Реклама / Ads
35| 14521 |07.04.2023 ГЛАСЪТ

Един неандерталец до 100-е интелектуалци: Колко от вас са мачкани и преследвани от режима „Борисов“?

.
Още в първото изречение заявявам, че и аз като много други българи-неандерталци съм „за“ да се сформира правителство, което да свърши най-важните за обществото неща. Така е редно да стане.
 

Няма да се спирам на имената от списъка, но някои от тях ще се включат и в списъка на 100-е сливенски войводи, ако им предложат… Интелектуалният им багаж е толкова оскъден, че няма да го улови дори най-прецизният скенер на Софийското летище.

 

Разбира се, в списъка има и хора, които дълбоко уважавам с убеждението, че има защо. Към тях отправям няколко въпроса, които, по мое скромно мнение, са важни.

 

Никой не плати цена чрез съдебни процеси за извършени репресивни действия по време на тоталитарния режим. Две-три дребни риби бяха разкарвани из Съдебната палата и пред медиите, а Тодор Живков полежа малко в ареста, колкото да разберем кой му е кърпил чорапите.

 

Никой не плати цена и за възродителния процес, а ДПС сякаш имитираше активност, колчем се окажеше в управлението на страната.

 

Същата „амнистия“ ли ще получи Бойко Борисов и някои от неговите приятели, авери и министри, благодарение на които България бе закопана на последното място по всички показатели за стандарт на живот? Заради същите окупирахме първите места по смъртност, заболеваемост, корупция, лошо здравеопазване, неграмотност, употреба на дрога сред тийнейджърите, лоши шосета и магистрали (доколкото ги има). Предлагате не просто да им се размине, но и да участват отново в управлението на страната?

 

Един политик от списъка пък зове от екрана да продължим заедно с Румъния напред, както бяхме заедно при приемането ни в Евросъюза.

Този човек силно се е объркал. Ще припомня, че през 2018 г. правителството на Борисов заяви, че до 2 години България ще задмине Румъния по БВП на глава от населението. Случи се обратното: Румъния не само дръпна силно напред, но задмина дори страни като Гърция, Хърватска и пр.

Само през 2017 г. в съседната нам страна са осъдени за корупция, злоупотреби и други престъпления 870 политици и управници от средния до най-висшия ешалон на властта. През 2022 г. само за два месеца в Румъния са осъдени над 100 лица от политиката и държавната администрация. Двама бивши премиери са в затвора за корупция.

Е, как точно ще вървим заедно с румънците?

 

В Апела остро се осъжда и войната на Русия срещу Украйна. Съвсем логично. Но нали Борисов построи през България за рекордно кратък срок газопровода Руски/Турски поток? По този начин Путин реализира целта си, да бъде заобиколена Украйна като транзитираща страна, което му развърза ръцете да започне агресията срещу Киев на 24 февруари 2022 г. И това ли ще амнистираме?

 

Има и други въпроси, които могат да се зададат, но един ме интересува особено: Колко от интелектуалците в списъка са били жертва на репресивни действия, преследване, натиск, изфабрикувани прокурорски обвинения и абсурдни съдебни процеси? На колко от тях КПКОНПИ е запорирала сметки и имоти като част от инструментариума на институции-бухалки? Колко от списъка са се сблъсквали с изродите с маски, които малтретираха и заплашваха граждански активисти, журналисти и протестиращи, настояващи за оставката на главния прокурор Иван Гешев?

А рекетираните бизнесмени и такива, на които им бе заграбен бизнеса по най-варварски начин?

 

Сигурно тези питания ви се струват дребнави и наивни. И наистина изглеждат такива, но само на хора, които нямат понятие за какво става дума.

Стотици, хиляди са жертвите на споменатия произвол. На тях какво ще кажете? Да пият една студена вода? Да обърнат и другата буза?

 

А защо досега нямаше апел от интелектуалци Борисов поне да се извини за зулумите, които неговата власт сътвори или си затвори очите за такива? И чекмеджето ли да забравим, в което се бяха събрали пачки с евро, колкото пенсиите на 2 000 възрастни?

 

Популистко, нали?

 

Забравихте ли как бяха завладяни десетки медии?

 

Загрижени за Отечеството днес апелират „Продължаваме промяната – Демократична България“ да направят компромиси в името на обществения интерес. Ех, колко величествено! Защо обаче не се чу поне един глас, който да призове Борисов да направи компромис, защо не и жертва и да се оттегли, заедно с неколцина от най-близкото му обкръжение, над които от години висят съмнения за корупционни практики и да остави обновената партия ГЕРБ да търси съюзници и път напред?

Но не - човекът от Банкя не може да се пипа. Той е велик. Той е божество. Икона пред която сам се кръсти...

 

Честно, струва ми се, че някои хора от списъка, така и не са разбрали под какво точно се подписват.

 

Има още много „неандерталци“ като мен, които биха искали да чуят отговорите на споменатите въпроси.

Защото не може да има нормално демократично управление, без то да прилага механизмите, гарантиращи справедливост.

 

Да очакваме ли и апели, телеграми и отворени писма от трудови колективи и клубове на запасните?

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 14222 |18.02.2023 Колко пъти щеше да е мъртъв Борисов по Устава на Дякона? Щеше ли да оцелее поне един днешен политик? . 45| 17256 |11.02.2023 Борисов: Горанчето аз дори не го познавам, виждал съм го един-два пъти, носеше някакъв сак… . 18| 32471 |28.11.2022 А ако БСП и ГЕРБ не бяха разкрили как агент 0043 мести флашката от единия крачол в другия? А? . 8| 16606 |15.11.2022 Тиква срещу каскет: Кървава задкулисна война изправи един срещу друг доскорошни ортаци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads