Реклама / Ads
0| 4911 |01.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Златото - основен бизнес на заложните къщи

.
Златото е основен бизнес на 80% от заложните къщи у нас, съобщи Александър Александров - член на Управителния съвет на Асоциацията на заложните къщи (АЗК) и управител на една от националните вериги.
 

Повече от заложните къщи са редуцирали броя на артикулите, с които работят, заради чувствителното свиване на паза. Вещи, като мобилни телефони, техника и др, вече не се котират в този бизнес, което води и до намаляване на боря на клиентите.

Предишни години много хората са се възползвали от различни промоции и са закупували на лизинг плазмени телевизори, скъпи камери и всякакви уреди. Оценявайки по-късно, че са надценили възможностите си и не могат да плащат вноските си по тези уреди, те са ги залагали или са ги продавали. Но сега на практика хората няма какво да залагат, обяснява Александров.

Един от основните проблеми в бранша в момента е новата Наредба за дейността на заложните къщи. Според нея злато, което не е маркирано, не може да се залага. У нас 70-80% от благородния метал няма марка, казва  Александров. Това се отнася както за наследствените бижута, предметите за лично ползване и всичкото злато отпреди 2000 година. От асоциацията настояват за промяна на това ограничение.

Средният размер на заема от заложните къщи е 60 лв., а новата наредба определя таван от 3% за средна месечна лихва. От АЗК нямат против това ограничение, тъй като заложните къщи имат право да вземат такси.

Сумата на лихвата и таксите ще е равна на това, което до вчера сме вземали като лихва, коментира председателят на асоциацията Вангел Вангелов. Така ако вчера сме вземали 10% лихва за месец, то днес ще вземаме 3% лихва и 7% такси, обясни той.

От асоциацията дадоха за пример Германия, където лихвата е ограничена на 3%, но таксите достигат до 20%. Разликата е, че там се залагат основно автомобили, а не както е практиката у нас - мобилни телефони или дребни домакински уреди.

От АЗК вече изготвят черен списък на клиенти, заложили крадени вещи. Само за месец в него са включени 1000 човека, от които няма да бъдат приемани вещи за залагане.

Създаването на единни правила, по които на клиентите на заложните къщи да се предоставя качествена и регламентирана услуга, е сред основните цели на АЗК.

Ръководството на асоциацията призовава МВР, Министерството на финансите и Комисията за защита на потребителите да подготвят съвместно с организацията методика, по която да може да се контролира работата на заложните къщи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4857 |05.08.2009 Бизнесът иска намаляване на осигурителните вноски . 0| 11213 |29.07.2009 Младен Мутафчийски: Бизнесът иска Божков, а не Будьони . 1| 5644 |29.07.2009 Бизнесът у нас завладян от траен песимизъм . 1| 5336 |30.06.2009 Родни бизнесмени трупат европейски опит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads