Реклама / Ads
1| 5413 |14.12.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Не забравяйте: Работата по празници се заплаща двойно!

.
Източник: Pixabay
За работа на официален празник се полага минимум двойна надница. Когато положеният от работещите труд е и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение. Това напомнят от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници. Оттам посочват, че според Кодекса на труда официални празници са 24, 25 и 26 декември и 1 януари.
 

"Съвпадането на Бъдни вечер (24 декември 2023 г.) с неделя удължава почивните дни с един т.нар. неприсъствен ден, поради което за Коледа ще се почива и на 27 декември 2023 г.", коментират от ГИТ.

 

"Работата на неприсъствен ден се заплаща както в почивен, т.е. единствено извънредният труд се заплаща с увеличение и то със 75%", добавят още от инспекцията.

 

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът, положен от тях на празнични, почивни и неприсъствени дни, винаги е извънреден. Той задължително се възлага от работодателя със заповед, издадена поне 24 часа по-рано, обръщат внимание още от Инспекцията по труда. Уточняват също, че когато в празнични дни се полага труд по график при сумирано изчисляване на работното време, той не е извънреден. В тези случаи се заплаща единствено двойна надница за работата на официалните празници.

 

Когато работят в празнични и почивни дни, работниците и служителите трябва да имат писмени доказателства за това, информират още от инспекцията. Такива са заповедта за възлагане на извънреден труд, с която трябва да са запознати поне 24 часа по-рано, или поименният график, който се изготвя за целия период на сумираното изчисляване на работното време.

В случай че се съгласят да работят на празниците срещу устна уговорка, работещите ограничават възможността си да докажат положения труд и съответно да бъдат защитени правата им, предупреждават от ГИТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4454 |13.12.2023 Пампорово отваря ски зоната на 15 декември със символична цена за дневна лифт карта от 5 лева . 1| 4553 |12.12.2023 Бизнесът сигнализира: Не искаме да отпадне данъкът от 15%, но нека да има облекчения . 0| 7482 |12.12.2023 10 съвета за по-добра грижа за очите . 5| 4541 |11.12.2023 ДПС подкрепя покупката на "Лукойл" да се гласува в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads