Реклама / Ads
11| 19975 |09.02.2023 ГЛАСЪТ

Друг е причина за войната на ГЕРБ срещу Морфов, не политболонката Будинов. Кой?

.
Да, отново ще говорим за Александър Морфов. Още и още, защото се налага. Когато бе обявено, че Александър Морфов отново ще режисира в Народния театър, това бе новина с огромен ефект сред любителите на Мелпомена. Всички си дадоха сметка, че шампионът се завръща, а билетите за неговите постановки свършиха като за мач на Джокович.
 

Не всички обаче са били доволни от новината, защото Морфов е известен не само с таланта си на артист, но и с острия си език и гражданска позиция. С чепатия характер също.

Не сравнявам Морфов с Ноле, но по нещо те си приличат: привличат като магнит и истинските ценители на театъра и спорта, но също и онези, които мразят моженето и се хранят от посредствеността.

 

Скандалът в Народния бе предизвестен. Както и неговата смърт, ако не надделее здравия разум. Затова е била изпратена онази жена в театъра – за да предизвика последвалите събития. И тя се справи блестящо: само за 2 минути – толкова продължи репортажът, в който крачеше самодоволно и амбициозно до Почетния председател. Такъв е бил планът.

 

Две минути, но пътят до вратата й и появата на надписите, подканящи я да напусне, бе извървян.

 

И се започна. Морфов призна авторството на надписите на вратата. После написа такива и на вратата на Директора. Това стартира цунами от нападки, хули и храчки по негов адрес от ГЕРБ и пресъдружните на Борисов медии. Забележително: Морфов обедини в единен фронт всички, които любят страстно Путин, мразят „обединения Запад“, еврото, американците и най-вече можещите и талантливите. За да изглежда калният водопад на хуманитарна мисия измислиха скандал с депутата от ГЕРБ Евгени Будинов. Морфов го бил отсвирил от спектакъла „Хъшове“, защото избрал пред театъра Бойко Борисов. Будинов призна, че само обявил избора пред режисьора. Той пък го нарекъл „герберски боклук“.

И се хвърлиха борисовите остриета да бранят Будинов, сякаш е булонка, уплашена от немска овчарка…

Нооо… това бе операция „под чужд флаг“, както се изразяват шпионите или под „фалшива самоличност“, ако си припомним френския сериал. Виждаме отпред Будинов, но всъщност става дума за съвсем друг човек. Имайте малко търпение.

 

***

„Никога Народният театър не е падал тъй дълбоко в преизподнята на художественото невежество и художествената анархия - както днес: това впечатление имат всички ценители на изкуството у нас - близки или отдалечени от театъра. Но кой ще донесе желаното обновление? Нима тия, които са управлявали България, българския народ до днес? Дали от тях българският народ очаква своето обновление? От апостолите на демагогията, на лъжата, на кражбата? От сеячите на разтление? От тия, които носят със себе си мерзостта на запустението! От тия, които носят на челото си знака на безчестието?

Не.

Всички до днес управлявали партии са вече окончателно дискредитирани в очите на народа. Тяхното безчестие ги обединява в една обща гнила купчина слама, която трябва да се изгори, защото те – всички досегашни „политически дейци“ – нямат нищо общо с народа“.

 

Това не е извод от разрушителния скандал в последните седмици, а откъс от статия на Гео Милев в сп. „Везни“ (1919 – 1922 г.). Съвпадението на проблемите е неприятно, не ще и дума.

Да се коментира Гео Милев е излишно. Пределно ясен е: тогава, но звучи, сякаш е написано днес. Талантлив, непокорен, неудобен – как да не го ликвидират!

 

***

През март 2015 г. Александър Морфов казва: „Бойко Борисов е абсолютно вреден, това правителство (на ГЕРБ, б.р.) е абсолютно вредно. Да вървят по дяволите всички онези, които ме обвиняват“.

Морфов през 2014 г.: „…не ме учудва, защото какво да очакваме от тази великолепна редица, като си знаем кой стои на върха – премиерът ни Бойко Борисов?! Спомнете си как го бяха описали едни доклади на американското посолство (бел. ред . – изтеклите в „Уикилийкс“ грами) – че е мутра, с близки връзки с мафията, под ръководството на „Лукойол“, руските олигарси, че е контрабандист на амфетамини, свързан с пране на пари, незаконни фабрики за производство на цигари и какво ли още не… Това е човекът на върха.

… Първото нещо, което прави всяка една обикновена диктатура, е да се саморазправи с интелигенцията. Защото за обикновения човек Бойко Борисов може да е Крали Марко и Индже войвода, но всеки гимназист може да разбере кой е Борисов, като му чуе две изречения. Даже няма нужда да го чуе – достатъчно е да го види. Затова той трябва да унищожи интелигенцията, своите опоненти, много просто е“.

И още от Морфов: „Може би беше пресилено изказването ми, че само с кървава революция ще се оправим, но няма демократичен път, по който можем да променим тази ситуация. Дори сега да излезем на улицата и свалим Бойко Борисов, или онези, които са на власт, пак ще бъдат избрани същите. Защото ние не сме готови все още за демократично общество. Българинът не е достатъчно образован и интелигентен, за да решава правилно и това умишлено се поддържа. Спомнете си вечните стойности в нашата история – честния труд, възпитанието, семейните ценности, приемственост, уважение… – всичко това е унищожено, усмирено и се е превърнало в символ на неудачника, нещастника, в името на това народът ни да стане лесна за манипулиране маса.“

Морфов през ноември 2010 г.: „Премиерът за мен е един нискоинтелигентен охранител, който по стечение на обстоятелствата стана премиер на България. Което ми е малко неудобно за българския народ, но това е факт. Често си мисля, че не съм част от този народ. Хората, които вършат цялата тази свинщина наоколо, не са моят народ. Същият той, който си хвърля боклуците от балкона и слуша чалга, си избра и този премиер. Това не е моят премиер. Но нямам друг избор, освен да го търпя, защото мнозинството го е определило за такъв“.

 

Морфов плати за своята гражданска позиция, като се раздели с театъра, а пиесите му бяха свалени от директор, човек на ДПС.

 

***

На този фон ето коментарът на Будинов за протестите през 2020 г., които искаха оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев: „Протести ще има навсякъде, това е заради коронавируса“. Това изказване е класирано от една медия на 6-о място в Топ 10 за най-глупави изказвания.

Има негови „бисери“ и от пленарната зала на НС, но да ги оставим на изследователите на неговото творчество и политическа кариера…

 

***

Плашещо семпли, незначителни, маловажни и незабележими особи се нахвърлят върху Морфов и имената им се появяват в медиите. На някои и злобните им муцунки. Изливат злъч и омраза с дебита на водопада Виктория! Жалки орки, пленени от партийни и задкулисни сатрапи, готови да ръфат живо месо. Морфов бил пияница, грубиян, съветски болшевик, дискриминатор, некадърник, превърнал Народния в „градски клозет“ – реве една мутра, разединител и пр.

Ако позволите, ще цитирам още веднъж Гео Милев, който е поставял пиеси в Народния Театър: „Нещастието ми беше там именно, че изпаднах без моя воля в ръцете на хора прости, неуки и сурови”.

 

***

Без Александър Морфов нямаше да знаем много за сегашния директор на Народния – Васил Василев. Вероятно без уверението, че ще върне в театъра Морфов нямаше да спечели и конкурса за директор – кой знае.

Велислава Кръстева също щеше да е слабо известна, при това с политическите си амбиции и благодарение на ДПС. Не е кой знае какво… освен в задкулисието.

Амебите няма да ги споменавам – получиха своите 50 реда известност. Други се срещнаха с президента – щастливи ли са?

 

***

Вече ви е ясно, заради кого се води тази помийна операция. Б.Б. е уплашен. Задават се предсрочни избори, страхът че ще остане извън властта го паникьосва. Има защо.

Морфов ги плаши, защото има гражданска позиция. И трябва да бъде отстранен. Надявам се, вярвам, че той ще издържи тази блокада. Много, много хора вярват в това.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Докато пишех този текст, научих, че бивш милиционер е застрелял известния психолог Иван Владимиров – Нав, който е бил съсед на убиеца. Разбирате ли, хора, за какъв ужас става дума: посредствеността ликвидира физически можещия, полезния за обществото. И този убиец години наред е тормозел не само Владимиров, но и останалите съседи, заплашвал ги с пищова и дори шамаросвал някои. Простакът е агресивен и безнаказан. Той е човек на тези, които организират атентата срещу режисьора Морфов.

 

Сега ще чуете колко възмутени от убийството ще са борисовци, гешевци и техните ибрици и какви обещания ще дават, че ще променят нещата. Лъжа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13341 |08.02.2023 ГЕРБ ще сезира КЗД за Борисовото „Проста кърджалийска п…а“, ама друг път. Какво чувства Будинов? . 8| 13826 |06.02.2023 Ако убият Морфов, ще станат ли в ГЕРБ по-умни и щастливи? Така се спуска мракът . 43| 6851 |21.01.2023 Войната като удоволствие. Как Путин се влюби в избиването на хора . 20| 9214 |05.01.2023 Бойко срещу Кирил: ГЕРБ – зловещ клоун, ПП – аджамии, ДПС чака на гюме. Защо не хвърчат глави?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads