Реклама / Ads
21| 17734 |25.04.2023 ГЛАСЪТ

Американците спасили Борисов. Той поднася Гешев на „ПП – ДБ“ като данайски дар?

.
Борисов и Гешев Източник: БГНЕС
Борисов е бил пред категорично отстраняване от политиката и властта. Очаквало се е да започнат прокурорски разследвания на проверките на МВР с разкритията за колосални кражби на стотици милиони по времето на управлението на ГЕРБ. През февруари 2022 г. самият той обяви, че за пет дни е бил три пъти в американското посолство в София.
 

По време на тези три срещи той е успял да договори своето оцеляване. Дали това е станало чрез предоставяне на безценна информация за хора от политиката, министри и представители на организираната престъпност, замесени в корупция, както се говори в някои среди, не е ясно. Но е факт, че не само оцелява, но и придоби самочувствие на недосегаем за закона и съдебната система.

 

Всичко това има значение за последвалите събития и спечелването на изборите, проведени по най-удобният за него начин.

 

Срещата на лидерите на първия и вторите по резултат от изборите на 2 април не е равна по значение на онази в Ялта, когато Чърчил, Сталин и Рузвелт са решавали съдбата на света, но по шум сигурно я надминава. Тази шумотевица е тактически ход: да освети Борисов като незаменимия политик, който ще извади от ръкава маслиново клонче, а останалите като едни гълъби бели, ще полетят радостни към съставянето на правителство.

 

Така изглеждат трябва да изглеждат нещата: драматизъм, драматизъм и пак драматизъм.

Всъщност става дума за пари. За много пари.

 

Борисов няма търпение да склони Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов да правят заедно редовен кабинет. На него му се управлява. Властта му трябва, за да попълни сметките, от които е трябвало да мотивира немалка част от гласуващите за него и ГЕРБ. Подкрепата на Манфред Вебер също му е скъпа. Както и медийната подкрепа. Въобще разходите са големи.

 

А на хоризонта са милиардите, които България очаква по Плана за възстановяване и развитие. Представете си голяма каца с мед, а край нея наредени мераклии с лъжици в ръце. Борисов – с черпак. Това е неговата игра и в нея той е най-силен.

Затова на тезгяха е сделка с Иван Гешев. Бившият премиер държи лостовете за въздействие на повечето членове на Висшия съдебен съвет. Условието е ясно: Борисов дава рамо на „ПП – ДБ“ и Гешев отива запаса, а на него се гарантира неприкосновеност. От „Промяната“, според него, трябва да са доволни, защото ще покажат на привържениците си, че са изпълнили едно основно тяхно искане, заявено още на протестите през 2020 г.

 

Не вярвай на данайците, дори когато носят дарове, казал жрецът Лаокоон на троянците, когато гърците им оставили пред стените на Троя дървен кон. Но кой да слуша. Последвали клане, кръв, сълзи, разрушения и пр. Знаете историята.

 

Тази сделка е нужна на Бойко Борисов и за пред Брюксел, и пред Вашингтон. За Москва тя също е важна, защото човекът, който направи подарък на Путин за 3 милиарда под формата на Руски/Турски поток, ще продължи да има силно влияние в България.

За да си гарантира висок КПД на сделката с Гешев, Борисов може да отиде още по-далеч, като предложи на „ПП – ДБ“ да номинират човек за министър-председател. Така ще приспи тяхното внимание. Тогава се задейства Троянския кон - армията от „калинки“ в държавната администрация и „къртиците“ в службите, МВР, енергетиката и други важни области на обществения, политическия и икономическия живот. Именно чрез тях той ще опита да спечели и местните избори.

 

Борисов е коварен, безскрупулен и жесток играч. За своите цели ще пожертва всеки и всичко. В политиката често играта е без правила.

 

Отсрещната страна със сигурност е наясно с качествата и морала на Борисов, които изключват всякакви скрупули, когато става дума за власт и пари. Но могат ли да противодействат? Не е ясно също колко и какви техни слабости знае Борисов. Със сигурност обаче зад лозунгите за евроатлантически път, подкрепа за Украйна, борба с корупция и прочие се крие хищник, готов да разкъса плячката. Откакто бе произведен в генерал и направен главен секретар на МВР до днес все това виждаме. Резултатите обаче са последно място в ЕС по всички показатели за стандарта на живот и първо по смъртност, заболеваемост, корупция, лоши пътища и магистрали, катастрофи, рискове за инвеститорите и пр.

 

Все неща като за учебник по … психиатрия.

 

В твърде възможната схема има някои неизвестни, които са важни. Как ще реагира Гешев? А какво мислят Кремъл и руските служби за борисовия план? Могат да се случат неочаквани обрати.

 

Всичко това няма да го видите по телевизията.

 

Витали Роник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 19244 |04.11.2021 Гешев – последният „чадър“ на Борисов. Запели сладкопойни чучулиги . 47| 14974 |03.06.2021 Американците ги хванаха на калъп, а те викат: Скъпи, не е това, което виждаш . 116| 67017 |14.06.2020 Караянчева подава оставка, иска оставката и на Борисов. Оргазми . 18| 9232 |17.07.2019 Шефът на МВР да се извини на руснаците, американците и на нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads