Реклама / Ads
0| 64618 |03.08.2022 ГЛАСЪТ

БНТ на Кошлуков пусна снимка на Кирил и Лена. А на Борисов с кюлчетата кога?

.
Една “скандална” снимка обиколи за часове социалните мрежи и даде хляб за спекулации на тролове, хейтъри и близки до ГЕРБ и Борисов анализатори, журналисти и лидери на обществено мнение. Впоследствие се оказа, че снимката няма нищо общо с реалността. Неин горд автор - Българската национална телевизия. Въпросът е - защо обществената медия пусна в рамките на минути една свободна за интерпретации снимка, а удобно спести скандалните фотоси от Борисовата спалня, на която се виждат кюлчета, пачки евро и пистолет.
 

Въпросът може би е реторичен. А отговор може да се потърси и в това кой точно управлява Българската национална телевизия. Емил Кошлуков, който остана изпълняващ длъжността генерален директор след опропастен избор на негов наследник заради липсата на решение на Съвета за електронни медии, още от назначаването си на поста преди години се превърна в обект на коментари. Реакции имаше заради спорната личност на Кошлуков, биографията му и твърденията за обвързаности, които пречат на обществената телевизия да изпълнява вменената й по закон функция, да спазва всички принципи за плурализъм и качествена журналистика. 

 

Емил Кошлуков бе и един от обектите на обществения гняв по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов през 2020 г. 

 

Това повдига и логичният въпрос - нарочно ли беше публикуването на манипулативната снимка на Кирил Петков и Лена Бориславова и какъв точно беше търсеният ефект? На нея изглеждаше така, сякаш двамата се държат за ръце докато напускат Министерския съвет. По-късно видео от точно този момент показа, че всъщност такова нещо изобщо няма, а различни ъгли на същата тази снимка от същата тази медия (БНТ) също го потвърдиха.  

 

Фоторепортери в социалните мрежи вече обясниха, че снимките минават през редакторския радар, преди да бъдат публикувани.

 

“Кадри, които само изглеждат някак и подлежат на извратен коментар, изобщо не стигат до редакторите”, написа Евгени Димитров, собственик на агенция “Булфото”. 

 

Тогава защо изобщо тази снимка бе пусната? За да даде хляб на писачите във Facebook и жълтокафявите медии за свободна интерпретация? За да предизвика несъществуващ скандал и да отклони вниманието от нещо друго? Питам само. 

 

И още един въпрос към Българската национална телевизия и нейното началство - когато отразявахте скандала със снимките от Борисовата спалня (онези с кюлчетата и пачките евро), защо не публикувахте снимките? Не следваха “редакционната политика” или “правата линия”?

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 14236 |21.07.2021 Не е снимка за бюфета в хола, а да знаят поколенията кого да похвалят или съдят . 8| 26258 |12.05.2017 Бунт в МВР, криминалистите напуснаха . 27| 75104 |03.01.2017 Цацаров, кой пусна онзи SMS на Борисов? Пита един престъпник . 5| 34272 |29.09.2016 Знаем кой пусна SMS на премиера от ВСС на 14.01.16 г

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads