Реклама / Ads
14| 27086 |16.10.2017 ГЛАСЪТ

Бай Иван-Френския, Цецо–Умния и Бойко-Честния... Бах ти живота!

.
Ако се чудите защо не ви е добре, а животът ви прилича на поредица от засади, черни петъци и несполуки, не мислете веднага за влошено здраве. Огледайте се. Вижте какво ви заобикаля, кой ви говори. Погледнете се и в огледалото - кой ви маха оттам? Важно е, да знаете, за да не се упреквате или оплаквате. Както и кого да мразите.
 
Преди години литературният критик и председател на Съюза на българските писатели Николай Петев разказваше следната история. Били с поета Любомир Левчев (тогава председател на СБП) в командиовка в Париж. Там ги посрещнал кулурният аташе „бай едикойси“, бивш партизанин.
Съпровождал ги цяла седмица. Последната вечер, когато се разделяли, Любомир Левчев му казал: „Бай Иване (не помня вече името), благодарим за доброто отношение и отделеното време, но  е малко странно да си културен аташе във Франция, а от френския език да знаете само „гарсон“ и „мерси“. На което "Бай Иван“ отвърнал: Др. Левчев, изпратен съм от партията работа да върша, не да си губя времето с езици!

 

Мислите, че е било отдавна и подобни кадри вече няма? Не бих се обзаложил.

 

Питат в една от телевизите, където Цецо Цветанов е перманентен (постоянен – обяснение за Цецо) гост, как ще коментира книгата на Антон Тодоров „Шайката-1. Бойко, Росен, Цецо и другите“. Ето какво отговаря Цецо: „Днес той (Антон Тодоров) е полезен с експертизата си. Тази книга не съм я прочел, заглавието дава един поглед, вътре съдържанието е друго, но всеки може да изрази своето мнение и да пише каквото си иска. Важна е свободата на словото“.

Словоизлияние за лекар, разбира се. Човекът би трябвало да се лекува - принудително, ако се дърпа. Говорещият обаче е водещ политик, което прави положението по-сложно. От една страна се вижда за каква семплост на мозъчната дейност иде реч, от друга, ако наречеш нещата с истинските им имена – могат да те осъдят. Което прави истината неизказана.

Не ме интересува дали Цветанов е прочел тази книга, а дали може да чете въобще, защото досега такива доказателства липсват. Слава Богу, че поне схваща важността на свободното слово. Свободното кое?...

 

Питат по друга телевизия Менда Стоянова, видна гербаджийка, за същата книга. Шефката на Комисията по бюджет и финанси се усмихва – същинска Кума Лиса - и каканиже лукаво: Ами аз не съм я чела, нали разбирате… А усмивката и честна, честна – сърцето ти ще скъса…

Не, не разбираме, Кума Лисо пловдивдска! Седиш до този човек, заедно обсъждахте до онзи ден плановете на ГЕРБ, на ръководството, „пърдите в едни гащи“, както би казал Бай Ганьо, а не си прочела книгата му, въпреки твърдението ти, че му се възхищаваш. А дали си чувала за квантовата ревизия на закона на Мърфи: „Всичко върви към зле едновременно“? Тц…Густо, майна, филибето не е целият живот и сънищата също имат край.

 

Междувременно из кулоарите на парламента някой пуснал мълвата, че Йордан Цонев от ДПС черпил вече няколко пъти - невероятно, като се знае колко е стиснат, - защото вече не бил само той Ментата, а имало и Мента. Мента Стоянова. Заедно щели да празнуват имен ден. На Международния ден на птиците… Стоянова ще нарече това "фалшива новина". Данчо - също. Само че съвсем скоро ще е важно вие какво мислите. Например за манипулирането на изборните резултати.

 

Счетоводителят Димитър Главчев и той гостува по студията – за радост на родата – та кой е допускал, че ще изкатери такъв връх в политиката (то не е и за вярване). Питат и него за книгата. „А, аз не съм я чел“, - отвръща той и се оглежда дали личи, каква дърта лъжа се опитва да пробута. Личи и още как. И не само лъжите за книгата личат. Всичките лъжи личат, но странното е, че прозорците са ви здрави. Бих допълнил и главите, но ще стане много лично, а не искам да отнема на хората мечтите…

 

Цвета Караянчева, „чукът и наковалнята“, „сърпът и чукът“ на ГЕРБ, зам.-шефът на НС коментира оставката на Антон Тодоров и тази на Делян Добрев по свой неподражаем начин: Трябва да сме самокритични, но не прекалено самокритични.

Разбира се, че полусамокритични е най-добре. Като цели и полупроводници. Като умни и полуумни.  

 

Невероятна работа! Излиза, че никой в ГЕРБ не е чел книгата на Тодоров за „шайката“, предвождана от Борисов, но пък защитават автора като памфиловци Москва през четерийсет и първа (историци вече оспорват въобще да е имало такива боеве на Волоколамското шосе…). Това означава, че или всички гербаджии са идиоти или техните избиратели са идиоти. Вони на кисело и от двата извода.

 

Продължаваме. Нова телевизия. Интервю с новия депутат от ГЕРБ, който заема мястото на Антон Тодоров – актьорът Евгени Будинов. Будинов е от Банкя. Правел някакви проекти с кмета на Банкя и покрай това харесал ГЕРБ и кандидатствал за член на партията. Как помъдряват някои хора само от „някакви проекти“… Та водещата го подканя да коментира скандала с Антон Тодоров и актьорът от Банкя вика: „Ами, аз по това време бях в САЩ. А там интернет няма. Затова, видите ли, не можел да изрази мнение, понеже не бил наясно със случващото се. “А там интернет няма“… В САЩ! Ами да вземат едно проектче с Цецо и Бойко и да „внесат“ за американците малко интернет, та и те, милите, да се облажат… А може да стане и готина сделка: F-16 срещу интернет. Бойко е международник на световно ниво и ги разбира тия чалъми. На Путин кученце, на Меркел: „Здрасти, маце“, на Иракски Кюрдистан пушкала и евтини нелегални цигарки, а на Доналд – интернет. Чиста работа. Как един актьор може да се окаже истински диамант в политиката, а? Само с един лаф!

 

Мишел Бахман, амеракански политик - от женски род - и кандидат за президент преди пет години в едно интервю отсича: „Ако стана президент, ще разреша разпитите и мъченията с вода. Според мен те са доказали своята ефективност за придобиване на информация“. Изкушавам се да подкрепя подобна инициатива спрямо нашите политици. От друга страна ме е страх, защото съм клиент на цацаратурата и може нововъведението да започне с мен. Иначе за политиците би било много полезно да минат през няколко „водни процедури“. След тях със сигурност ще знаят, как се чувства матрялът под  тяхното управление.

 

А сега голямата тайна! Защо всички тези хора толкова упорито твърдят, че не са чели "Шайката-1. Бойко, Росен, Цветанов и другите"? Ето я истината: защото ако признаят, че дори само са прелистили книгата надве-натри, ще последва въпрос, какво мислят за твърденията, че лидерът им е международен трафикант, мафиот, производител на амфетамини, че на Цветанов баща му е бил важен човек в ДС и пр. ужасии. Това ще ги питат по медиите. Борисов и Цветанов обаче ще ги питат дали са повярвали на "тия глупости" и те ще трябва да кажат: "Абсурд! Пълни лъжи!". Но вътрешният глас ще ги разяжда, а в очите им ще се вижда промъкващото се съмнение.

Чели са я. Под юргана, тайно, на светлина от фенерче, в хотела в Дубай, но са я чели. И са се кръстили, защото Тодоров твърди, че всичко, което е написал се потвъждава от документи. Затова са се кръстили и са си плюли в пазвите: ако някой ден дойдат истински прокурори, да не ги завлекат и тях с вожда към дрънголника. Щеа, ще...

Чели са и книгата "Господари на моргата", в която моя милост описва разговорите си с Борисов за разгрома на КТБ, за Делян Пеевски, за това, че премиера се интересува единствено той да бъде хвален и пазен от медиите, а за другите не му пука. Чели са я и са се кръстили по три пъти да не му паднат на мушката, щото на свободния пазар са безпомощни като патета в калчища. Без постовете и далаверите чрез ГЕРБ са кръгли нули. Две нули. И са изпратени да вършат "една работа", като онзи бивш партизанин, а не да се ограмотяват. Те знаят, че могат да крадат и лъжат дори и без образование и опит. Още по-лесно им е, защото са недосегаеми за закона. Засега. Това е голямото плюскане за тях и голямата драма за нас. Нацията си отива, затриваме се, заради една камара страхливци, подкрепяни от милион и нещо аутсайдери, които "усвояват" обществени поръчки и еврофондове, както гладни крави люцерна. Затова никога няма да признаят, че са прочели нещо, което не описва вожда като бог. Такава е съдбата на семплите хора, които не се свенят да се катерят по гърбовете на другите.

 

Така че „бай Иван“ френския не си е отишъл. А ако е – дошли са децата и внуците му да ни управляват. А дори не са били партизани… Бай Иван Френския, Цецо Цветанов - Умния и Бойко Борисов - Честния. Бах ти живота!

 

Попитали радио Ереван, кои са най-тъпите политици в света. Радиото отговорило: Но пък правят хубаво вино в България

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6651 |20.06.2024 Хвалипръцковци в атака: Няколко факта около българското „величие“ днес . 18| 14024 |19.06.2024 Политици готови да умрат за България! Хайде, де – кога, къде? . 11| 10612 |15.06.2024 И ний сме дали нещо на сюрреализма: Сънуваш плеймейтка, а на сутринта Бойко те гледа лошо. Марков или Макаров? . 22| 11023 |13.06.2024 Абсурдът като реалност: България между ЧРД, Хайд Парк и шумкари-кукери. А ни трябва кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads