Реклама / Ads
25| 16614 |27.09.2021 ГЛАСЪТ

Дуелите в наше село са демоде: удрят с куршум от засада или с клевета

.
Борисов и Радев
Президентът Радев хвърли ръкавицата на експремиера Борисов, като го предизвика да не се крие зад ГЕРБ, а да се яви като кандидат за държавен глава. Ден преди това Борисов бе заявил: „Искат да докопат кандидата за президент на ГЕРБ, за да се разправят с него още преди да има имунитет“.
 

Борисов шикалкави доста непохватно и глупаво. Ако кандидатът на неговата партия е достоен човек, познат на всички и доказал се политик от какво ще се страхува? Как ще го „докопат“, ако не е свързан с пачките и кюлчетата от чекмеджето, с Барселонагейт, шизофреничната история с Мата Хари и топлата дружба на Борисов с Иван Гешев? Гласоподавателите знаят по какво да оценяват кандидатите за високия пост. Борисов, например, все повтаря, че Радев е разединител на нацията, корумпиран, служебното правителство съсипва страната, следи го с дрон дори в спалнята, праща му Мата Хари да снима фалшиви пари и злато, упреква го, че негови съветници са клиенти на прокуратурата и пр. Това означава ли, че е „докопал“ своя съперник от „Дондуков“ 2 и се „разправя с него“, въпреки, че има имунитет? Защото така илиза.

 

Изглежда Радев настъпи Борисов по най-слабото място – омразата на лидера на ГЕРБ към него. Борисов се счита за най-силен в пропагандата срещу сегашния държавен глава, в тази пропаганда участват най-близките му съратници. Въпреки това Радев има най-високо обществено одобрение. Изглежда, че вторият мандат му е в „кърпа вързан“.

 

Рано е за шампанско. Всяка кандидатска двойка от редиците на ГЕРБ наистина изглежда обречена срещу Радев – Йотова. Томислав Дончев, Екатерина Захариева, Даниел Митов и др. нямат големи шансове. Но Бойко Борисов? Вежди Рашидов преди дни заяви, че е морален, мачо, хората го харесват, а в чужбина му имат доверие. Преди време същото говореше Георги Марков, но от известно време предпочита да пести суперлативите за своя другар. Сигурно има причини…

 

Борисов не е за подценяване. При добра мобилизация членове и симпатизанти на ГЕРБ ще постигнат около 350-400 хиляди гласа. От ДПС са разлютени на Радев заради „онзи“ въпрос към лидера Карадайъ за родината и обещават да дадат своя принос за неизбирането му за втори мандат. Ако изпълнят заканата, техни гласове могат да се „прелеят“ към Борисов.

 

Своето ще получи и кандидатът на „Демократична България“ на първи тур. Също и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. По нещичко ще дръпнат и другите двойки в надпреварата. Това прави победата на Радев на първи тур под съмнение. Не е задължително да стане така, но е възможно. Зависи и каква ще е избирателната активност и кой как ще мотивира своя електорат.

Прибавете борисовите медии, които не спират канонадата срещу Радев, съпругата му, кръга му.

 

Но до сблъсък Радев – Борисов едва ли ще се стигне. Експремиерът е голям на думи, но слаб, когато трябва да доказва нещо със собствени сили. Той наистина се крие зад гърба на съпартийците си, обикаля с джипката и прави нелепи изказвания пред шепа подбрани верни и зависими хора.

 

Остава му ход да пита Конституционния съд дали Радев не е придобил американско гражданство докато е живял и учил в САЩ. Това, разбира се е пълен абсурд, но и присъствието все още в политиката на Борисов не е по-малък абсурд. Ако той победи Радев, триумфът ще е неописуем, а партията ще си върне позициите. Загуби ли обаче – това ще е неговият край. Като политик. Животът му ще продължи по сложния път през разследване на управлението му, съдебен процес и заселване в някоя от килиите, където изпрати свои опоненти с помощта на верния Гешев. Верният засега.

 

В повестта „Двубоят“ на Александър Куприн има такава мисъл: Бият само онзи, който се страхува, че ще бъде бит.

 

Същият случай в наше село…

 

И като стана дума... През 1933 г. Елин Пелин публикува във в. "Щурец" разказът "Смелост". В него класикът пише: "Да се явиш лице срещу лице с един противник и с напълнени пистолети да изкупувате някаква си накърнена чест! Това не звучи ли на варварщина? Не е ли по-практично и по-целесъобразно да го причакаш някъде на тъмно и да му светиш маслото с един вистрел. Защо са нужни тук церемонии, хвърляне на ръкавици, измерване на крачки. Тези работи за нервите на съвременния цар на цивилизацията - човекът - са непоносими."  И още: "Ако не ти стига кураж да го застреляш из засада поради това, че имаш естествено отвращение от кръвта, то можеш да го убиеш морално чрез клевета, чрез интрига, чрез пресата. Това са легални средства, с които напълно безопасно можеш да си послужиш, без да показваш своята висша добродетел смелостта".

 

Нали ви казах да не подценявате Борисов?

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 41009 |07.08.2021 Киселова не иска да умре . 42| 37219 |12.04.2021 Бял кон и къща в Барселона са рискова покупка и носят проблеми . 48| 17734 |15.11.2020 Лудницата представя: Оберфюрер Жана д’Арк брани Наполеон I нашенски . 88| 15023 |23.09.2020 Русофилска партия с дъх на ДАНС, Барселона и изпъден Решетников

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads