Реклама / Ads
49| 11836 |29.12.2014 ГЛАСЪТ

Възродителният процес - любима тема на мафията

.
Електоратът не може да "носи" всичко...
Няма по-големи мазохисти от българите. Дори на най-светлите празници си причиняваме доброволно клъстерно главоболие, бъбречни кризи и чупене на кости. Няма друго племе, което да е толкова на "ти" с болката. Защо не сме добри, дори когато децата пеят коледни песни и сурвакарски пожелания?
 
Лютви Местан, лидер на ДПС, заявява пред митинг в с. Могиляне по повод годишнина от възродителния процес: "За 2015 г. съм песимистично настроен, тъй като ГЕРБ не се разграничи от Патриотичния фронт, то неизбежна необходимост са предсрочните парламентарни избори".


Веднага след това допълни, че това не било провокация срещу министър-председателя, а обективен анализ. Реформаторите и Патриотичният фронт били лика-прилика. Трябвало да се нарекат "Деформаторски блок", защото били ретроградни. Нарече ги още "ксенофобски камък" на врата на Борисов.

Местан отлично знае, че такива думи ще предизвикат реакция. Но се надява да не бъде разчетен замисълът на посланието му. А той е да се вбие клин между реформаторите и Борисов. Нови избори пък ще върнат ДПС отново във властта, без която политико-мафиотските кръгове в движението са на сухо.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отвърна, че с изказването си Местан не показва толерантност към празнуващите християни и посъветва лидера на ДПС: "Тъй като сега има много почивни дни, нека докато ходи на лов да си помисли защо след 25 години във властта няма човек в България, който да харесва ДПС".

Премиерът Бойко Борисов пък написа на страницата си във Фейсбук:

"Преди 25 години – на 29 декември 1989 г. – пред специален пленум на ЦК на БКП тогавашният й председател Александър Лилов изнася доклад, озаглавен „За преодоляване на допуснатите извращения сред тюркоезичното и мюсюлманското население в страната”. С този акт комунистическата партия се опитва да заличи следите от най-тежкото си престъпление – насилственото преименуване на българските турци, известно в историята като „Възродителен процес”. Невидимите, но много тежки поражения в душите на нашите сънародници от турски произход, насилието над тях и техните семейства са превърнати от комунистическата партия в нещо, което сякаш може да бъде изтрито само с един замах или хрумване на „реформаторите-комунисти”. Сякаш никога нищо не е било. Сякаш не е имало Тюркиян, сякаш никога не се е самозапалвал в знак на протест срещу престъплението един от най-талантливите млади поети от турски произход – Мехмед Карахюсеинов. БКП подхвърли на българските турци свободата им, но се опита да спечели много повече за себе си и това бе индулгенцията да не й се търси отговорност. Нещо повече – подпечата го целувка на Орлов мост. И така в продължение на четвърт век у нас, зад фасадата на избуяващата политическа корупция и безразличие, никой не потърси сериозно отговорност за престъплението „Възродителен процес”."

Не е важно дали Борисов сам е писал тези редове. Важното е, че са верни, макар и повлияни от евро-чиновническия език.

От 1989 година насам ДПС участва активно в политическия живот на страната. Участва и в управлението с мандата на четири правителства. Влиянието на движението се простира в различни области, но е особено силно в прокуратурата. Също в МВР, ДАНС и други служби. Въпреки това то не направи нищо виновните за възродителния процес да бъдат съдени. Това бездействие няма обяснение. Или пък има, но не е за  пред хората... Корупция и власт са две от ключовите думи, които се крият зад тази пасивност. Корупция и власт. Ако лидерите на ДПС бяха честни към своя електорат, на подсъдимата скамейка щеше да има немалко виновни. Между тях и етнически турци, които са съдействали на онзи режим и неговите тайни служби. Може би точно това ги спира? Това ли?

 

В Доклад №1 на МВР от 1990 г., разпореден от кабинета "Попов", е записано буквално:

"При извършените проверки на нормативните документи, свързани с т. нар. „възродителен процес“ се установи, че в Министерството на вътрешните работи са получени около 60 различни документи на ПБ на ЦК на БКП, Секретариата на ЦК и правителството. С тяхното съдържание са били запознавани ограничен кръг лица от висшия ръководен състав на министерството. Тъй като с писмо N I-370/28.02.1988 год. тези документи са предоставени на Главна прокуратура на Република България, те не са предмет на разглеждане и анализ в настоящия доклад.

(На това място трябва да се попита какво е станало с тези документи? Защо 25 години прокуратурата мълчи? Защо мълчи ДПС? Съществуват ли още тези документи или са унищожени?)

В доклада се каза още: В подмяната на турско-арабските имена вземат участие всички централни и териториални поделения на МВР /в частност ДС/, но това става в различна степен и реален обем. По места процесът се ръководи и провежда от сформираните през месец януари 1985 г.  „щабове по възродителния процес“ в Окръжните комитети на БКП, в които участват: първият секретар на ОК на БКП, секретарите на ОК на БКП, председателят на ИК на ОНС, началникът на ОУ на МВР, председателят на ОК на ОФ, секретариат на БЗНС, първият секретар на ОК на ДКМС, партийни и държавни ръководители от общински мащаб, както и представители на обществените организации.

Очевидно не е било трудно да се отсее зърното от плявата. 

Нещата стават още по-ясни по-нататък: "На 28 декември 1984г. в ръководството на МВР се провежда оперативка, на която Димитър Стоянов заявява, че има лични указания от Тоор Живков, какво да се предприеме след новогодишните празници.

На 20 януари 1985г. в централните управления на МВР са сформирани 12 работни групи. В тях участват представители на ВГУ-ДС, Шесто управление-ДС, Главно следствено управление, „Инспекторат“ –МВР и Управление „Кадри“. "С включените в групите служители от ДС същия ден Димитър Стоянов провежда инструктаж, на който съобщава, че по решение на висшето партийно и държавно ръководство започва смяна на имената на българските турци в страната".

На 11 февруари 1985г. в ръководството на МВР се провежда оперативка, на която Димитър Стоянов съобщава данни за броя на преименуваните лица и тези, на които ще се издадат нови паспорти и заявява: „… Задачата на Политбюро и другаря Живков е чрез агентурата да влияем на преименуването…“

С Окръжно N I-28/28.02.1985 г. вътрешният министър Димитър Стоянов разпорежда удвояване агентурата по турска линия. Десетки ходжи, кметове и партийни активисти  мюсюлмани са активирани. Присъпва се към незабавна вербовка на всички кметове и ходжи в смесените райони.

В същото време в периода 1984 - 1987г. нелегални групи извършват терористични действия в страната.

Група от Бургаско извършва тежки терористични актове с човешки жертви;

През 1985 г. е разкрита нелегална организация от Кърджалийско, която е подготвила отвличането на заложници – деца от Асамблея „Знаме на мира“;

1986 г. - групи от Кърджалийско и другаде палят горски масиви;

През 1987 г. е разкрита група от Омуртаг, планирала отвличането на самолет със заложници;

1987 г. - група лица от Силистренско извършват терористичен акт в курорта „Златни пясъци“ и взимат за заложници деца.

За посрещане на новата 1988 г. нелегали планират запалването на Фестивалния комплекс във Варна.

На 9 март 1985 г. избухва заложена бомба във вагона за майки с деца на гара Буново. Загиват три деца и четири жени. Има и ранени.  

Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен" в Сливен. Атентатите са дело на членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България. Мотивът е противодействие на започналия възродителен процес.

 

Ще отиде ли някой ден Лютви Местан в Буново да се извини за разкъсаните от взрива деца и майки? Или ще оправдае терористичния акт с възродителния процес? Но защо терористите не взривяват резиденция Бояна, където е Тодор Живков, вдъхновител на този процес, а убиват беззащитни? Вземат за заложници деца. Взривяват сладкарница...

 

Веднъж завинаги трябва да е ясно, че българите не са участвали във възродителния процес. Нито са го подкрепяли. Те не носят отговорност за действията на върхушката в БКП, както руският народ за безчинствата на Сталин, и германския за престъпленията на нацисткото правителство. А може би тъкмо заради това до днес няма осъдени за възродителния процес - за да се вменява вина на всички българи. Нали затова бе Нюрнбергския процес - да посочи и осъди виновните, а не всички германци.

 

Злоупотребата с възродителния процес е като злоупотребата с Холокоста към евреите през Втората световна война. Американският политолог Норман Финкелщайн я нарича "Индустрията на Холокоста". Според него определени среди използват Холокоста за да получават финансови изгоди и за идеологически цели.

Същият упрек отправя и Александър Исаевич Солженицин, авторът на "Архипелагът ГУЛАГ", "Един ден на Иван Денисович", "Раково отделение" и др. Според носителя на Нобелова награда да се злоупотребява с жертвите е отвратително и нецивилизовано.

Възродителният процес е отхвърлен от българското общество. Не сме го забравили. Но нека не забравяме и терористичните акции срещу деца и майки. И да не злоупотребяваме с темата. Тук никой не си помисля да вини мюсюлманите за стореното от турците по българските земи в продължение на 500 години...

Хората са по-мъдри от политиците. Осъзнават опасността от етнически сблъсък. Не го искат. Не е по силите им.

Ако Местан е наистина проевропейски полиик, за какъвто иска да мине, и е загрижен за обикновените турци в България, трябва да се изправи срещу корупцията. Нейни ярки представители се подвизават и в ДПС. Те нанасят щети на населението и държавата, каквито и башибозука не е нанасял. Нека се изправи срещу мафията и се разграничи от нея. Изглежда обаче с приказки за етническо напрежение, претопляне на възродителния процес и пророкуване на предсрочни избори той иска да изместни фокуса именно от тази тема. Моделът "Пеевски" бе отгледан и избуя с политическата благословия и под крилото на ДПС. Още е там. Този модел е вид тероризъм от най-страшна порода. Негови жертви са българи, турци, евреи, цигани и пр. с най-разнороден социален и икономически статус. С хитри политически послания от Могиляне тази проказа не може да се прикрие. Не се лекува и с послания от Фейсбук като това на Борисов. Още по-малко с лицемерни целувки като онези на Орлов мост между Местан и Станишев. Нужни са радикални реформи. Прагът на обществена търпимост е преминат. Съзнават го все повече хора и това е проблемът на манипулатори като Местан, а не поредният някакъв патриотичен формат, пък бил той и фронт...

Една турска поговорка казва: Битото магаре е по-бързо и от кон.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 22848 |27.12.2014 Добре платен репортаж на Градус с Кристалина . 22| 13191 |24.12.2014 Сертов go home. Михнева, Лазаров, аутогонистофилия* . 58| 11220 |22.12.2014 Позор! 7 посланика зоват за реформи в съдебната система, ние мълчим . 42| 13733 |20.12.2014 Л. Местан: ДПС няма медии! Б. Борисов: ДПС има цяла медийна група!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads