Реклама / Ads
28| 11479 |29.05.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (23 – 27 май)
 

Понеделник, 23 май

„Софиянци се къпят в неделя, перат в понеделник”, пише „24 часа”. От „Софийска вода” така им обяснили.
Глупости! Как пък го измислиха, че софиянци се къпят в неделя! Аз познавам много софиянци, които се къпят в петък. Разпети петък. Качете се в рейса или в трамвая, застанете на някоя опашка и ме опровергайте…
Аман от изследователи!
Румен Петков вика: „Аз нямам проблем да се подложа на дрегер. (Дано и дрегерът да няма!) Но ако намерите глупомер, ви съветвам да не го употребявате при г-н Цветанов, защото ще го счупи.”
Възможно е. Един галактически пич казваше: „Една често срещана грешка, която се допуска при конструирането на абсолютно глупакоустойчива апаратура, е подценяването на изобретателността на пълните глупаци.”
Навремето зададохме въпрос на Никито Василев: „Абе, теб проверявали ли са те на глупомера? Ще го разбиеш!” Но тогава още не знаехме, че Никито ще ни се стори Айнщайн в сравнение с днешното „национализиране на едрата умствена собственост”.
Може би точно тук му е мястото да кажем, че Цецко се готвел да защити дисертация в НСА, катедра "Мениджмънт на спорта", и да стане доктор. Д-р Цветан Цветанов! „Това е нещо, което и на визитна картичка стои добре”.
„Парвенюто обикновено не е човек, който се примирява да мине за неразбиращ и от по-тънките работи…” Изкуство, наука…
Темата на дисертацията му била "Оптимизиране на управлението на спортните съоръжения в София". Научният му ръководител проф. Петър Банков вика, че работата имала огромен научен принос. Дисертантът установил, че общинските спортни съоръжения са най-малко в София. Което е голямо постижение, защото за тези изводи, освен събиране, трябва да се използва и действието деление - броя на населението върху броя съоръжения... Абе сложно си е…
Един настолен приятел обича да казва: "Науката, от мен да го знаете, умее да се защитава." Не, не умее! У нас никога не е умеела. Ни науката, ни културата!
Министър Рашидов реве, че някои театри и опери мамели с продадените билети и източвали бюджета. Един от „музикалните институти” показал ръст в продажбата на билети от 1055%, друг успял да накара общината да купи 24 000 билета за 120 000 лв., за което държавата ще му даде 1.6 млн. лв. субсидия. По 70 лв. на зрител, пардон, на продаден билет.
Да знаете, уважаеми читатели, че прогнозите ни граничат с ясновидство! Не се хвалим, само констатираме. Още когато стана ясно в какво се състои реформата в културата, обърнахме внимание, че Вежди, вместо да изпише вежди, ще избоде очи: „Ако съм директор на театър, к’во ще направя? Понеже директорите вече ще могат еднолично да определят числеността на трупата, ще я редуцирам до малък и сплотен колектив. Ще поставя някоя нова българска пиеса. За българска дават 5% отгоре. Пускам билетите по 5.10 лв. За цени над 5 лв. дават още 10%. Тегля потребителски кредит и изкупувам билетите… И си гледам кефа. След 3 м. вземам субсидията, барабар с всичките й екстри, връщам кредита и изкупувам билетите за следващото тримесечие... Ще се измислят и други подходи. Някъде ще абонират без пари училище, другаде поделение, работнически колектив, болница, психиатрия...”
Трябва да имаш акъл колкото грахово зърно, за да не се сетиш, че така ще стане. А Веждито не се сети…
За една реформа трябва седем пъти да мислиш, един път да режеш… Ей, казвал ли съм ви, че този израз води началото си от древните евреи? Щото при обрязването е много важно да се премери точно. Мисля, че и турците също много внимават. Но явно има изключения…

Вторник, 24 май

От Института за българския език на БАН викат, че след 1989 г. в езика ни са навлезли 4300 нови думи. Но не всички щели да се задържат трайно. Според тях колкото по-малко е натоварена с експресия дадена дума, толкова по-големи шансове има тя да се задържи в езика.
Да, бе!
В „Труд” проф. Брезински разказва, че думи като бисер, бъбрек, калпак, тояга и др. си ги носим още от Кубратова България. Е, вие смятате ли, че в думата „тояга” няма експресия? Да, бе, няма! Според нас една дума се запазва, ако се употребява непрекъснато. А тя се употребява, когато явлението, което обозначава, е честотно. И така тя се предава от баща на син – тоягата, а от там и думата…
Пък Пешето Стоянов учредил във Виена, в Курсалон, международна фондация “Център за глобален диалог и сътрудничество”. И Бил Клинтън бил, и други високи гости.
Ние, какъвто сме суеверен, никога не бихме я учредили точно в Курсалон. Ако и да знаем, че на немски не е същото като на български… На немски „kur” значи ляк, лечение. Оттам и курорт – лековито място. Допускам, че и етимологията на нашата дума е същата. Но с времето съдържанието малко се е изместило. Пак я свързваме с лечение, но в един друг смисъл, пейоративен… Затова като кажеш на немски куроператор, се разбира фирма, която организира перфектен лечебен туризъм. Като германската „Кур клуб”, която от 1996 г. води германски баби на „Албена”. Даже в Добрич направиха шефа й почетен гражданин… А като кажеш на български куроператор, се разбира точно каквото се разбира…
И така от дума на дума, неусетно стигнахме до 24 май, празник на културата и просветата. Щото у нас цялата култура се върти около… римата.
Празник?! Стига, бе!
Половината букви изпопадаха, препинателните знаци са заменени с емотикони, главните букви и запетайките са станали досадни предразсъдъци… Погледнете вестниците как се списват, чуйте депутатите как се изразяват и нема що да говорим повече за нуждата от такъв национален празник… Тая година беше редно да я обявим за нулева по отношение на 24 май. Нямаме повод да празнуваме.
Затуй ние, както и лани, както и полани, просто го обърнахме на обикновен ден. Натряскахме се още отзарана… Не знам с вас как е, но ние като се намотаме и нито един от проблемите на честваната обществена сфера не може да ни трогне. А иначе все ми става мъка. За българското образование ми е мъка. За българския учител ми е мъка. И за ученика. И за науката ми е мъка. И за културата. И за българския пенсионер… И за мен си ми е мъка. И за детето ми е мъка. И за тъщата, ако щете вервайте, и за нея ми е мъка…
А човек, като си пийне, даже му се и припява. Опитах да запея тая, празничната: “Върви, народе…” Ама като не помня как беше нататък. Народът беше някакъв. И трябваше да върви нанякъде, защото било важно… Но в главата ми останало само “Върви, народе…” И не мога, и не мога да си спомня поне накъде трябваше да върви тоя див народ… Абе я да върви на майната си! Или на манифескация! Все тая…
Наздраве!
Върви, народе! Върви накъдето искаш! Но внимавай поне след кой тръгваш. Защото ти, народе, си казал, че, ако тръгнеш след бръмбара, ще те отведе…
Наздраве! Хлъц…
В есето си „Кирило-методиевско” Георги Марков пишеше: „Може би звучи прекалено парадоксално като кажа, че невежеството има също своите училища, има своите университети, своите институти и академии, чиято единствена цел е да култивира, развива и насърчава с всички средства невежеството. Те имат и своята култура, имат своите писатели, имат своите художници, имат своите режисьори и актьори. Използвайки силата на страхотния си съюз невежите си създават царство на неграмотността…”
Така си е… Наздраве! Булка сипи! Ако нема, донеси!
Между другото „Труд” съобщава: „Якото пиене уврежда дълготрайната памет”. Именно! Нали и аз това казвам.
Депутатът от ДПС Рушен Риза се изказал за Волен Сидеров направо като халифа Омар, преди да запали Александрийската библиотека: „Ако поведението на Сидеров, вика, е умишлено, то с него трябва да се занимава прокуратурата. Ако ли пък вярва в това, което прави, той е за 4-и километър…”
Да бе, Четвърти километър е депо за боклуци! Щото ние си немаме. На Четвърти километър Волен Сидеровци са с един повече от Бойко Борисовците.
Според нас, за да нема повече такива инциденти, трябва да се поправи чл. 11, ал. 4 от конституцията: „Не може да се образуват политически партии на етническа, расова, верска или психическа основа…” И ще си решим проблема не само с ДПС и Атака, ами и с РЗС…
Като казах боклуци, имах предвид разпространените от Wikileaks грами на бившия посланик на САЩ у нас Нанси Макълдауни: "От затвора към парламента" и "Изборите в България - боклуци на входа, боклуци на изхода."
Госпожата вика, че ДПС и „Атака” си били „най-добрите врагове” – плашели взаимно електоратите си и си осигурявали висока активност. Така си е. Доган нема-нема и каже „Бау-у-у” и простият народ припка я при Сидеров, я при Бойко… Е, оня ден пак се изхвърли като такова на сух пясък… „Без ДПС не може да се избере президент…” Ние дип не вярваме на червената Мая Манолова, но май коалиция ГАД (ГЕРБ-Атака-ДПС) не е плод единствено на индоктриниран кюстендилски мозък…
Сидеров, естествено, отрича да е тандем с Доган: „Който се страхува, да си стои под юргана и да подпръцква! Аз не се страхувам!”
Браво, браво! А подпръцкваш ли? Пардон…
Един приятел ми разправяше, че Бойко имал записи как Сидеров приема „държавна субсидия”. Естествено, не лично от Бойко. От хора, които не могат пряко да бъдат свързани с ГЕРБ. И затова Бойко много не му се връзвал на Сидеров. Ще се разбере някога.

Сряда, 25 май

В есето си «Смехът» Анри Бергсон пише: «Попитали един човек защо не плаче по време на някаква проповед, когато всички останали се късали от рев, а той отвърнал: «Не съм от тази енория.»
И аз, ако не бях от тази енория, много от нещата, които стават в нея, нямаше да ме натъжават, а щяха сигурно да ме разсмиват. Но, за съжаление, и ние сме енориаш тук и пасом на същите пастири...
Нови грами от «Уикилийкс». Амбасадорите Байърли и Макълдауни потвърждават всичко, което се шушукаше за Бойко: криминалното му минало, връзките и приятелството с Маджо и Пашата, «регентството» на «политическия брокер» Валентин Златев, свързването на банката на Бориславова с пране на пари... Американските представители рисуват един точен психопортрет на Борисов: балканските му тарикатлъци, безмерното му его, "уличното” му образование и повърхностен характер, нетърпимостта към всякаква критика… С две думи – портрет на една нарцистична мутра. Излиза, че сме си избрали за премиер един капо ди тути капи… По-точно капо ди тути пипи, та да ни има и нас…
И ако се чудите защо, след като знаят всичко това, американците подкрепят Бойко, не от ум се чудите. Защото американците делят хората не на престъпници и порядъчни, а на проамерикански и антиамерикански настроени… Другото са си наши работи.
Байърли обобщава: „Победата на Борисов ще е илюстрация за продължаващата българската политическа незрялост…”
Гледам днес изследването на Мира Янова-Радева, според което, ако днес се проведат парламентарни избори, ГЕРБ би спечелило повече и от 2009 г. - 51,66% от гласовете, КБ – 26%, СК- 5,45%, „Атака“ - 4.84%. Та ако първият избор на Бойко е „политическа незрялост”, то вторият вероятно ще е вече политическа дебилност. Не ли?
Тези грами станаха тест и за свободата на словото. Публикуват ги «Новинар», «Сега» и «Дневник». Въздържат се «24 часа», Труд», «Стандарт», «Монитор», «Телеграф», «Атака», „Пари”. Не че е нещо ново, но исках още веднъж да илюстрирам как може да четете 5-6 централни ежедневника и пак да пропуснете новината на деня. Излагат се като кифладжии. То дип, че пачавра леке не хваща...
Още секунда при бай Бергсон: «Цялата сериозност на живота идва от нашата свобода. Чувствата, които зреят у нас, страстите, които разжегваме у себе си, действията, за които взимаме решение, въздържаме се от тях, или извършваме – ето кое придава на живота неговия понякога драматичен и като цяло сериозен ход. Какво би било нужно, за да се превърне то в комедия? Би било нужно да си представим, че привидната свобода прикрива някаква игра на конци и че ние тук долу сме послушни марионетки...»
Хич не е трудно да си го представим! То е самата истина. Странното, че не ни става смешно.
В грамата пише още: „Жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов…” Което ме подсеща нещо.
На представянето на новата си книга „Течна дружба” Иво Инджев рекъл: „България е купена с парцалите от руското ядрено лоби. 10 млн. са разпределени през последните 4-5 месеца, за да се прокарат руските интереси... Това е срам и позор за българската журналистика!”
10 милиона?! Баси ма…! Къде дремахме пак, бе! Ако вземеш един милион, след това вече спокойно можеш да бъдеш почтен журналист. Лично ние повече не щем. Защо само на непочтените предлагат пари? В крайна сметка разликата между едните и другите е въпрос само на сума. Не ли? Навремето попитах един банкер той корумпиран ли е. Каза: „Пробван съм до $100 000. Издържах. Друго не мога да кажа…” За да знаеш дали си почтен, а и доколко си почтен, трябва да те пробват… Мисля, че до към 5-10 000 долара като нищо ще съм почтен.
Както и да е. Друго исках да кажа. Ако 10 млн. са раздадени на журналисти, представяте ли си колко ще се дадат на тези, от които зависи сключването на сделката за Белене? И аз не си представям. Допускам цифра с девет търкалета. Моят банков консултант, г-н Л. Г., вика, че такива пари не се прекарват с газка, а през банка. Най-лесно било да минат през Сити банк. Там, поради огромните дневни обороти, трудно ще се забележи. По-дискретно от това било само ако си имаш собствена банка. И понеже, нали вече знаете колко съм мнителен, та веднага се сетих, че Цветелина купи почти фалиралата Българо-американска кредитна банкя. Но може и да не е затова…

Четвъртък, 26 май

„Новинар”: „Читалищните дейци въздигнаха премиера в "негово превъзходителство". Не точно читалищните дейци, а само председателят им проф. Стоян Денчев. И Му подарил икона и амфора. А Бойко рекъл: „Нямаше нужда”. Прочетох всички вестници, за да разбера какво е имал предвид премиерът с това „Нямаше нужда”. В крайна сметка установих, че се отнася за подаръците. Нали знаете, българинът винаги така казва. Сигурно ви се е случвало да подадете 20 лв. на някой общински лемур. И той баре два пъти да рече: “Ама, моля ви се, ама нямаше нужда…” И после засмуква стамболовката като гъдулка пет лева. Та и Бойко приел подаръците. Обаче за начина, по който Стоян Денчев го титулувал, нищо не казал. Приел го като нормално.
Стоян Денчев, бивш депутат от ДПС и заместник на Илия Павлов в "Мултигруп”, в момента е ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии – УБИТ, казано накратко. УБИТ е бившето УБИТ – Училище по библиотекознание и информационни технологии. През септември 2010 г. по предложение на правителството училището стана университет. А малко преди това Стоян Денчев и Митьо Гестапото наградиха премиера Борисов с почетния знак „Стефан Стамболов” за принос към българската държавност…
Я ке ти дадам, ама морам дека и ти да ми вратиш..
Пък вчера чета писмо на ректора на СУ до Дянков и от него разбирам, че в Съвета на настоятелите на СУ, редом до Боян Биолчев, са Петър Кънев, Иво Прокопиев и… Валентин Златев!
Всичко можеш да си купиш с пари у нас, всичко. Включително и нова чест. „Торнадо съобщава, че сега било много модерно сред абитуриентките да си подарят нова девственост. Викат му хименопластика и струва само 500 лв. Тропосвали ги за нема и половин час и само тесен специалист в областта можел да разбере, че девойката е втора преснота.
Та искам да кажа, че светът се мени и изрази като „аз на тъпана ли да вярвам или на к… си», губят цялата си евристична стойност. На нищо не можеш да вярваш. Но по-добре така. Имаше една мома в Пазарджик, която се ожени девствена. Девствена и с прякор Мона Лиже... Но това май съм ви го казвал...

Петък, 27 май

Приятелските на Бойко вестници бързат да компенсират заради премълчаните грами от Уикилийкс. (Без „Монитор” и „Телеграф”, те още не знаят за тях.)
„24 часа”: „Борисов за публикациите в “Уикилийкс”: Спекулации!”
Колегата му „Труд”: „Борисов: Не чета публикациите в “Уикилийкс”.
„Стандарт”: ”Борисов: Не чета Уикилийкс”.
От което следва вероятно, че написаното в Уикилийкс престава да съществува. С което пък древната сентенция, че „нищо, което не е описано, не се е случило”, добива съвременно допълнение - случването се сдобива с още едно задължително условие - да е прочетено от премиера.
„Единственото, на което сме били заедно с Валентин Златев, беше, когато освещавахме руската църква и паметника, за който той помогна."
„Половин истина се равнява на цяла лъжа.“, учеше Зороастър. А тука не е даже и половината.
Нелогично е някак да се предположи, че на откриването на голфигрището на Васил Златев миналата седмица премиерът е отишъл само, за да се повози на голфколичка. „Вальо ми е приятел от 20 г.”. Един от учредителите на „Глобална България” на Цветелина. По едно време даже пиарката на Златев – Диана Дамянова – беше официален пиар на ГЕРБ, а може и още да е… Като кмет Борисов ожени олигарха в Бояна. През август 2009 г. новоизбраният премиер преспа две нощи в хотела на Златев в Обзор, та после пак дълго се обяснява. После откри нови инсталации в "Нефтохим", ряза лента на бензиностанция в село Венец, присъства на откриването на нова сграда на "Лукойл" в София и т.н. и т.н. Само на раждането на бебето на олигарха не беше удобно да присъства, та прати кака си д-р Красимира Иванова. Всъщност, тя му е кака, но му вика бате…
Понеже споменахме Диана Дамянова. Интересна дама. Изненадан останах, като попрочетох какъв бизнес е развила. Не мога да преценя дали приятно се изненадах, или само се изненадах. По-скоро второто. Защото си спомняме как навремето с Тошо Тошев и Кръстьо Петков откраднаха в. „Труд” от КНСБ. После Дамянова си продаде дяловете и направи начален капитал… После ни успиваше, доде Костов продаде „Нефтохим” на руснаците и вероятно за тези си заслуги стана част от управата на „ЛУКойл”. Днес обслужва големи корпоративни клиенти, сред които “Росатом”, “Атомстройекспорт”, “Лукойл”, “Сименс”, RESB и др. Сред клиентите й са и фирмите на братя Илиеви, едни от големите бенефициенти от кметуването на Борисов. Те са собственици на трагично известната дискотека „Индиго”. Ген. Войнов, шефът на пожарната, разреши дискотеката да отвори отново, въпреки протестите на по-ниските пожарни инстанции. Бойко е роднина, бивш подчинен и приятел на ген. Войнов. Пък ген. Войнов е племенник на Иван Славков… Пък Иван Славков, покрай Тодор Живков, е близък с бащата на Валентин Златев, Васил Златев, дългогодишен кмет на Правец и доверен човек на Тато. И изобщо така са се оплели, че…
Ех, уважаеми зрители…. Нищо не знаем ние. Пълни цървули сме, да знаете. И те с основание гледат на нас като на цървули…
Борисов отрече да е близък и с руското посолство. "Аз съм бил сигурно толкова пъти в американското посолство, а не си спомням през последните 5-6 г. дори да съм ходил и на приемите в руското посолство. Така че нека да няма такива спекулации”, категорично заяви носителят на орден „Ломоносов”, получен лично от ръцете на посланик Потапов… (И те явно са схванали дълбоко нарцистичната му природа.)
Пък на изпита за елитни гимназии дали на седмокласниците преразказ по разказа на Станислав Стратиев „Череша с алени сърца”. Хубаво са се сетили за Стратиев. Но трябваше да им дадат друго произведение, „Българският модел” например.
Щеше да им бъде много полезно да научат, че „българският национален герой се казва Кради Марко”. И да знаят откъде почва да се обърква българската история: „Ивайло не трябваше да става цар. С това даде много лош пример. От една страна, силно западна свиневъдството, а от друга - управлението. Нещата и до днес не могат да дойдат по местата си.”
Еле пък днес...
Всъщност, ще научат дръжки… Чета, че един от матурантите, които тая година писаха съчинение по стихотворението на Атанас Далчев "Книгите", научил: "От много четене човек може да се пристрасти, да наруши душевното си спокойствие и да влезе в психиатрия".
Ей, това се отнася за вас. Аз само пиша…

To be continued
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 12847 |22.05.2011 Четвърти километър . 18| 12189 |15.05.2011 Четвърти километър . 12| 12232 |07.05.2011 Четвърти километър . 17| 13765 |01.05.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads