Реклама / Ads
19| 6379 |09.05.2021 ГЛАСЪТ

Някой да набере 112. Свободата на словото у нас има спешна нужда от спасяване

.
Като все по-голям подарък започва да ми се струва новото дъно, което удари страната ни по отношение свободата на словото. И примерите за това стават все повече. Не сме на 112-то място, повярвайте ми, а някъде с Русия, Турция, Алжир… Просто сме в ЕС и не е прилично за блока. Разваля реномето. Но сме си в кочина. Ето защо…
 

На все по-заден план отива Борисовото отсъствие в медиите. Извратена нова нормалност е превръщането му в онлайн аватар. Но нещо друго ме тревожи повече през последните дни - случващото се с Българското национално радио и събитията покрай твърденията на Илчовски.

 

Изслушването на земеделеца в парламентарната комисия за ревизията на управлението на Борисов се превърна в пълен цирк и това има своите причини - чакалите на ГЕРБ се опитват със зъби и нокти да разкъсват хвърлените обвинения още във въздуха, с процедурни хватки да пречат на изслушването и в двата дни, да създават хаос и напрежение, така че всичко да потъне под напора на шумните подвиквания. 

 

“Свобода на словото имате навън, това тук e парламентът” - Тома Биков, 7 май, 2021 г. 

 

Къде са медиите? 

 

Някак повърхностно се чопли темата. В някои медии тя дори отсъства. Основни критики са към обществената БНТ, която изпълнява вменената й по закон функция по доста спорен начин вече дълго време. Това също има своето обяснение - назначаването на Емил Кошлуков за генерален директор на медията. Неговата независимост е обект на дебати, а освен това неговата оставка бе и едно от исканията на протестите през изминалото лято. 

 

На този фон изведнъж става ясно, че бюджетът на Българското национално радио е орязан. 

 

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да прави това. От тази година са изминали по-малко от 5 месеца, а бюджетът за радиото е орязан с близо 1 милион. БНР все още се старае да спазва принципите на плурализма и да е обективна медия, която не се притеснява да задава неудобни въпроси. Последното решение е взето буквално с последното постановление на кабинета в оставка, за което радиото е било уведомено едва преди няколко дни. 

 

Проблемът обаче очевидно не е в парите. Причината -  в същото време е одобрен трансфер към Българската национална телевизия от 20 милиона лева за покриване на просрочени задължения и трансфер към Българската телеграфна агенция от 2 750 000 лева. 

 

Изводът е един. И не е красив. Но идеално се връзва с онова печално 112. 

И по този повод общественият съвет на БНР изпрати отворено писмо до президента Румен Радев, НС, МС и Съветът за електронни медии, в което се обяви против решението на кабинета “Борисов 3”. От там са категорични, че ако не бъде наложен мораториум, действието би се приело като санкция, опит за налагане на политически натиск, контрол. 

 

“Въпрос на национален интерес е да бъде инвестирано в качествена, независима и професионална журналистика и е недопустимо да бъде финансово дестабилизирана именно медията, която осигурява на обществото достоверна, надеждна информация и плурализъм на гледните точки и то в момент, в който сме изправени пред агресивна, хибридна война, а информационният поток е залят от фалшиви новини”, посочват още от БНР. 

 

Въпрос на национален интерес. Но не и на частен, уви. Някой да набере 112. Свободата на словото у нас има спешна нужда от спасяване. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 16222 |23.09.2020 На кого говори Борисов? И слуша ли го някой? . 63| 19663 |11.04.2020 Цонев, вместо от свободата на словото, да се лишим от ДПС, мафията и корупцията, а? . 31| 32916 |14.05.2019 Ще последва ли някой примера на младотурците, преди Пеевски да съсипе и ДПС? . 3| 8919 |18.02.2019 Някой разбра ли защо ДАНС и КПКОНПИ бяха номинирани за наградата Big Brother?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads