имаха желание да премахнат прихващанията, трябваше с една разпоредба в закона това да се извърши служебно.А не във всеки един случай сега страните да се срещат в съда със синдиците  и да се решава случай по случай въпросът дали цесията или прихващането ще остане валидно или не.

 

Целта на всичко, което се прави не е за да се спаси банката. Защото тя е представлявала в един момент риск за определени политически кръгове и никога не се е искало да се гарантират правата на вложителите. В САЩ  за всички фалити до сега гражданите са получили 72 процента от вложенията си. В Русия-70 процента. Така както вървят нещата с ускорения грабеж на КТБ , няма да получим и 5 процента от сумата на вложенията си. Разликата означава две неща. Първото е, че държавата действително игнорира напълно тази средна класа в България. Това може да звучи клише, но тя е гръбнакът на икономиката. Втората истина е, че в момента доограбват  банката. Обезкостяват я, като отношението към нея е абсолютно дискриминационно, в сравнение с други банки, които получиха политически  толериращ жест.

 

Всичко се прави така, че да се скрие факта, че огромната част от кредитите са предоставени на придворните фирми на ГЕРБ и ДПС . От тях например 500 млн . лв . са дадени на фирмите от кръга Пеевски  и те не са погасени и не са обезпечени. Второто, за което ние апелираме, са тези огромни кредити, предоставени на държавни предприятия-Мини Марица-Изток, Булгаргаз , НЕК , БЕХ , които са предоставени с политически натиск и препоръка. Те също не са обезпечени. Цесиите са правени между тях, фирми от кръга на ДПС , фирми от кръга на ГЕРБ. Те никога няма да бъдат развалени. Това е част от грабежа. Най-големите цесии са направени от фирмите „Водстой “, „Промишелно  строителство холдинг “. Получателите са от кръговете, за които говорих- „Рубин“, „Дунарит “, „Елит“ и „Литекс “.

 

Ако сумирате тези суми, ще видите 500-те милиона на кръга „Пеевски -ДПС “, които се изчистват.  При това експанзията не стига до ПИБ , а отива и до други банки, включително и Българската банка за развитие, която не би следвало да финансира подобни проекти.Призовахме Фонда за гарантиране на влоговете да направи необходимите постъпки да се промени закона, така че цесиите да не бъдат валидни. Да сте чули за отменена цесия? Не. Всеки случай ще се решава в закона и от това също следват две неща. Първо-ние всички имаме информация какъв инструктаж е получен в българската правосъдна система, съответните съдилища, които да отсвирят всички дела, свързани с КТБ , с формалния повод-липса на правен интерес. Това касае ВАС, СГС , където се гледат делата по несъстоятелност.

 

В този случай, когато тръгнат делата, дали ще се намери съдия, който да не допусне делата поради нарушаване на Конституцията, т. е да не приложи тези промени в закона за кредитните институции  и банковата несъстоятелност. Ще видим дали декларациите за повече справедливост и независимост на съда ще бъдат приложени при предстоящото гледане на две дела, свързани с КТБ , които предстоят. Вторият въпрос е за отвод на съдийките  по тези дела, тъй като те са участвали в предишни решения по несъстоятелността.Това са Тотка Калчева и Вероника Николаева. Така, че чудо може и да се очаква. Малко вероятно е, но все пак... Едното дело е във ВКС . Другото е знаково. То е тълкователно  решение по искане на ВСС  , за това кой има правен интерес за подобни казуси като КТБ . Проблемът е, че каквото и  да е решението , впрочем този съд е тотално зависим, то няма да се приложи със задна дата. Въпреки, че за нас, за цесиите прилагат задна дата. Това е дискриминационното отношение.

 

Тези 5 милиарда лева на КТБ , за които непрекъснато се тръби, че ги няма, не са взети, изнесени и изядени. Това е стойността на обезценките , която е незаконно направена. Липсва  реална оценка на активите. По наша оценка сега те са 3,5 млрд . лв . Активите се присвоиха. Те бяха прибрани, без една стотинка да е влязла в банката. Пари изнесени в чужбина няма. Има инвестиции в България, в недвижима собственост, в производства и в инвестиционни проекти. Що се отнася  до списъка с лошите кредити, много правилно в някои медии, го написаха в кавички. Това са кредити, които са предоставени от 2009 г. до поставянето на банката под специален надзор. 1/3 от тях са погасени преди 20 юни 2014 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6933 |04.06.2015 В. Ахундова за Фрог: Истината за КТБ е в резервния сървър . 27| 9429 |11.02.2015 В. Ахундова: Горанов е сред основните ликвидатори на КТБ . 0| 7312 |03.04.2014 Верано Азур розе си тръгна от Винария със златен ритон . 23| 6670 |20.03.2014 ГЕРБ: Властта бетонира Черноморието, далавера в Карадере

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads