Реклама / Ads
3| 5198 |04.03.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Златни пясъци застрашен от екологична криза

.
И тази година Златни пясъци, ще посрещне лятото, застрашен от екологична криза. Пречиствателната станция на комплекса е остаряла и не може да преработва отпадните води от хотелите и заведенията в района.
 

Според ВиК - Варна ситуацията в курорта Златни пясъци се влошава. Срив в пречистването на водите през лятото няма да има, само ако дойдат по-малко туристи.

"В определени моменти водата, която се приема в повече, е едно към осем. Тоест количествата, които се поемат от станцията няма как да бъдат пречистени и се отвеждат обратно в морето", обясни Валентин Вълканов, изпълнителен директор на ВиК - Варна.

Прогнозите са, че и този сезон туристите ще се оплакват от мръсното море.Ако туристите са повече, както се предполага, трябва да се намали потреблението на вода в района", допълни Валентин Вълканов.

zl_pjsuci_kriza_2.jpg

"Режим на водата във връзка с проблемите с пречиствателната станция, не е възможен. Както не сме допускали такъв предходни години, така няма да допуснем и сега. Това, което можем да гарантираме е, че ще има редовно водоснабдяване", съобщи Веселин Русев, изпълнителен директор на ВиК "Златни пясъци".

Заради неравномерното натоварване на станцията в различните часове на денонощието, от ВиК Златни пясъци ще правят локално регулиране по мрежата. Нужен е и ремонт на отходната тръба, за да се намали замърсяването на морето.

"За догодина предвидихме в рамките на курортния комплекс един парцел, който е за изграждане на нова мощност - нова пречиствателна станция, с нова технология, безотпадна, екологична", отбеляза още Веселин Русев.

Очаква се строителството на новата станция да започне след края на сезона. Дали старата ще издържи натоварването и тази година, ще стане ясно в разгара на лятото.

zl_pjsuci_kriza_1.jpg
 снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5397 |19.02.2009 Конференция „BalREAct” ще решава проблеми на имотния пазар в условия на криза . 2| 4714 |03.02.2009 Въздушният транспорт е сериозно засегнат от кризата . 6| 5483 |23.01.2009 Финансовата криза ще струва 3,6 трилиона долара на банките . 6| 5528 |21.01.2009 Саудитски принц загуби $8,26 млрд. от финансовата криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads