Реклама / Ads
2| 6022 |24.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Замръзяването на енергийните проекти стряска Гърция

.
Тактиката на спечелилата изборите в България партия ГЕРБ да сложи във фризера енергийните проекти има за цел София да се пазари за повече облаги от Русия, пише гръцкият вестник Та неа. Гърция подозира, че зад изказванията на кадри на ГЕРБ относно осуетяване на проекта за петролопровода Бургас-Александруполис, има тайни игри, зад които се крият политически цели.
 

Според някои представители на гръцкото правителство не трябва да се приема буквално всичко, което се публикува в българските медии. Други споделят мнението, че въпросните изказвания са продиктувани от американофилската ориентация на победителите в изборите у нас.

Ако позицията на София не се промени и в крайна сметка тя избере „Набуко", вместо друг руски приект - „Южен поток", под предлог да намали зависимостта си от руския газ, не е изключено първият проект да бъде реализиран по-бързо, коментира още вестникът.

Преди още да е сформирано правителството в България и да бъдат съобщени новите министри, вече стана ясно, че София ще замрази участието си в два енергийни проекта - газопроводът Южен поток и петролопроводът Бургас-Александруполис, съобщава друг гръцки вестник - Елевтеротипия. Това стана ясно във вторник, когато вероятният министър на регионалното развитие в бъдещия кабинет на ГЕРБ Росен Плевнелиев заяви, че проектът Бургас-Александруполис няма логична основа и че партията му трябва да бъде готова да се откаже от проекта.

От страна на гръцкото правителство и консорциума за изграждане на тръбата, в който участват и гръцки компании, няма официални коментари по изказванията на представители на ГЕРБ. Още преди парламентарните избори в България министърът на развитието на Гърция Костис Хадзидакис се срещна в Атина с високопоставен кадър от ГЕРБ. След срещата обаче нямаше никакви знаци за обезпокоителен завой на партията по големи инвестиционни проекти, посочва същият вестник.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5367 |03.04.2009 Гърция и Турция- най-желани за майските празници . 4| 11064 |08.11.2008 Българин улови гигантски сом в Гърция . 0| 5401 |31.10.2008 НАПИ ще управлява проектите, финансирани по ФАР и ИСПА . 0| 5179 |17.07.2008 Около 900 лв. на човек за почивка в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads