Реклама / Ads
49| 41676 |19.01.2013 ГЛАСЪТ

Атентатът срещу Доган: предсказан и очакван!

.
Кой дърпа конците?...
Атентат срещу Ахмед Доган. Неуспешен. Няма изненадани. Стана това, което написах в последния брой на в. „Уикенд” под заглавие „Пет плана на мафията”.
 
Цитирам №4 дословно: „Убиство на политик или министър. Не се шегувам. Всяване на паника. Властта не може да се справи с организираната престъпност – първи вариант. Властта не иска да се справи – втори вариант. Властта сама е организирала покушението, за да го препише на опозицията – трети вариант. Възможни са и други версии, в зависимост от въображението на групите за „мокри поръчки”, вложените средства и наетите кадри”.

 

В увода на коментара ми в „Уикенд” съм направил уговорката, че не съм пророк, но мога да позная какво ще се случи в България през следващите месеци до изборите. Наистина не съм пророк. Никога не съм използвал случилото ми се преди четири години, когато бях пребит до смърт и бях в кома. За мнозина това е предостатъчно, за да се обявиш за наследник на Ванга или Волф Месинг.

Аз съм от друго тесто и вярвам, че всеки човек, който не пренебрегва информацията, използва мозъка си и спазва определена логика, би мъгъл да свърже нишките на една подобна случка.

Мафията не спи. Мафията е притеснена; спряно й е кранчето (или само капе) и тя търси изход. Изходът за нея е един: дослук с политически кръгове и опит да се докопа до властта, чрез свои подставени лица чрез изборите през юли 2013 година. План, който тя ще се постарае да изпълни, защото иначе отива на кино. В смисъл, че няма да е така всемогъща, както е била.

 

Млад мъж излиза на сцената, където Доган чете слово пред Националната конференция на ДПС, вади пистолет и го насочва към лидера на движението. Хвърлят се джелатите от охраната и го обезвреждат. Доган е изведен моментално навън, в неизвестна посока. Паниката в редиците на делегатите е овладяна. Мероприятието ще продължи след няколко часа.

 

Не съм Тома Неверни, но има няколко неща, които смущават още при първия прочит на информациите за случката.

 

Кой атентатор, освен ако не е изпуснат от Карлуково, или се е нашмъркал яко, тръгва да напада целта с газов пистолет?! Поправете ме, ако греша, но няма такъв. Освен ако не е луд, както вече споменах.

 

Второ. Камикадзето, което и да е то (ако не е избягало от Карлуково - повторението е наложително), няма да си даде сметка, че появи ли се с пищов до Доган, ще бъде обезвреден и застрелян като куче. Не се съмнявайте – такива са указанията на охранителите доганови.

 

Трето. Как така човек, със стара делегатска карта, е влязъл в залата на конференцията, след което се промъкнал най-отпред и чакал само Доган да почне да чете, за да размаха пищова.

 

Четвърто. Как този човек преспокойно се качва на сцената, докато баш босът на ДПС чете своето слово, очаквано и медийно подгрято от предния ден? Как въобще изминава пътя от залата до сцената без никой да го спре?

Само филма „Бодиград” да е гледал човек, пак ще се учуди на този елемент.

 

Ако МВР работи сериозно по темата, в което не се съмнявам, трябва да тръгне от тези въпросителни. Не се правя на всезнайко, просто чета книги като всички вас. Което прави задължителен и въпросът: кой е охранявал Доган и конференцията, по чия заповед и НСО има ли пръст в цялата организация. Ако е така...

 

Преди да стигна до мотивите, които любимецът ми Конан Дойл винаги изтъква като особено важни в сюжета на едно престъпление, ще се спра на още едно-две неща, които се натрапват на вниманието.

Как стана така, че определени медии в петък се превъзбудиха, тиражирайки клюката, че Доган щял да напуска политиката и шефското място в ДПС. Настанаха едни вълнения, едни препирни и догадки, теории и залози какво ще стане оттук нататък. Сякаш не Доган щеше да си тръгне отнякъде, а самият... да не казвам кой - да се свети името му и да прощава за сравнението. Доган щял да си тръгне – е и? Щял да прочете драматично обръщение... Е и? Очаквало се нещо нечувано... Извинявайте, но филма „Джанко без окови” на Тарантино ли гледаме или става дума за сериозна политика и партия. Ако е първото – ОК. Но ако е второто, всички пиари, свързани с цирка да бъдат уволнени и дадени на прокурор.

 

Не омаловажавам случилото се. Напротив. Доган е извоювал своето място в българския политически живот по начин, който много други само могат да сънуват. Любим или недолюбван, той е част от най-новота ни история, част от самите нас. Затова не му отива такъв сценарий.

 

Дано се окаже, че младежът с газовия пищов и двата ножа на кръста е препил, с психични отклонения или нещо подобно. Което не отменя питанките как се е озовал на мястото на събитието, а след това и до самия лидер. Изяснете това и цялата картина ще се върже.

 

Стигаме и до мотивите. Наистина са много важни. Кой има полза от това да бъде гръмнат Доган.

Естествено опозиционните шумопроизводители ще пласират тезата, че властта се страхува от Доган и ДПС и иска да го премахне. Наивно, но у нас са минавали и по-глупави теории.

Истината е, че властта, Борисов и Цветанов в частност, ще се окажат под натиск – вътрешен, че и външен. Как така е допуснала държавата да посегне някой на човек като Доган. Резонен въпрос, на който самата власт трябва да отговори бързо и ясно, иначе ще й се наложи да слуша всякакви конспиративни теории, коя от коя по-абсурдни.

 

Разбира се, не бива да подминаваме и самото ДПС, разсъждавайки за мотивите. Опитът за атентат е перфектната реклама за движението. Не се шегувам. Няма нужда от микроскоп (какъвто Станишев подари преди време на Доган, когато управляваха заедно държавата), за да се види ползата на движението от тази глупава, но опасна постъпка. Ето част от аргументите: няма търпимост срещу мюсюлманите в държавата, няма сигурност за политиците и за всички останали граждани, особено нехристияните. Прибавете към това колко силен и опасен е Доган за сегашната власт, как я е криткувал и казвал, че трябва да падне и пр. Да не забравя и етническата карта – и тя ще влезе в употреба. Само че някой от сценаристите е сгафил. Първо се тиражира сензацията, че Доган напуска ДПС и се оттегля. Защо тогава ще бъде убиван един пенсионер, който иска да си пие кротко уискито в симпатична компания, да речем. Нелогично.

Все пак да не забравяме обаче, че преди време личният секретар на Доган – Ахмед Емин, се самоуби при много странни обстоятелства. Тиражира се като основна версия, че е искал да застреля своя лидер, но се е уплашил в последния момент. Така че това не е първи инцидент с Доган. През годините се изтъркаляха и доста други слухове за заплахи срещу лидера на ДПС, което го принуди да се вози в брониран автомобил, пазен от яки мъжаги.

 

Накрая стигаме отново до мафията, с която започнахме. Организирането на атентат срещу политик, бутафорен или истински, е в стила точно на мафията. Вече се тиражираха изявления на водещия офицер на Доган от Държавна сигурност – полк. Марин Маринов, в които той е разказва истории за готвени покушения срещу лидера на ДПС.

 

В интервю за Фрог нюз, публикувано на 2 февруари 2011 г. полк. О.р. Маринов казва следното:

Заплахи към него има непрекъснато - и от българи националисти, и от турци фундаменталисти. Аз поне със сигурност знам един случай, когато е трябвало да бъде очистен. През 1996 г. му звънят от Варна и му съобщават, че е разстрелян на входната врата на дома си негов много близък приятел. Доган е много разстроен, полудява от ярост и потегля веднага към морската столица. Междувременно става ясно, че поръчителят на атентата, който е платил за поръчката, е близък до Алексей Петров и най-вероятно оттам се е задвижила цялата вендета. Тогава във Варна Доган е можело да бъде убит. Дни по-късно в София при среща в Съюза на баретите с Алексей Петров той ми казва гневно: „Да знаеш, бяхме готови да тръгнем веднага след Доган, щяхме да ги избием, а на тоя турчин Доган, мамицата му”.

 

Алексей Петров е споделил тази работа на полк. Маринов, ако е вярно, де. Припомням примерът не за да соча някого с пръст, опазил ме Бог, а за да е ясно, че атентатите срещу Доган не са новост. Или поне митовете за такива.  Защото и до днес няма нищо черно на бяло, подплатено с някакви доказателства.

 

Не е трудно да се открие мотив, заради който мафията да извърши нещо подобно. Организира се диверсия: плаща се на някой да си „сложи главата в торбата” срещу порядъчна сума и му се обещава, че супер адвокати, ще го измъкнат. Парите често са задвижвали подобни злодеяния.

Та, изиграва се атентатът, създава се паника и най-важното, създават се условия властта да бъде критикувана с всички средства и хъс, на които са способни политическите кръгове и прилежащите към мафията медии. Направо ви е бедна фантазията какви версии ще наводнят общественото пространство. Апропо, камерите на кои медии са били допуснати на конференцията и кой е определял списъка? Добре е да се знае. За всеки случай.

 

Ето това е накратко. Прецедентът е опасен и с още нещо. Той показва, че мафията, или както щем да наречем кръговете, които имат полза от подобни свинщини, няма да се церемони по пътя към властта. Това е началото на кампанията, а има още пет месеца. Много неща могат да се случат, кое от кое по-уродливи. Наистина не съм пророк, но съм сигурен, че ни очакват още мрачни изненади. Политици, министри, журналисти – все удобни мишени. Етническото противопоставяне също. Драскаш клечката и наблюдаваш отстрани. От някой фитнес, хотел или санаториум, например.

 

Всеки наблюдател може да прибави допълнителен щрих или цвят към обрисуваната картина.

Факт е, че опитът за покушение е смущаващо непрофесионален. Това говори за мрачен сценарий или за лудостта на един мъж. Дано да е второто. Дано... Второто ли казах?

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 33898 |18.01.2013 Обръчи и бухалки . 207| 62668 |13.01.2013 Комунистически кадър на ген.-полк. Велко Палин съветва президента по сигурността . 37| 40967 |11.01.2013 Банкнотата от 5 евро е с БЪЛГАРСКИ надпис . 123| 63749 |06.01.2013 Московската агентура в България – от векове за векове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads