Реклама / Ads
7| 13188 |18.07.2018 ГЛАСЪТ

С чумата по животните ще се справим, а с другата чума?

.
Чумата по малките преживни животни и избухналите скандали в селища в Странджа разбуниха духовете. Институциите, които предизвикаха справедливия гняв на стопани в Страджа, вече осъзнават, че освен защитна реакция предизвикаха паника, недоверие и мъка.
 

Ако в тази ситуация главата на министър Порожанов падне, жалещите за това ще са по-малко от тези за козите на баба Дора… Докато е на поста обаче, Порожанов трябва да натири всички пиари и съветници край него, проявили завиден непрофесионализъм.

 

Прикриването на нещата в България е едно от най-отвратителните лица на нещото, наричано демокрация. В страната от десетилетия властват тайните и непрозрачността. Прибавете високомерие, безхаберие и агресивност и ще получите модела на работа на институциите. Всичко щеше да е различно, ако добре платените хора на Порожанов, бяха отишли сред хората в засегнатите райони, в кошарите и на пасищата и бяха поговорили с тях за какво става дума. А те ги канили на срещи в областни центрове и в офиси – пълна глупост. Сега и сто доказателства да се извадят – вече е късно. У хората остава съмнение, болка и недоверие. Гранична полиция мълча през цялото време, макар че трябваше първа да проговори. Също и ДАНС – по линия на нелегалния внос и нерегламентираните продажби на животни. Особено в случаите, свързани с Турция. Само че ДАНС са заети да слухтят около критикуващите властта по стара традиция.

За сметка на това се появиха дежурните коментатори от типа на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, които посочиха определени лица за виновни и други за невинни. Найденов, който внесе „синьо месо“ от Ирландия на възрастта на бабите ни да ни го продава. Случаят роди и прякорът му "Миро мършата". Бе разследван и от ОЛАФ за злоупотреба с европейски пари… Дали пък бранейки министър Порожанов като Матросов не подсказва, че още е част от върхушката в ползването на пари за животните?

 

Нещо подобно се разигра и в ситуацията с поредния „пропуснат“ самолет на летище „София“. Ето какво казва по случая главният секретар на МВР Младен Маринов: „Да, има такъв случай. Докладвано ми е, но това не касае компетентността на гранична полиция. Това не е грешка на гранична полиция. Притеснително е по отношение на това, че самият оператор не е уведомил граничните власти, за което е образувано досъдебно производство за пропуснати действия, съгласно закона“. Този или е бил дълго старшина или е работил при Мето Илиенски, за да говори подобни умнотии. На него му докладвали… Ами точно в това е проблемът, че му докладват и нищо не се случва. Освен, че му докладват постфактум (в превод: след дъжд качулка).

Маринов обаче е невинен, както обикновено. Но натопил „оператора“ за по-сигурно.

А дали ако политикът Румен Петков не беше извадил скандала на светло, Маринов щеше да съобщи за случилото се публично?

 

Липсата на прозрачност единствено в България не води до бунтове, въстания, барикади, стълкновения и екстремизъм. Институциите са обнаглели до степен да крият дори всеки разход, независимо, че парите са на данъкоплатците. Няма информация, няма критики, кражбите остават скрити – чиста работа. Чиновниците крият всичко, дори неща, които няма никаква нужда да бъдат крити. Правят го навик, сякаш им влиза в длъжностната характеристика. За тях българин, който не се е докопал до връзки и държавна служба със сигурна заплата, е боклук, несретник и аутсайдер. Такъв не заслужава да го погледнеш. И ако си пъха хобота тук и там, ще му го отрежат. В държавните структури работят важни хора, които не дължат отчет никому. Така са ги научили по-важните над тях и така по цялата верига.  

 

Ако в сайта на Народното събрание се публикуват отчетите за командировки в страната и чужбина, броя на използваните от НСО автомобили, шофьори и гардове, парите за ремонти и охрана и други от този род, няма да има слухове за разхищение на народна пара. Само че това не се прави, защото слуховете за разхищение на народна пара, обикновено са верни.

 

Нормално е да знаем и отчетите как се харчат милиард и триста милиона в МВР, но това е тайна.

 

Гражданите може би щяха да вярват малко повече и на новия мега антикорупционен орган КПКОНПИ и на Специализираната прокуратура, ако не бяха действали срещу кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева сякаш е „черна вдовица“ с корсет-бомба. Или ако шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев не бе изръсил бисера, че Делян Пеевски е най-съвестсния гражданин в държавата. Страхливците от НАП и те не смеят да питат Пеевски откъде са му десетките милиони през последните година и половина. Или имотите за милиони придобити още преди 7-8 години, когато официално е нямал пукната пара. Само че шефът на КПКОНПИ и той като зам.-главния прокурор Иван Гешев смятат българите за боклуци и говорят каквото им е наредено. Те няма да признаят, но хората са наясно.

 

В случая с чумата и самолета ще го отнесат хора от средния и дори под средния ешалон. Министър Порожанов и главсекът на МВР Маринов ще се окажат отново недосегаеми и ще продължат да извършват нови подвизи в името на Родината и народеца. Същото ще „правят“ Пламен Георгиев, Иван Гешев, Делян Пеевски и останалите като тях. Народецът, който им плаща заплатите, ще псува ядно, но на тях не им пука. Защото за разлика от овцете и козите в Странджа те са ваксинирани. Срещу справедливостта и най-вече срещу нормалността. А чума има не само по овцете и козите. Да не го забравяме.

 

Мартина Колева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 20701 |13.07.2018 Пияният Юнкер трябва да бъде спрян, преди да е съсипал Евросъюза! . 28| 22798 |11.07.2018 Може ли Лукойл да събори властта? Може и още как . 8| 15242 |09.07.2018 Когато китайците минаха с 1200 км в час през България . 28| 30786 |05.07.2018 В държава-кочина свинете се хранят с хора. Хензел и Гретел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads