Реклама / Ads
Frognews
0| 3073 |14.05.2019

Иван Кръстев и Тодор Стоилов в пловдивска дискусия за образованието и науката

.
„Европейският съюз предоставя различни възможности за инвестиции в науката и образованието в България. За съжаление, настоящото управление се проваля да оползотвори тези възможности в максимално голяма степен. Пример за това е ниската усвояемост на средства по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Това каза кандидатът за член на ЕП от "БСП за България" и бивш заместник-министър на МОН Иван Кръстев на работна среща с пловдивски учители, директори и университетски преподаватели. По думите му българското образование има нужда от целенасочена държавна подкрепа. България е на едно от последните места в Европа по дял на БВП за образование. „Ако искаме качествена промяна, ние трябва да инвестираме в образованието. Инвестицията в образование е най-дългосрочната, защото създава човешкия капитал”, подчерта Кръстев. Той изтъкна, че за по-добра икономика и по-добри доходи е нужна квалифицирана работна ръка, която да създава добавена стойност. „Това, без съответното образование и обучение, не може да стане”, изтъкна кандидатът за евродепутат . Той запозна аудиторията с позициите на ПЕС за повече средства по програмата „Еразъм+”, както и за научни изследвания, като гарантира, че и в следващия ЕП социалистите ще настояват за увеличение на сумите в Европейския социален фонд.

 

В дискусията се открои като фундаментален проблем липсата на национални цели и мащабни научни проекти. Директори повдигнаха темите за ефекта от програмите за квалификация на учителите, дефицита на млади преподаватели и мотивацията на учениците, програмите за дуално образование и връзката с потребностите на бизнеса.

„Най-добрата формула е самият бизнес да участва в квалификацията на кадрите, от които се нуждае”, каза Тодор Стоилов. По думите му българският учител трябва да си върне достойнството, защото сега се чувства като чиновник, затънал в бюрократични процедури. „От попълване на бланки, бележници и дневници - в хартиен и електронен вид, на учителите им остава все по-малко време за основната дейност – да просвещават и да водят учениците си в полето на знанието”, завърши Тодор Стоилов.

Модераторът на дискусията доц. Атанаска Тенева, член на ИБ на БСП, препоръча на кандидатите да поддържат топлата връзка с Асоциацията на българските училища в чужбина, чиито инициативи и проекти се нуждаят от подкрепа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Иван Кръстев: За нас това е кампания, чиято цел е промяна 0| 3265 |13.05.2019 . Иван Кръстев: Искаме достоен труд с достойно заплащане за всички българи 0| 3450 |12.05.2019 . Иван Кръстев в Асеновград: Когато управлението е ориентирано към хората, градът процъфтява 0| 3227 |12.05.2019 . Иван Кръстев: Основният ни приоритет е да спрем подмяната в Европа 0| 3114 |11.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ