Реклама / Ads
22| 10843 |13.06.2024 ГЛАСЪТ

Абсурдът като реалност: България между ЧРД, Хайд Парк и шумкари-кукери. А ни трябва кабинет

.
Тодор Живков поздравява партизани на 9.09.1944 г.
Ситуацията е сложна. На четвъртия ден рожденика Бойко Борисов се появи с цялото си величие и заяви, че е готов за правителство. С две-три условия, което не е кой знае какво, трябва да признаем. Освен това заяви, че нямало да е премиер. Е, той нямаше и как да стане, но като за ЧРД, ще му признаем тази скромност.
 

В същото време Кирил Петков и акад. Николай Денков се появиха във видео от „горичка в центъра на София“, откъдето отправиха оптимистични послания. Но и една закана от Петков: „За всички пораженчески гласове искам да кажа – гледайте реванша“.

 

Мнозина очакваха извинение за слабите изборни резултати и анализ на грешките, но такива не чухме.

 

Не върви на учени глави да се дава акъл, но ако си направят труда – те или техните пиари – да прочетат това-онова за Чърчил и де Гол, щяха да си припомнят как двамата всепризнати политици губят изборите веднага след Втората световна война, как се оттеглят за дълго време и осмислят слабостите и заблудите, които са допуснали.

 

Ако се върнем още по-далеч назад, ще си спомним как мразещите се Атина и Спарта се обединяват срещу общия враг враг Персия и спасяват не само древно-гръцката цивилизация, но и Европа.

 

Пълководецът Флавий Аеций, известен като „Последният римлянин“ обединява европейските армии и племена в в битката на хилядолетието срещу хуните на Атила. Европа отново е спасена.

 

Изявата от горичката ще приемем като случка от Хайд Парк или сценка от „Летящия цирк“ на Монти Пайтън. „Позволете да погледна опасността в лицето!" – "Не, не, твърде опасно е!“ През това време някой гледа през ключалката - сигурно кралят...

 

Днес над стария континент и света, в това число и над България, е надвиснала грозната сянка на един луд диктатор, който залива с кръв Украйна и се заканва на човечеството с ядрените си бухалки. Тази заплаха дори е по-страшна от ордите варвари и хитлеристи, защото те не са притежавали оръжия като днешните атомни бомби. А лудият с картечницата в Кремъл ги има на склад и е готов да ги хвърля по всеки, който не го харесва.

 

Затова правителство трябва да се състави. Нама да се харесва на много от нас. Но да приеме най-важните приоритети, срокове за тяхното реализиране и да поеме отговорността за близкото и средно бъдеще на страната. Това да се оформи в писмен вид, в съответен документ.

 

В момента нещата изглеждат като объркан сюжет с герои от „Колекция от долнопробни факти“ на Михаил Булгаков и „Разкази и текстове за нищо“ от Самюел Бекет. Не, не, всъщност пред очите ни оживява партизански епос като в „Овчарчето Калитко“. Помните ли стария учебник по история от соца? Там пише, че на 24 юни 1941 г. БРП (после БКП, а сега БСП) „поема курс на въоръжена борба“. Създават се партизански отряди, бойни групи и дори терористични формирования за борба срещу Третия райх на Хитлер. Шумкари тръгват по гори и планини. Подобни съвременни структури вече има у нас и те не само провеждат военно обучение, но влязоха и в парламента. Един от „командирите“ на новите ескадрони се заканва на всички, които не се подчиняват на Нейно Величество Русия и други страхотии в удобен за прокуратурата и психиатрията вид. Но те кой знае защо пасуват.

 

Дори вече се очертава подобие на Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА) през 1943 г., чиято главна цел е завземане на властта и създаване на съветско-болшевишко правителство под формата на диктатура на пролетариата. Имаме си и главнокомандващ, който не крие амбициите си от „човек от народа“ да стане „вожд на народа“. На кукерски тържества, водни хора, издигане на роженски пилон и исторически парк във Ветрино все по-силно се скандират патриотични призиви и закани за ликвидиране на заблудените и вредни еврофили за сметка на истински достойните „мотивирани войници на светлината“. „Поставили сме опитни агенти във всички горещи точки, включително в държавните институции. И до врага. България се връща на гражданите. Престъпниците приключват", пише полковникът подполковник и лидер на нова партия.

 

Генералът от "Дондуков" 2 дълбокомислено мълчи. И надува перки. А шефът на ДАНС е назначен от него и ако му каже, веднага ще се предприемат съответни действия. Каквито са записани в закона.

 

Всичко това изглежда абсурдно, което го прави съвсем реално по български.

 

Огнян Борисов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 10377 |11.06.2024 Челен опит: Чрез ордени и приятели-олигарси към президентска власт и твърда ръка . 32| 12705 |10.06.2024 По следите на вота: А сега всички гледаме тъпо. Присъди и затвор е спасението . 29| 13721 |06.06.2024 Това го запомнете: Онзи в Кремъл освен луд и лъжец, е и голям страхливец. Как се лекуват идиоти? . 49| 18299 |06.06.2024 Ако не сме в ЕС и НАТО, къде ще сме? Ползваме благата на Европа, към които други горещо се стремят, и пак сме недоволни от нея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads