Реклама / Ads
46| 14496 |06.01.2015 ГЛАСЪТ

Г-н Борисов, спри нацизма!

.
Хитлер и Гьобелс разглеждат "веществени доказателства", иззети от "виновни" държави...
Българската прокуратурата вече задмина Вишински, ред е на нацизма. Близо 300 картини от обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка са иззети при акция, разпоредена от държавното обвинение. Сред тях са творби на Иван Мърквичка, Златьо Бояджиев и други майстори на четката.
 
Тук трябва да направя малко отклонение. За сведение на главния прокурор Сотир Цацаров, Мърквичка е български художник от чешки произход. Бил е учител в Пловдив. Там създава някои от най-добрите си картини. През 1883 г. посещава Мулдавския манастир (на 4 км от Асеновград). По време на визитата внезапно умира синът му, който е бил на 1 година. Детето е погребано в двора на манастира. Преди време надгробният паметник изчезва мистериозно. Окраднат е. Очевидци ми разказаха, че са го видели в хола на пловдивски новобогаташ. Същият по-късно осъзнал, каква дивотия е направил и го върнал Златьо Бояджиев е един от най-ярките представители на Пловдивската живописна школа. Роден е в с. Брезово. Картините му, оригинални и фалшификати, са едни от най-търсените от колекционерите.

 

Казвам тези известни неща, защото голяма част от конфискуваните картини на КТБ, ще изчезнат. Няма да бъдат намерени, а под сурдинка ще се говори, че висят в баровските домове на този или онзи политик или магистрат. Готов съм да се обзаложа. Имаме традиции в краденето на произведения на изкуството.

 

Навремето поетът Орлин Орлинов разказваше една доста показателна история.

 

Придружавал веднъж баща си - писателят Орлин Василев, в резиденция "Врана", където в царския дворец, се били настанили след 1946 г. комунистическите вождове Георги Димитров и Васил Коларов. Орлинов видял с очите си как милиционери изнасят картини, дърворезби и статуетки от сградите. С едно от платната шофьор запушил счупеното стъкло на камион... След години поетът открил с изненада част от тези произведения на изкуството в домовете на висши партийни функионери, писатели и магистрати. Висели като трофеи, които се полагат на победителите...

 

Картините от КТБ могат да споделят същата участ. Засега са кръстени "веществени доказателства" и ще се пазят в помещенията на НИМ, но какво ги очаква в следващите години - е трудно да се предвиди. Ако Цветан Василев бъде признат за виновен може да бъдат конфискувани. Ако бъде оправдан обаче, трябва да му ги върнат. 

 

Юристи вече се произнесоха, че това е пладнешки обир. Така са действали нацистите през Втората световна война. Който е чел "Монте Хасино" на Свен Хасел знае как се къртят скулптури, стенописи и картини от италиански манастири и дворци в името на "единствено справедливата идея". На Химлер пък му доставяли специално картини с окултни сюжети, които той разглеждал в избата си...


Преди две години Джордж Клуни създаде филма "Пазителите на наследството". Сюжетът разказва за екип от колекционери и професори, които формират военен отряд за спасяване на произведения на изкуството от унищожаване по време на Втората световна война.

 

През 2012 г. германските власти откриха 1400 неизвестни творби, включително на Реноар, Пикасо, Шагал и Тулуз-Лотрек, заграбени от нацистите по време на войната. Те били откраднати от музеи, частни колекции и от банки в това число. Варварски отмъкнати като "веществено доказателство" за величието на Третия райх...


Шефът на следствието в Аугсбург съобщи тогава, че ще бъде повдигнато обвинение срещу Корнелиус Гурлит от Мюнхен, който съхранявал крадените шедьоври в дома си.

Българската прокуратура обаче няма да има подобни усложнения, тъй като след време няма да е ясно нито кой е разпоредил акцията, кой ги е пренасял, къде са местени след това и пр.

 

В случая въпросът не опира само до Цветан Василев. Него медиите на съответния политико-мафиотски кръг отдавна го сатанизират, включително с дебилни заглавия от сорта: "Василев отнесъл в куфар 4,4 милиарда в Белград". Мунчо от "Под игото" щеше да измисли нещо по-читаво. Но толкова могат. Проблемът е, че това може да се случи на всеки от нас. Нахлуват в дома ни, изземват "веществени доказателства", после отивай при арменския поп, ако си нямаш работа.

 

На 15 декември 2014 г. премиерът Бойко Борисов заяви в Берлин: "КТБ беше умишлено съборена от предишното правителство. Орешарски, Чобанов и Искров са хората, които предизвикаха и допуснаха фалита на банката".

 

Това му изказване по време на среща с българската общност в столицата на Федерална република Германия бе надлежно цитирано в сайта на Министерски съвет.

 

Държавното обвинение обаче си запуши очите и ушите и вместо да започне разследване, се отдаде на празнични тостове за реформата в съдебната система. В ролята на печеното прасенце висшия клир на Темида турна френския посланик. Така му се пада, защото каза, че в магистратурата има гнили ябълки.

 

Неотдавна бях привикан в Столичното следствие. Оказа се, че ще ме разпитват по дело №92 - делото за КТБ. Не че имам нещо общо, но името ми "протекло" в показанията на един от основните свидетели. Тогава попитах следователите, симпатични и възпитани хора, щом викат мен, дето нямам нищо общо с банката, дали вече са разпитвали Делян Пеевски, доскорошен приятел на Цветан Василев, за който се говори, че дължал чрез подставени фирми и лица около 250 млн в КТБ, Венелина Гочева, собственик на "Про нюз България" АД (издател на вестниците "Труд", "24 часа" и "168 часа"), дължащи 6,5 млн евро, Тодор Батков и "ГМ Прес" – съиздател на "Стандарт", "Шоу" и сайта "Блиц" и издател на регионалните “Марица” и “Струма” с дълг от 6,4 млн евро и неколцина други известни хора, получили милиони. Следователите отговориха, че не знаят, защото екипът бил голям, не си говорели с колегите кои са викани и пр. Което, ще се съгласите, е леко подозрително. Викат някаква мишка като мен, а мастити особи с претенции за лъвове и отмъкнали десетки милиони - не.

 

Напоследък все по-често се замислям за това, какво ми се случва след критики срещу силни на деня.  През 2008 и 2009 година ме привикаха в ДАНС да обяснявам публикации, някои от които взети от нашумелия тогава сайт "Опасните новини". Въпросните материали разкриваха нелицеприятни неща за политици и управници. Имаше критики и към новосъздадената ДАНС, също и към един от персонажите там, считан за "дясната ръка" на шефа Петко Сертов (мен ако питате беше тъкмо обратното - Сертов му беше някаква ръка...). Това послужило като повод в ДАНС да се задейства разработката "Галерия" и да бъдат подслушвани журналисти, политици и бинесмени. Аргументът е същият като този на Хитлер за нахлуването в Полша: "Застрашена е националната сигурност". Дни след привикването ми в ДАНС бях пребит до смърт. Оцелях благодарение на медиците от ВМА и защото Бог бе решил така.

 

Днес във Фрог нюз публикваме материали, които критикуват модела "Пеевски". Две-три медии си позволяват такова "нахалство". Критикуваме и някои действия на прокуратурата, като например щурма срещу офиси на фирми на Цветан Василев и самата банка, ареста на "убийците" на депутата от ДПС Пеевски, действия на БНБ и нейният управител Иван Искров. Мисля, че точно заради това бях привикан в Столичното следствие - да знам, че съм под микроскоп.

 

Пак след подобни публикации медии на политико-мафиотския кръг винаги публикуват някакви смразяващи кръвта материали за моята скромна личност. Дори веднъж в един глас известиха на народа, че срещу мен има прокурорско раследване. Тоест, ето за какъв лош човек става дума. Една разпалена женица пък патетично обяви, клетата, че от КТБ към моя фирма са привеждани редовно шестцифрени суми. Де да бяха превеждани, ама не са. Като гледам сега колко мошеници се гласят да не връщат стотици милиони, направо ме е яд, че не съм намазал и аз нещичко. За сведение на "сериозните издания" със западащ тираж, няма прокурорско разследване срещу мен. Поне засега. Нито са ми превеждани пари от банката. Нито лев.

 

Питам се обаче: след като бях пребиван, заплашван, викан на разпити в ДАНС и следствието, какво ли следва да ми се случи заради критиките срещу Пеевски, Цацаров, Борислав Сарафов, Петър Чобанов, Иван Искров, Светлозар Лазаров, Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев и още неколцина от кръжеца по интереси? Дали има вече издадена присъда срещу мен? Намерен ли е подходящ изпълнител, който да не пропусне както предния път? По тези земи е така: не слушкаш ли - пляс-пляс и после Шопеновия марш...

Така се срива държава. Така се убива народ. Нацизмът има различни имена и много маски. Защо една от тях да не е невинното лице на "независимата правораздавателна система"?

 

Премиерът Борисов каза нещо важно в Берлин. След това млъкна. Скара ли му се някой или пък се усети, че е нагазил в лайната? Дори не попита, защо обвинението си прави оглушки за думите му. А колчем чуе името на Делян Пеевски - бяга на другия тротоар. Управник, който твърди, че интересите на обществото и страната са свещени за него не се държи по този начин. 

 

Мълчанието пред издевателствата над обществото и човешките права е предателство от най-висша степен. Моделът Пеевски е сковал политици и управленци както снегът прохода Троян - Кърнаре. Мълчат и гледат както зайчето питона. Няма ли някой да се сети за честта си, дявол да го вземе, ако не го е еня за тази на стадото?

 

Май страхът ще се окаже най-голямото ни проклятие.  

 

Огнян Стефанов  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 11299 |05.01.2015 Светлозар Лазаров - кандидат за шеф на бразилското МВР . 71| 11817 |05.01.2015 Новите демографски данни са отчайващи. Калфин спи . 7| 10829 |02.01.2015 Нова година не е това, което ни пробутват . 49| 11811 |29.12.2014 Възродителният процес - любима тема на мафията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads