Реклама / Ads
72| 16918 |05.11.2020 ГЛАСЪТ

Г-н Борисов, близки до ГЕРБ сайтове ли ви подават удобни фалшиви новини, бе?

.
Бойко Борисов
„Искам да поздравите лъжливи сайтове с вуду магиите и измишльотините. Как не ви е срам, бе? Как не ви е срам?“. С тази реплика, казана с видимо раздразнение и нотки на неприкрита жлъч, премиерът Бойко Борисов ошашка всички. Почудата трая секунди, защото веднага след това се разбра, че гневът на карантинирания министър-председател е породен от информацията, според която правителството се готви да затвори страната заради коронавируса.
 

Бърза проверка от Фрог нюз на известните и четени медии показа, че подобна новина не е лансирана никъде през последните дни. Телевизиите също "мълчат" по този въпрос.  Любопитното е, обаче че само няколко напълно неизвестни сайта, чието име веднага внася нотки на съмнения за неговата истинност, прокарват подобна теза. Източници от парламента разкриха пред Фрог, че вероятно става въпрос за оперативна комбинация на управляващите. „Една новина се пуска умишлено от средите на ГЕРБ в специално създадени за тази цел сайтове, за да може след това тя да се употреби чисто политически. В случая, топката бе подадена на Бойко Борисов, за да може да изиграе сценката с: „Как не ви е срам, бе““, допълниха източниците ни.

 

В действителност още преди месец, когато темата за COVID-19 започна отново да набира скорост,  в медийното пространство се появиха няколко публикации, в които съвсем резонно се постави въпроса: „Ще ни затворят ли отново?“. Внушения, че това ще се случи при всички положения, обаче не се правят.  Интерес събуди обръщението "бе", което управляващите отскоро започнаха да  използват към хората. Преди близо месец председателят на парламента Цвета Караянчева посъветва протестиращите: „Ходи пеша, бе“. Вчера Борисов отново ни насмете с "бе"-то.  

 

Мария Станкова пише в свое изследване на езика в "Литературен клуб" през 2009 г. :

"Имена, местоимения, съществителни, всичко това се замества с двете частици „ма“ и „бе“. Кога използваме частиците? Когато искаме да покажем, че обектът, към който се обръщаме, няма никаква стойност. Той е безименен, безлицев, безправен, безсъдържателен.


 На пръв поглед – нищо особено. Но! Както знаем, всеки такъв утвърден във времето модел /фрази в случая/ говори за някакво изменение на подсъзнателно ниво. И ако тръгнаме по следите на „ма”-то и „бе”-то, ще стигнем отново до политическата култура, до битовата и, разбира се, до духовните ценности.

 

 Тъй като се е знаел огромният процент неграмотни, управляващите са приемали населението като пълнеж или по-точно, като опитни мишки /това не се е променило и досега/. То /населението/ е безименно, безлицево, безправно, безсъдържателно. Всъщност е тълпа".

 

Така, че ако решим да следваме примера на властта, най-логично би било да попитаме премиера: Г-н Борисов, близки до ГЕРБ сайтове ли ви подават топката с фалшиви новини, бе?

Можем и да продължим още дълго в този дух:  

Как не ви е срам, бе, че България е на първо място по смъртност в света?

Как не ви е срам, бе, че сме най-корумпираната държава в Европа?  

Как не ви е срам, бе, че сме най-бедната страна в ЕС с най-нисък стандарт на живот?

Как не ви е срам, бе, че принудихте толкова българи, предимно млади, да си плюят на петите и да духнат с 200 от тази територия?

Как не ви е срам, бе, че чекмеджето в спалнята на премиера Бойко Борисов е натъпкано с пачки и златни кюлчета?

И така нататък, и така нататък...

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 10781 |19.10.2020 Г-н Борисов, подскажете какво да си купят бедните с помощи от унизителните 0,38 стотинки на ден? . 24| 18702 |25.09.2020 Смъртоносният синдром ”болен лидер” при китовете, удари ГЕРБ . 45| 29353 |24.09.2020 Спалнята на Борисов, снимки, видео и ”прекрасна госпожа” - сюжет от ”Яневагейт” се повтаря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads