Реклама / Ads
18| 8839 |03.08.2024 ПОЛИТИКА

Двама убийци в топла прегръдка

.
Без думи...
„Всички вие ще бъдете предложени за държавни награди“. С тези думи Владимир Путин посрещна групата освободени руски затворници от списъка за размяна със западни страни. Той и други висши ръководители на отбраната и разузнаването присъстваха на церемонията.
 

Самолетът на специалния авиоотряд "Русия" с освободените от Запада затворници кацна на правителствения терминал на летище Внуково-2. Там ги очакваше и почетен караул от 40 военнослужещи от Президентския полк.

 

"Преди всичко искам да ви поздравя завръщането ви в родината. Сега искам да се обърна към тези от вас, които са пряко свързани с военната служба. Искам да ви благодаря за вашата вярност към вашата клетва, вашия дълг и вашата родина, която не ви е забравила нито за минута. Сега сте вече у дома", каза Путин.

„Ще се видим отново и ще поговорим за бъдещето ви“, господарят на Кремъл.

 

До него бяха министърът на отбраната Андрей Белоусов, директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин и директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников.

Путин не пропусна топло да прегърне Вадим Красиков, освободен днес от Германия като част от размяната между Русия и Запада. Същият бе осъден на доживотен затвор за извършване на поръчково убийство.

 

Руснакът Вадим Красиков бе съден за убийството в Берлин на бивш чеченски сепаратистки командир по поръчка на руската Федерална служба за сигурност (ФСС). Той повтаря в съда едно и също: че е станало някакво недоразумение. Видеозаписи и свидетелски показания обаче сочат съвсем друго – става дума за хладнокръвен професионален наемен убиец 

През цялото време на процеса руските власти заемаха позиция на защита на Красиков.

На 15 декември 2021 г. той е осъден на доживотен затвор.

 

Жертвата му, чието истинско име е Зелимхан Хангошвили, се е  сражавал срещу руските войски в Чечня. Той е оцелял след два опита да бъде убит от представители на руските тайни служби.

На 23 август 2019 г., около обяд, в берлински парк Вадим Красиков, карайки велосипед, се доближава до жертвата отзад и произвежда първи изстрел от разстояние със заглушител, след което я прострелва още два пъти контролно в главата от упор.

 

Кой всъщност е Красиков, представящ се за инженер Вадим Соколов, турист?

 

Все повече източници в Русия твърдят, че някога той е бил личен телохранител на Путин, когато сегашният диктатор е бил в управата на кметството на Санкт  Петербург.  Двамата дори тренирали заедно стрелба с пистолет.

 

Неслучайно Путин настоявал пред Запада само за Красиков, а другите просто попълнили групата за изравняване с освободените  от Русия политически затворници.

След обявената присъда германския съд във видеовръзка със Съвета за национална сигурност на Русия Путин разпоредил да се направи всичко, но Красиков да бъде върнат в Москва.

 

Красиков е бил много близък с Путин и често разказваше какво са вършили заедно. Това разказа пред съда в Берлин Александър Водорез, брат на втората жена на Красиков.

 

От своя страна Красиков постоянно повтарял, че е пристигнал от Полша в Германия, защото има любовница немкиня. Така и не е ясно досега, коя е тази жена, защото той отказал да е назове, защото била семейна.

 

Постоянното настояване от страна на Путин именно Красиков да бъде заменен, а другите да са само „пълнеж“ води до извода, че двамата имат  общо минало и общи тайни.

Не е ясно, как Красиков си е позволявал охолен живот в Русия, карал лични Порше и последен модел БМВ, хвалел се, че получава над 10 000 доляра месечно, но не казвал срещу какво. Официално такива доходи  не са регистрирани в съответните руски финансови институции.

 

Според руски източници Красиков е служил в спецназ на ФСБ „Вимпел“ и е участвал минимум в две  поръчкови убийства, освен това в Берлин. Съществуват записи от камери, които показват убийството на бизнесмена Алберт Назаров в Москва през 2013 г. То е извършено от човек на колело с пистолет със заглушител – точно както е ликвидиран Зелимхан Хангошвили в Германия. Руската прокуратура първоначално приела записите, но по-късно те изчезнали мистериозно.

 

Руски бивши кадри на тайните служби коментирали пред западни издания, че „стрелбата в гръб“ била патент на Красиков.

 

Путин не сдържа радостта си от завръщането на осъдения убиец и го прегърна топло.  Засега се предполага, че единият е убил трима души. Другият обаче може да се „похвали“ с над 450 000 мъртви руски военни и десетки хиляди  украинци – военни и цивилни.

 

Срещнаха се двама убийци приятели и се прегърнаха.

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5695 |02.08.2024 "Политзатворници срещу убийци": Каква размяна направи Русия? . 20| 4324 |01.08.2024 Парламентът: ПП-ДБ припомни, че комунистическият режим е престъпен. БСП скочи - буквално . 30| 4231 |27.07.2024 Христо Иванов: Има заплаха за Шенген и европейското финансиране заради решението на Конституционния съд . 6| 3260 |26.07.2024 Конституционният съд решава за промените в Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads