Реклама / Ads
53| 37600 |30.01.2012 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (23-27 януари) Понеделник, 23 януари Радостин Радков беше избран за шеф на САС, в конкуренция с Пламен Горелски. И двамата са възпитаници на школата в Симеоново, където се е учил и г-н премиерът.
 
Интересно що от други, не по-слаби, юридически школи, например СУ, не се яви кандидат? Лани пак тая школа излъчи председател на ВАС - Георги Колев. Изобщо тя почва да придобива за днешния ни обществен живот онова значение, което е имал във времето след Освобождението цариградският Робърт колеж, дал на родината държавници като Иван Ст. Гешов, Константин Стоилов, Михаил Маджаров, Тодор Иванчов и още много други. Не преувеличавам. Ще видите, че Симеоново още ще даде…

В събота беше ден на прегръдката. На този ден всеки прегръща близките и скъпи на сърцето си хора. Казаха ми, не се кълна, че е верно, че премиерът се скъсал от прегръщане…

„Сега” се подбъзиква с Валерия Велева, че написала в „Преса” коментар: "Елен - ах, този оксиморон". Новият шеф на СОС балансирал между различните лобита в ГЕРБ: "Неговата роля е на оксиморона. Типаж, който да примири под един навес две течения."

Точно така! Примирява бялото течение и… Извинявайте, не исках да изпростявам. Като не знаеш една дума, не я използвай, бе! Простичко да ви го обясня, оксиморон е например да кажеш кирпич недопечен. Ама тя Люба Русева е виновна. Тя преди десетина години пренесе тая дума от лингвистиката в журналистиката, без да я обясни. Не се прави така, с чуждите думи трябва да се внимава. Когато Велева нарече „Доган” „политически Мичурин”, ние й обърнахме внимание да не се прави на паднала от магданоза, щото тя дълго беше „верен паладин” на агата. Но в скоба посочихме на коя страница в Речник на чуждите думи може да види точното значение на „паладин” (стр. 524, горе). Това е отговорното поведение спрямо чуждите думи… Така няма опасност да се бъркат с разни течения, били те бели, или червени…

Но не са прави колегите от „Сега” да се учудват, че Бареков наричал Велева топжурналистка. За него тя е топ, както и той за нея. Така де, както е казал народът, само човек, който е носил букет гербери на премиера, може да оцени друг човек, който е носил тава баница. И изобщо „Мадам В.” и Ники Дудука са представители на онзи тип журналистика, която направи съчетанието „честен журналист” да звучи като тъп оксиморон.

И все пак, Дудука е недостижим. Според нас на него вече му се е заличила глутеалната гънка, щото, нали, като се наведеш и тя се изпъва... Ей, глутеална гънка не е това, дето си помислихте. Това, дето си го помислихте, се казва... Всъщност, не знам на медицински език как се казва, политолозите го наричат кливидж. А глутиалната гънка е границата между дупето и бедрата.


Вторник, 24 януари


Вчера Гоце официално сдаде парада. Направи ми впечатление, че на президента словото свърши както на Слави шоуто: „За мен беше чест!” И добави: „Да живее България!”

Да живее! Мирно!

Цял ден патаклами. Пък вечерта като почна да се гърми нещо откъде центъра… Знаете ли какво си помислих? Срам ме е да кажа, щото вече 22 г. живеем в демокрация, а аз все й немам доверие… Помислих си дали Параванката не е направил някоя беля, както е главнокомандващ. Така не му се тръгваше сиромашкият. Па и като съм забравил Пета танкова в Горна баня разформироваха ли я… Слава Богу, заря някаква се оказа.

Пък в новините по Битивито викат, че Първанови се върнали в старото си жилище. През целия ден Зорка излязла веднъж до магазина да купи хляб и кренвирши, а Параванов „не напусна жилището през целия ден”. Сигурно се е подул от плач…

 „Стандарт” пише, че според експерти от "Дондуков" 2, ако съпругата на Плевнелиев – Юлияна, реши да остане в сянка през целия мандат, протоколът на новия президент спешно трябвало да потърси служебна първа дама. Щото при работни визити Плевнелиев можел и сам, но при официални това било неприемливо.

А, като му дадат служебна, той дали ще я пази? Щото като съдя как се джаскат служебните коли… Да не стане като в народната приказка „служебна жена кокали нема”. Просто ми хрумна…

Научният журнал „Сайънс дейли” съобщава, че учени от Калифорнийския университет установили, че умерени дози алкохол увеличавали почти два пъти живота на някакви червеи.  Проф. Стивън Кларк вика, че изводите били смайващи. Ми смайвай се, бе! Като не си чувал за баба Василка Сапунджиева (само един от многото примери!) от Чешнигирово. Лани навърши 100 г. И обясни дълголетието си с разбирателството в семейството и чаша ракийка на обяд. Алкохолът, ако разбира се не се правиш на чалтик, не може да не е полезен. Ама и аз намерих кого да убеждавам…

И понеже по рецептата на баба Василка и разбирателството е важно, та се сещам за друго изследване, на британски учени. Установили, възка между лошото време, малкото пари през януари водят и семейни скандали. Глупости на търкалета! Корелацията  е като аз да ям джанки, па Асан от Токайто в Пазарджик да го хваща скомина… На научен език се нарича апофения, а на простонароден – бабината ви трънкина! От висотата на немалкия си житейски опит, протекъл при всякакво възможно време, можем отговорно да твърдим, че като свършат парите, даже и времето да се оправи, скандалите си продължават с обичайната регулярност. Лошото време може да се компенсира с пари, но парите не могат да се компенсират с хубаво време.

Мара Отварачката вика по телевизора: "Държа да кажа, че тотално забравих, че бившият ми мъж е бил част от моя живот, беше толкова отдавна." Тя сега джитка с Християн Гущеров. Вика: „Християн ме откри и между нас се случва нещо като приказка… Възхитена съм от семейство Гущерови, научих много от тях.”

 Ако е научила къде държат парите, стига й. Не ли? Щото „забравеният” отказал да плаща издръжка… И е разбираемо. Дет’ беше рекъл някой, да плащаш издръжка на бивша съпруга е все едно да купуваш овес за умрял кон.

Сряда, 25 януари


Мамка му, два-три дена ни отпусна и пак сняг. Ама да вали! Едно време в Пазарджик така пеехме:

Сняг се сипе на парцали,

Вино има, нека вали...

Нека вали, нека вей-

хич през ... да ти ней...

Златица - Етрополе - затворен; Твърдица - Елена - затворен; Върбишки - затворен; Дюлински – затворен; Троян - Кърнаре - затворен; Вратник – затворен. Нищо, ще ги отворят. По Горещниците…

Цветанов защитава полицаите, респектирали семейство Начкови в Мировяне. "Не винаги, вика, трябва да приемаме за достоверно това, което казват пострадалите". Той попитал полицаите и те отрекли всякакво насилие. Единствената грешка била в планирането, дето хвърлили сили, които обикновено се ползват срещу тежката организирана престъпност, срещу едно семейство.

По телевизора казаха нещо, ама не чух добре. Говореха за случая в Мировяне и споменаха Закона за домашното насилие. И, ако е така, както си мисля, много е резонно. Това е точно домашно насилие. Влизат в дома на хората и им оказват насилие. В присъствието на децата. Което законът за домашното насилие категорически забранява в Чл. 2, ал. 2. Това го казвам в помощ на битото семейство, да сменят хипотезата. Защото ако продължават да пледират за полицейско насилие, нищо няма да постигнат.

Не знам, вчера четох в „Стандарт” подробно описание на случая и не ми заприлича на посещение от учтивост. „Легай веднага бе, престъпник, абсолютен престъпник…” Виждали сте по телевизията как го правят. Изсипали се 20 ченгета с качулки, стълби, щанги, търнокопи дори... Разбили вратата, защото стопаните били с белезници и явно не са можели да им отворят. Вътре кой как сварили, така го замръзнали… Цяла България се чуди бива ли за пет кутии цигари без бандерол да се поломи къщата на хората. Бива и ще ви кажа защо. Защото акцията е демонстрационна, да се види какво се случва с тези, дето се опитват да правят нелоялна конкуренция на властта в цигарената контрабанда.

Та казвам, че мировянската история няма нищо общо с това, дето щерката направила във Фейсбук група „Аз няма да гласувам за Бойко Борисов". Вчера стана известно какви ги поства г-жа Плевнелиева в Туитър: „Не ни трябва бойкометър, трябва ни бойкомет. Да го прати през девет планини в десета и там да се оправят, завалиите...” И това не е да кажеш изпуснала се веднъж, не! Госпожата е рецидивист. Тя е автор на множество подобни диатрѝби, сега се издирват из пространството. Но въпреки това мъж й пак го избраха… Та не е за групата. Дреме му на Бойко! Тия хора, ако си изкарат мандата, сп. „Форбс” ще ги тури на челните места в класацията си, поне за Източна Европа… Да! Даже не с елка, с дървено сметало можете да се убедите, че съм прав. Ако искате, де. Пък, ако не искате… Знаете ли какво е казал Едмънт Бърк за неискането? „Единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо.” Ама айде да не ставаме като пастор Коелю…
Ще ми се да мога да кажа и тия са като ония, но няма да съм прав. Тия са бетер! И изобщо никога да не ви иде наум, че по нашите земи може да се роди политик, дето да помисли и за народа. Дето беше написал Пламен Георгиев, кюстендилски мислител, бивш шеф на тамошното РДВР, “Политик, който трепери за народа си, със сигурност има Паркинсон”.

По повод случая в Мировяне, „Стандарт” потърсил мнението на Васко Кръпката. Що точно той им се е сторил подходящия експерт, не мога да кажа. Но добре го е формулирал: «Много ми е тежко да го кажа, но като че ли  в тази държава на достойнството и честта отдавна е обявена война.”

Бъркаш Васко! Войната отдавна е спечелена! Войната срещу достойнството. А тази война като се спечели, другото са дребни работи. А тя много лесно се печели като я водиш на бойното поле на мизерията…

Не, чест не му е нужна на плебей

и кретаме, доволни от съдбата,

в дома ни, в нашия прочут бордей…

Акад. Антон Дончев, когато му връчваха наградата на институт „Стефан Стамболов”, каза: «Конституцията на Европа

съдържа "Харта на основните права на съюза". Дял първи на правата, преди свободите, преди равенството и солидарността, носи името "Достойнство". Защо? Защото достойнството е гръбнакът на духовния скелет на всяка личност и на всяка общност, особено на общността, наречена народ. То, достойнството, държи личността и народа изправени, само с достойнство главите могат да се вдигнат и очите да потърсят пътя...»

По-добре не би могло да се каже! С една малка уговорка, че и той разбира загубеното достойнство като нещо отнасящо се за другите… Защото този институт „Стефан Стамболов” е създаден и се ръководи от последния шеф на 6-ти отдел на VI-то управление Димитър Иванов, по известен като Митьо Гестапото. Лично ние награда от този човек не бихме приели. Не че се е затичал да ни награждава, де… Един отказ на акад. Дончев да приеме награда от ръцете на шефа на политическата полиция на Живков, щеше да бъде добър пример за достойнство. Но той пропусна да ни го даде… Не упреквам бай Дончев. Животът е суров и куров, дет’ викат в Пз. Така де, дисидентът Желю Желев не върна наградата, омбудсманът Гиньо Ганев не я върна, акад. Юхновски не я върна... Най-после, големият антикомунист и демократ Бойко Борисов не я върна! Гоце пя с Гестапото "Хубава си, моя горо" на церемониите... Ама то за Гоце е нормално, той беше обърнал президентството на явочна квартира... Докато седем милиона мишлета (толкова останаха) си ровим из досиетата, оня който е обръщал хората в доносници, е получил всеобщо опрощение.

И колчем се изнесе нова порция агенти, тъпаците от телевизиите го викат да коментира. Та не упреквам никого, само казвам, че достойнството никой не ни го е взел, просто сме си го загубили. И не знам откъде да почнем да си го връщаме…

Понеже споменахме новият президент. По-точно жена му споменахме, но ние българите все така правим... Той се нанесе на «Дондуков» 2 без поп. Много странно. Ние, ако бяхме, щяхме да викнем тримата владици, дето не са били доносници, да  ударят по един тамян и да поръсят светена вода. Не казвам, че в сградата са останали зли духове, но за всеки случай. Така се прави. Нали съм ви казвал как прекадихме в „Монитор”, когато Волен Сидеров напусна. Никога не се знае…


Четвъртък, 26 януари


Кабинетът подготвял промяна в наредба за пенсиите, според която парите на възрастните ще се превеждат направо в супера.

Браво, най-после нещо смислено! Не че те са го измислили. На село още при социализъма на Васко Сюнгера му оставяха пенсията в хоремага. И той ходеше всеки ден да си взема по малко. По половинка. Браво, че са се сетили. При хора, на които парите стигат само за храна, това е най-доброто решение. Сега парите минават през няколко ръце, докато стигнат до пенсиите. И се пренасят, без преувеличение, един милион зарази – хепатити, грипове, какво ли не. Точно щото кой ли не ги пипа. Нали съм ви казвал как лично сме виждали пенсионер да целува два лева на прощаване в магазина? И да ги превръща в мръсна бомба. Щото грипът точно в устно-носните секрети живее. А сега ще боравят с парите безконтактно, така да се каже. В тая връзка ми идва още по-конкретна идея - парите да се пращат целево на щанда за хляб и кисело мляко. Немат работа пенсиите да обикалят целия магазин.

Пък оная вечер в Борисовата градина две бездомни кучета нападнали общинския съветник Георги Свиленски. И сега обърнете внимание: нападат го, но не го изнасилват, а просто го захапват. С помощта на тази стар виц искам да напомня на общинарите, че продължават да изливат неясно какви средства за кастрирането на кучетата, въпреки, че продължава да няма случай на изнасилване.

Много е права г-жа Плевнелиева, дето лани, след победата на Фандъкова, туитнала: "...десетки бездомни кучата, лаещи радостно... празнуват победата на Фандъкова". Между другото, в нас започва да се прокрадва съмнението, че е станала грешка. Избрахме не който трябваше от семейство Плевнелиеви. Вгледайте се в Росен и ще видите, че се е утепал за първа дама…

Президентът Желю Желев вика: "Не е задължително президентът да има първа дама." Въпрос на личен опит. В неговият случай щеше да е даже по-добре. Щото, цялото ми уважение, но кака Мара не беше за тая работа. Тя само засилваше рустикалните внушения, като се моташе покрай него. Да не ви излъжа, ама мисля, че през 1990 г., когато Желю беше поканен на церемонията по коронясването на император Акихито, кака Мара потресе домакините, като прехвърляше в чинията на Желю работите, дето нема да ги яде…

Но тогава нещата бяха различни. Японците си бяха изградили представа за нас благодарение на визитите на правешкия селянин. И Желю не излизаше много из тази представа. Но сега нещата са променени. В Япония са ходили Пешо Стоянов с Антонина, Симо с Маргарита… От нас вече се очаква да сме европейци. Което изключва президентът ни да се мота като парясник.


Петък, 27 януари


Завеждат ново дело на цар Киро. Този път за хулиганство, за дето в началото на декември, на излизане от съдебната зала,
показа среден пръст на хората от Катуница.

Според нас, съдът има всички шансове да осъди манго цар. Ако си спомняте, преди няколко години имаше подобен случай с един  сръбски мафиот, Куйович, дето не се разбра Бойко ли го покровителствал, Румен Петков ли, двамата ли... Та той също показа среден пръст на журналистите. И тогава Джени Маджаров от СУ-то, единственият етнолог, специалист по среден пръст, обясни, че имало значение с коя ръка го показваш тоя жест. Ако е с дясната, е арогантен жест. Но, ако е с лявата, както беше при Куйович, може да е арогантен, но може да е жест на самозащита.

Между другото тоя Джени има дисертация за произхода и значението на средния пръст в световната история! Оказва се, че тоя жест идвал още от древния Рим, а не сме си го донесли от Волжска България… Както и да е. Според тълкуванието на специалиста, излиза, че манго цар е направил арогантен жест. Щото го е показал с дясната ръка. Това се вижда ясно от снимките.

Всъщност, да не ви излъжа. Щото журналистите понякога обръщат образа огледално, за да не гледа протагонистът навънка от вестника, при което часовникът се оказва на дясната ръка, а халката на лявата. Та намерих в интернет снимки на манго цар със среден пръст, показан с лявата ръка. И ако адвокатите му имат малко акъл в главите, точно върху тази хипотеза ще изградят защитата – че е показал среден пръст, но с лявата ръка. И вероятно ще го отърват. А журналистите си мислят, че обръщането но снимките е безобидно. Ама не е!

В. «Всеки ден» отделил цялата си последна страница (т. нар. «втора първа страница») за реклама на «Медальона на късмета» на врачката Джуна, «произведен от първокласна стомана». Само за 29.90 лв. го получавате с безплатна доставка. В рекламата се казва, че, ако си го сложите в портфейла – привлича пари; ако си го сложите на врата – пази от зли очи; ако си го сложите под възглавницата – носи крепко здраве; ако си го сложите... То май не остана къде другаде да го сложите? Всъщност, имам една идея, но ще си я затрая. Не за друго, а не мога да реша тогава на какво ще ви тръгне... Най-вероятно на същото.

Истината е, че още не е открита толкова глупава стока, за която да не се намери достатъчно глупав купувач.

Аз обаче ще ви дам един безплатен съвет. Нали разбрахте, че сме в годината на дракона? Елементът на дракона е вода. Затова специалистите по фън уй съветват да се държи спуснат капакът на тоалетната чиния. Щото от там изтичало богатството. Което си е баш така, де…

В нарочно писмо до Съюза на свиневъдите зам.-министърът на земеделието съобщава, че ще се отпуснат 50 млн. лв. за хуманизиране на свиневъдството ни. От бенефициентите ще се очаква да умъртвяват прасетата хуманно, а не да ги колят варварски, както сега правят. Също така ще трябва да им осигуряват светлина през 11 часа от денонощието. «Предвижда се, пише замът, използване на ацидифаери, пробиотици и ензимни продукти във фуражите с цел укрепване на чревната микрофлора и подобряване здравето и благосъстоянието на животните».

Благосъстоянието! Да! И аз така казах - идиоти! То хората вече немат благосъстояние, та прасетата!

Помнете ми думата, че ще дойде време, когато прасетата ще се умъртвяват в присъствието на специална комисия от анестезиолог, социален работник, психолог и, не съм сигурен, но вероятно и социолог. Социолог, щото нали някой трябва да установи, че прасето е умряло щастливо? Както правят с хората – все повече хора мизерстват, но рейтингът на Борисов не мърда…

И накрая е редно да свършим с нещо весело. Цецко рекъл за шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова: "Аз съм сигурен, че тя  от юридическа гледна точка няма проблем, защото тя не е глупава, за да направи това, което може би тя очаква, че би трябвало да очакваме, че ще направи..."

- За къде си тръгнал бе, Моше?
- За Йерусалим, Авраам.
- Казваш ми, че си тръгнал за Йерусалим, за да си помисля, че не отиваш в Йерусалим, а ти всъщност отиваш в Йерусалим. Защо ме лъжеш, бе Моше?

Чувал съм, лично не съм чел, че за такива думи веднага регистрират в програмата SETI - Search for Extraterrestrial Intelligence (търсене на извънземен разум).


To be continued next Monday

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 40366 |23.01.2012 Четвърти километър . 32| 36101 |16.01.2012 Четвърти километър . 61| 37782 |09.01.2012 Четвърти километър . 22| 32824 |03.01.2012 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads