Реклама / Ads
0| 47960 |23.04.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Здравната каса с нова услуга. Кой ще може да се възползва?

.
Източник: личен архив
Националната здравноосигурителна каса разработи електронна услуга, която договорните й партньори биха могли да използват в случаите, когато предоставят медицински услуги на осигурените в други държави граждани, съобщават от ведомството.
 

Те трябва да са регистрирани в системата на НЗОК с удостоверителен документ по правилата за координация на системите за социална сигурност (ПКССС). В резултат от изпълнението на справката договорните партньори на НЗОК получават информация относно наличието или не на права по реда на ПКССС. Новата услуга се достъпва на интернет страницата на НЗОК- https://reports.nhif.bg/R3/ с номер и дата на удостоверителния документ на лицето.

 

Националната здравноосигурителна каса напомня на своите договорни партньори, че за всеки гражданин, осигурен в държава членка на Европейския съюз (ЕС), страна от Европейското икономическо пространство (ЕИП), Конфедерация Швейцария или Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, който се нуждае от спешна и неотложна медицинска помощ в България, т.е. всяка помощ, която не може да се отложи до планираното му завръщане в страната, в която живее, са валидни разпоредбите на българското здравноосигурително законодателство.

 

Необходимата медицинска помощ се получава срещу представяне на съответен европейски формуляр, или на национален документ, доказващ регистрацията на осигурения в другата държава гражданин в българската здравноосигурителна система. Необходимо е да се има предвид, че всяко лице, упражняващо легална трудова заетост и/или пребиваващо легално на територията на ЕС, страна от ЕИП, Конфедерация Швейцария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, подлежи на социално и/или здравно осигуряване в държавата по легалното му пребиваване и/или работа. Следователно, независимо от гражданството на лицето, то може да бъде осигурено в някоя от държавите на ЕС, страна от ЕИП, Конфедерация Швейцария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Български гражданин, работещ легално, например във Франция, е френско осигурено лице, независимо от наличието на български Единен граждански номер (ЕГН). При лечение на територията на България той следва да бъде третиран като здравноосигурено лице и получената медицинска услуга следва да се отчете с френския му осигурителен номер. Аналогична е ситуацията за граждани на трети страни (различни от държавите от ЕС, страна от ЕИП, Конфедерация Швейцария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия), които легално живеят и работят на територията на ЕС, страна от ЕИП, Конфедерация Швейцария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

 

В случай на възникнали въпросни относно представен от чуждо осигурено лице удостоверителен документ по ПКССС, договорните партньори могат да потърсят съдействие от съответната Районна здравноосигурителна каса или от Централно управление на НЗОК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5138 |21.04.2024 Гръцкото правителство нареди да се свалят цените на великденските стоки . 3| 3158 |20.04.2024 Експерт: Чакането по границите оскъпява стоките в магазините с 15-18% . 0| 5530 |19.04.2024 Кападокия - подземен град и сафари . 0| 7319 |18.04.2024 Георги Ангелов: България е една от малкото страни с плаващи лихви, оттук-нататък само ще растат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads