Реклама / Ads
41| 36886 |15.07.2020 ГЛАСЪТ

Благодаря на Гешев, който е лъжец и позор за прокуратурата. Оставка!

.
Горещо благодаря на главния прокурор Иван Гешев. Само за няколко часа той ме направи национално и международно известен. Това не е по силите дори на големи рекламни и ПР компании. Звездният тандем Гешев и Сийка обаче го могат.

Вчера Специализираната прокуратура започва разследване по Глава първа от Наказателния кодекс - за държавна измяна, диверсия, предателство и други престъпления срещу републиката. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Съобщи също, че прокуратурата ще разпространи материали и доказателства, от които щяло да се разбере как обвиняеми, действащи политици и журналисти действали в синхрон срещу прокуратурата, като се опитвали да попречат на водени разследвания.

 

Милева на няколко пъти повтори, че ще бъдат разкрити връзки между обвиняеми, политици и медии. За по-сигурно съобщи имената на бизнесмените Цветан Василев и Васил Божков, които са обвиняеми по различни дела.


Веднага след това в медии, топло близко до прокуратурата бяха публикувани телефонни разговори на Васил Божков с политик, журналист и неизвестен мъж. Журналистът бях аз – Огнян Стефанов, създател на сайта Фрог нюз. Минута по-късно телефонът ми вече бе загрял...

 

От медиите ме питаха участвам ли в организирането на протестите. Разочаровах ги, а много ми се искаше да им отговоря гордо, че „да” – организирам протестите. Питаха ме откога познавам Божков? И отново разочароващ отговор: Не го познавам, разговаряли сме два, три или четири пъти, откакто е обвиняем и в ОАЕ. За какво разговаряхте, продължаваха с въпросите колегите. Отговор: За каквото разговарят журналисти с хора, оказали се в топ 3 на информационния поток. А и с когото пожелаят.

 

Междувременно в разговори с юристи разбрах, че мога да бъда задържан, ако ми бъде повдигнато обвинение по Глава първа на Наказателния кодекс. На какво основание, - питах настойчиво. Няма основание, има решение на Гешев и някой над него, вероятно Пеевски. Това ми казваха. И аз повярвах, защото нямаше да е първото подобно обвинение, нито първия арест. И се приготвих.

 

Продължаваха въпросите от медии, включително от чужбина. Питаха, защо се намесва името ми и защо прокуратурата публикува разговори с мен. Това било незаконно, защото държавното обвинение осветява журналистически източници. „Не знам, за Бога. Нямам понятие, защо го правят”.


Всъщност знам много добре. Във Фрог нюз са публикувани десетки критични материали за управлението, включително и това на прокуратурата. Още когато главен прокурор стана Сотир Цацаров, му изпратих есемес, с който го поздравявах и изразявах готовност да си партнираме в борбата с корупцията. Отговорът беше повече от положителен и покана да се видим и че той – главният прокурор ще разчита на нашата подкрепа. Повече не го чух, нито видях. По-късно, когато видях как прокуратурата действа избирателно и не срещу корупцията по високите етажи, а срещу тези, които искат да няма там корупция, разбрах че е искана подкрепа под формата на ПР и реклама. Е, не стана. Получи я от други. От същите я получи или им я наредиха и за Иван Гешев.

 

Казвам ясно: Подкрепям с цялото си сърце протестите. Подкрепям искането на оставката на Иван Гешев, защото, според мен не притежава професионални и морални качества за високия пост и е зависим! Доказателства има. Този човек всеки ден изрича лъжи, твърдейки, че са истина. Замесва ме в твърдения, че съм организатор на протестите, че съм по някакъв начин свързан с Васил Божков. Това е лъжа! Твърди, че Божков и Василев финансират протестите. Ако това беше така, той вероятно щеше да има поне едно доказателство. Няма такова. Значи и това е лъжа. Прокуртурата твърди, че тези двамата изсипвали „милиони и дори милиарди” за водене на кампания срещу държавното обвинение. Покажете поне едно доказателство. Поне един лев изпратен до някого и предаден на организация, център, човеци някакви, които организират подобна кампания. Няма такова нещо. Пак лъже! Мога да продължа.

 

И нещо извън протестите. Когато Гешев се кандидатира за главен прокурор в медии бяха публикувани документи, които доказват, как жената, с която живее, е придобила имоти в София на нереално ниски цени. Това било нормално и законно, - отговори Гешев. Нова лъжа, защото този трик се прилага, когато или се лъже с цената, или парите до истинската стойност се дават кеш и на тях не са начислени данъци. Сиреч мръсни пари.  

 

Да, Гешев е лъжец. Ще продължа да критикувам действията му, защото той копира Вишински и Ернст Лауц. Но дори това не му е по силите, защото пред тях е интелектуално джудже... На арогантност и бруталност обаче го докарва.

Ако беше добър юрист и прокурор, щеше да обвинява и задържа с аргументи и доказателства на закона, а не с циркаджийски акции и нелепи изяви по медиите. Много са съмненията, че част от арестите му са по списък, спуснат от Делян Пеевски и мафиотското задкулисие. Доказателство №1: Заяви, че никъде в разследването по делото срещу КТБ не срещнал името на Пеевски. Как тогава да си обясним, че Пеевски е „консумирал” от банката над 500 млн лева, а заедно с майка му Ирена Кръстева – над милиард? Защо свидетели твърдят, че Пеевски е бил в банката почти всекидневно, а само Гешев не го е „срещал” в разследването? Дори не е смешно – тъжно е.  

Този човек ще си отиде от поста, опозорен от собствените си действия, защото този пост е много над неговите възможности. Затова десетки хиляди скандират: „Гешев е позор! Оставка!”. Те не са злобни хора, а хора, които виждат очевидното и то ги отвращава.  


Подготвям с юристи – истински, не на гешево ниво – сигнал до прокуратурата да бъде разследван случая с намесването на името му в прокурорския тюрлюгювеч от 13 юли и незаконното публикуване на разговори, в които се твърди, че участвам. Давам си сметка, че сигналът ще бъде разгледан от зависим от Гешев прокурор, казус, заради който Венецианската комисия критикува България отдавна, но нямам избор. Ще сезирам и международни институции за репресиите, на които съм подложен от години от държавното обвинение.  

 

Заявявам за пореден път: Не съм срещу прокуратурата, там има знаещи и можещи хора. Не приемам тяхното мълчание и страх, но това е въпрос на личен избор. Против милиционерщината съм и репресивния модел, налаган от Гешев.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Докато пишех този текст ми се обадиха колеги да ми кажат, че министърът на спорта Красен Кралев се изказал по мой адрес, наричайки ме журналист в кавички. Това не ме засяга, защото от тулуп, както съм чувал да го нарича негов началник, не се очаква да „роди” нещо умно. Но Кралев изрича огромна лъжа, твърдейки, че съм започнал да плюя по министерството, откакто уволнил съпругата ми, която била съсипала ученическия спорт, докато отговаряла за него. Кралев не е уволнявал съпругата ми, защото тя напусна сама, когато той стана за втори път министър. Освен това ако е съсипвала нещо, той би трябвало да я освободи още през първия си мандат като министър. Не го е направил. Толкова глупав ли е бил, че да не забележи нанасяните от нея „вреди”? Съпругата ми има над 30 години стаж в това ведомство, била е активен спортист, а след това преминава в системата. До „проглеждането” на Кралев предшествениците му са били доволни от работата й и се е развивала кадрово без партийни ходатайства. И понеже става дума за Кралев, се сещам за една мисъл на Марк Твен: „Човек ако е глупав като малък, такъв ще е докрая”...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 28100 |14.07.2020 Гешев, янките те изтриха с гумичката, не те подкрепиха! . 36| 19712 |24.04.2020 Евала на Вежди, който ни учи как да обичаме Борисов и Пеевски . 22| 34121 |18.02.2020 Да се захване с „Булгартабак“ не е досаден съвет към Гешев, а негово задължение . 10| 20552 |23.01.2020 Ало, Горанов съм, какво стана с хазарта? Благодаря, и той ще е доволен...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads