Реклама / Ads
22| 33842 |19.09.2019 ГЛАСЪТ

Девет души могат да заплашват БНР и държавата, но двама се открояват ярко

.
”Рамщайн” в действие...
В един от големите хитове на Рамщайн – песента „Радио“ се разказва за онова време, когато мракобесието бе господар, а чрез радиото хората чуваха и си представяха какво става по света. Трийсет години по-късно ни карат да се връщаме към нелегалното нощно общуване с ефира…
 

2019, България. Прокуратурата разследва спирането на радиото за около пет часа. Това е проблем на националната сигурност, - казва прокуратурата. Добре. А не е ли проблем мутренският натиск върху генералния директор Светослав Костов да свали Силвия Великова, за да не предава протестите срещу номинирания за главен прокурор Иван Гешев? Кой може да заплашва, че ще отреже бюджета на БНР и децата на директора ще гладуват, защото няма да си намери работа никъде? Трябва да е човек/кръг с огромна власт.





Подобни закани са по силите на няколко души. А щом директорът е бил паникьосан (според Ивайло Савов, набързо пенсионираният директор на програма „Хоризонт“), значи гласовете отсреща са били наистина убедителни.

 

Въпросът на въпросите е: Защо Цацаров не разпорежда да се разследва кой заплашва БНР? Утре същите мутри ще заповядат в ефир да се обяви, че България е във война – кой ще им потърси сметка, след като прокуратурата ги прикрива?

От поведението на държавно обвинение излиза, че самото то е заплаха за националната сигурност, отказвайки да изпълни своите задължения по Конституция. Преди време лично Цацаров се зае с пребоядисването на пешеходните пътеки и някои знаци, но темата Кой заплашна националното радио, явно не му е интересна...

А може би се печели време, за да се стъкми някакво обяснение за заплахите или генералният директор да бъде изолиран и скрит, за да мълчи.

 

И така, кои персони притежават власт, за да кадруват в БНР и да пипат бюджета на страната, както им скимне?

 

Председателят на Народното събрание? По Конституция е сред първите трима в държавата, но пък няма правомощия, нито капацитет за подобна изява.

 

Президентът? Абсурд. Неговите правомощия не дават възможност дори да измоли назначаването на някой млад репортер…

 

Премиерът? Да, той може, защото ръководи изпълнителната власт. Но гендиректорът на радиото е заявил на Великова, че министър-председателят няма нищо общо, когато тя предложила да бъде уведомен за скандала. А и няма мотив, защото е отразяван редовно и подробно, както се казва.






Министърът на финансите? Да, бюджетът е в неговите ръце. Понякога се разпорежда с него като с лични пари. Отдавна се говори, че е обвързан с кръг, който командва цели институции и държи под контрол основната част от медиите. Ако този кръг разпореди, той ще изпълни задачата. Защото знае, че от луксозния живот до гладуващи деца го дели едно мръдване на пръста. Пръста на – той знае на кого…

 

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии? Той може да изръси цял куп глупости за нещо си и да се надскача с Бай Ганьо, но да заплашва шефа на националното радио не му е по силите…

 

Председателят на комисията по бюджет и финанси в НС? Само ако е в комбина с финансовия министър и с неговите покровители. В комбина ли е? Нека каже.

 

Стигаме до прокуратурата. Подобен натиск е по силите на главния прокурор Сотир Цацаров, без съмнение. Говори се, че с някои медии е правено. Той обаче скоро ще освободи поста и едва ли БНР му е толкова важно. Освен това вече предложи Иван Гешев за свой наследник, така че се е отчел пред когото трябва.

 

Иван Гешев? Той заяви преди няколко месеца, че е сигурно на 99,9%, че няма да се кандидатира за главен прокурор. Нарече надпреварата „кални борби“, уговорени схеми и пр. В последния момент обаче бе номиниран и той се впусна в състезанието с такава страст, амбиция и агресия, че нито един друг обвинител не посмя да се кандидатира. Явно са разбрали, че могат да останат без работа и децата им да гладуват… Така се стигна и до единодушната подкрепа за него. "Следите" към Иван Гешев са само предположение, но да не забравяме, че свалянето на Силвия от ефир е поискано в навечерието на протести срещу неговата кандидатура. Този факт превръща версията в основна. На тези протести бяха изпратени орки и мутанти, за да компрометират протестиращите. Преди това същите муцуни направиха нещо като „марш“ в подкрепа на Гешев. Всичко това се огласяваше и представяше за истински новини от „онова нещо“, което се прочу с порноидиотщините за един кандидат-кмет. Точно пред „онова нещо“ Цацаров и Гешев най-често се изявяват. Това също значи много. Освен това Гешев би бил най-облагодетелстван от неотразяването или манипулативното отразяване на протестите. Освен това открай време е известно, че зад всяка заплаха и рекет се крият очаквани ползи.






Ето и кулминацията. Един едър екземпляр – политик, олигарх и медиен бос има всички лостове, за да стъжни живота не само на генералния директор на БНР, но и на цялото радио, както и на БНТ и още немалко медии. Тези, които го дразнят и му пречат биват отстранявани. Тази "мокра услуга" му правят цели институции и политици. Не всички, но достатъчно. А Великова със сигурност го дразни, защото казаното от нея достига до всички кътчета на страната. А това не бива да става, защото Гешев му е нужен. Защото:

 

А/ трябва да се заличават следите на много криминални сделки и деяния;

Б/ да се довършат или да се влачат делата „КТБ“ и „Иванчева“;

В/ да бъдат държани в ареста бизнесмени, на които да им се отнеме бизнес-нишата и да платят откуп;

Г/ да бъдат преследвани медии и журналисти, граждански активисти и определени политици;

Д/ да се обвиняват неудобни хора в заговор и опит за преврат.

 

В същото време да не се разследва самият едър екземпляр и посочените от него хора, медии, фирми, партии. ДПС, Ахмед Доган и Йордан Цонев, например.

 

Иван Гешев го чака много и мръсна работа. Ако не я свърши, може и неговите деца да се запознаят с глада, а жената до него да се окаже с нередовни фирми и имоти... Затова той се старае. Ужасно се старае.






Мнозина се досещат кой стои зад заплахите. Известни са и мотивите за мутро-мафиотските попълзновения. Разбира се, не са се обадили лично поръчителите, но те си имат подходящи - щях да кажа хора, ама е много пресилено, - аргати за тази работа. Една женица се изявява силно в този ресор - рекетьорския...

Ако прокуратурата не разкрие източника на заплахи – съмненията ще се превърнат в убеденост. Един слух се превръща в истина, когато бъде опроверган официално. Да го знаят дебелаците.

 

Както винаги и сега става дума за пари. За много пари. Но не за хората в радиото, а за онези, които го искат послушно и уплашено. Затова ще опитат да ни излъжат отново. Дори вече го правят: От СЕМ заявиха, че ще се произнесат по скандала с БНР след седмица. Сякаш не е ясно на всички за какво става дума. Уплашиха ги, подмокриха се. Ех, че свинщина, ех, че кочина!

 

Огнян Стефанов

 

П.П. В началото стана дума за „Рамщайн“ и техният нов хит. Ето част от текста на песента и видео:

 

Радио

 

Нямахме право да сме тук,

Нито да гледаме, говорим или слушаме.

И все пак всяка нощ, за един - два часа,

Аз се откъсвах от този свят.

Всяка нощ бях малко по-щастлив,

С ухо залепено за радиоприемника.

 

Радио, мое Радио,

Оставям се да бъда засмукан в ефира,

Ушите ми ще се превърнат в очи.

Радио, мое Радио,

Така чувам това, което не виждам,

Тайно сбъдвайки желанието си за приключения.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 17006 |18.09.2019 КОЙто изпрати орките на протестите, той мачка и БНР, и държавата . 17| 20067 |17.09.2019 Как Цвета и немайчиния език на първолаците ни удавиха в плиткото . 20| 13354 |18.09.2019 Старо куче нови номера не учи . 24| 16387 |14.09.2019 Скопените медии. Фандъкова – руска шпионка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads