Реклама / Ads
0| 5388 |22.05.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В знак на протест ще зарибяват Панчарево

.
Риболовният туризъм е изправен пред редица проблеми. Те са свързани с недостатъчното средства, отпускани от държавата за зарибяване на водоемите, неправомерно отдаване на язовири на частни фирми, бракониерство и какво ли още не.


 снимка Вяра Йовева Мълчаливо протестно зарибяване с над 10 000 шарани ще бъде направено утре в Панчаревското езерото, това каза на пресконференция председателят на Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ) Христо Михайлов. Причините за тази инициатива са негодуванието на представителите на тази сфера от нехайството на държавата, по отношение на опозването на билогичното разнообразие и безнаказаното бракониерство.
Един от най-сериозните проблеми, който поставиха от неправителствената организация е фактът, че държавата не спазва законовите си функции по отношение на риболовната дейност. Според тях 25% от средствата събрани от таксите за любителски риболов трябва да се насочат към зарибяване и рибостопански мероприятия. За 2007 г., обаче Министерството на земеделието и горите не е отделило нито един лев, алармират от СЛРБ. Оказва се, че тези такси се използват за други сектори, а ако не се усвоят парите, те се заделят в излишъка, но не отиват по предназначение. „Тази година таксата е увеличена от 15 на 25 лева и това прави над 500 000 лева. Къде отиват те?”, питат от съюза.
Друг не по-малко важен проблем е свързан с отдаването на концесия на водните обекти, които са публична държавна собственост и са предназначени за любителска дейност, а не за извършване на стопански риболов.
Според Христо Михайлов въпреки, че има нормативен документ, в който ясно е казано, че водоемите, които са публична държавна собственост не могат да се дават на частни фирми, и до момента МЗГ предоставя тези язовири. Такъв е случаят със Студен кладенец, който е даден неправомерно, подобни процедури има около Лобош, Пясъчник и Тополница.
От съюза съобщиха също и за редица случаи, в които служителите на тези водоеми отказват да изпълняват задълженията си извън работно време, което е в правото им, и тогава се опват мрежи от бракониери, които никой не санкционира.
Оказва се, че вследствие на лошото зарибяване и занемаряване на това природно богатство, в момента вече ловенето на бяла риба, сом, шаран и щука е почти невъзможно, коментират от съюза. Във водоемите са останали само риби като костур, уклей, слънчевка, червеноперка и други не особено качествени риби, което е разрушаване на още едно национално богатство.
Според представителите от тази сфера министърът на земеделието и горите Нихат Кабил не е наясно с много от тези проблеми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 675 |08.10.2022 Медико-биологични характеристики и достойнства на храна на прах ”Вега плюс” . 0| 634 |10.10.2022 За всички пациенти, търсещи оперативно решение на Диабет Тип 2- безплатна консултация в София със специалиста Проф.д-р Халил Джошкун на 22 октомври 2022 г. . 0| 3499 |06.10.2022 8 места, на които е добре да има вендинг машини . 1| 2707 |05.10.2022 Световният бранд премиум бизнес хотели Crowne® Plaza стъпва на българския пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads