Реклама / Ads
44| 14352 |04.04.2023 ГЛАСЪТ

Бойко, go home! Какво ще се случи в България като си тръгне Борисов от политиката?

.
Идва ред на ”Сбогом”... Източник: ”Банкеръ”
Изборите минаха. Резултатите са ясни. И какво от това? Освен ликуването на Костадинов и Трифонов (и двамата има защо: „Възраждане“ е 3-а сила в НС, а ИТН въобще е в НС…) друго раздвижване не се забелязва. От централите на ГЕРБ и „ПП и ДБ“ се излъчва… тишина. Неуважително е най-малко към избирателите.
 

Защо мълчат? Най-голямото подозрение е, че чакат новия американски посланик да си разопакова багажа, за да се видят с него. Защо е толкова важно за тях – те си знаят. Сигурно е важно и за всички нас – ще узнаем скоро.

 

Проблемът обаче, за пети път от две години, е известен: има осъзнаване за нуждата от работещо правителство, но няма начин да се постигне сближаване между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Уж имат общи приоритети като: да продължим по евро-атлантическия път, приемане в еврозоната и еврото като валута, оказване военна помощ на Украйна във войната срещу руската агресия, провеждане на съдебна реформа (поне на думи ГЕРБ са съгласни с това), приемане на антикорупционно законодателство (и по този въпрос ГЕРБ твърдят, че са „за“).

 

Вчера един приятел ми каза: Докато Борисов не се оттегли от ГЕРБ нищо няма да се случи: нито преговори, нито сближаване на позиции и съответни действия към съставяне на кабинет. Махне ли се Борисов, ще се отпуши не само партията му, а цялата държава ще поеме напред.

 

Приятелят ми няма претенции да е Колумб и това, което казва не е световно откритие. Но е самата истина, много важна за всички българи.

 

След 2 април в медиите нахлуха всякакви коментатори – стари и нови, зависими и не толкова – които говорят за какви ли не варианти, но не и за най-очевидния: Бойко Борисов отдавна е токсичен политик и трябва да напусне сцената. Никой не желае да преговаря с него публично, нито да влиза в сговор или коалиция. Борисов просто да си тръгне. Правили са го много по-големи от него, дявол да го вземе.

Ако се инати и не иска - покажете му вратата. В крайна сметка не той, а бъдещето на страната и гражданите е важно.

 

Такъв е финалът на всеки управник от диктаторски тип. Идва ден, в който той или изчезва в чужбина, за да избегне среща със закона, или… се среща със закона. В политическо отношение Борисов би освободил от тази тежест партията, която е създал, ръководил и печелил избори с нея. Вече я тласка към пропастта.

 

С Борисов ГЕРБ трябва да се освободи и от някои бивши министри и активисти, които през годините са били причина над тях да надвиснат тъмните облаци на съмненията, че са участвали в корупция или недотам чисти действия. В резултат България е на последното място в ЕС по всички показатели, свързани със стандарта на живот и на първо по смъртност, заболявания, кратка продължителност на живота, неграмотност, лоши магистрали и пътища, корупция, незачитане на закона и пр.

На първо четене такива хора са бившите министри Младен Маринов, Дилян Добрев, Николай Нанков, столичната кметица Йорданка Фандъкова, кметът на Варна Иван Портних, Десислава Атанасова и още няколко. В партията са наясно кои и защо. Несправедливо е например Даниел Митов, кметът на Бургас Димитър Николов, Деница Цачева и др. да носят негативизма, натрупан от въпросните лица.

И още нещо: в ГЕРБ има хора, които ясно съзнават, че ако е било възможно (не и нормално...) някога човек от силова групировка да стане главен секретар на МВР, след това кмет на София и накрая три пъти премиер, това днес е пълен абсурд. Воденичен камък е такъв човек, черно петно върху името на партията и страната. Какво чакат? Нито един ли няма кураж да изрече истината?

 

Ако Борисов е отговорен пред нацията и държавата, както непрекъснато твърди, кълне се и се кръсти, сам трябва да си тръгне. Дори да е бил полезен с нещо през тези години, това отдавна не е така. Вече не тежи само на партията си, но на България и всички българи. И няма нужда да изтъква изборната си победа – знае как се е стигнало до нея.

Пролетно проветряване е нужно и в „ПП и ДБ“. В ДПС също, за БСП да не говорим.

Но главното условие страната да тръгне напред е Борисов да се оттегли. Да покаже, че е мъж и сериозен политик… ако е такъв, де. Историята познава много подобни случаи. Едни си тръгват с достойнство, други – опозорени, а трети завършват фатално. Последното го изключваме все пак.

 

Борисов сам трябва да избере.

 

Бойко, go home!

Това е най-полезното, което може да направи за всички.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11708 |09.03.2023 Велико Желев е невинен. А вие какво си мислихте? Мъничка конспиративна теория . 46| 13126 |19.02.2023 Манол Глишев: Какво щеше да направи Левски днес? . 25| 13946 |17.02.2023 Селски пръчки, мафиотски модел, ”Магнитски“ и латентната престъпност. Какво следва? . 10| 13366 |08.02.2023 ГЕРБ ще сезира КЗД за Борисовото „Проста кърджалийска п…а“, ама друг път. Какво чувства Будинов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads