Реклама / Ads
0| 15284 |26.07.2022 ГЛАСЪТ

Еленко Божков и Рамадан Аталай – примитивизъм и политагитация от 1942 година

.
Пламенният агитатор въздейства силно на слушателите, на масите, насочвайки се към съзнанието. Но агитаторът въздейства и на чувствата посредством своя глас и убедителността, с която говори. Той умее да излъчва мъка, страст, оптимизъм, както и да формира у хората отношение към определени явления и личности: ненавист към врага или възхищение от ръководителя или постиженията на партията.
 

Изкуството на политическия агитатор е в това да бъде убедителен и да предизвика истинска ненавист срещу врага.

 

Това е фрагмент от статията „Спутник агитатора“, отпечатана в съветския в-к „Правда“ през 1942 г. и одобрена лично от Сталин. Със сигурност по време на война подобна агитация има своето значение, но 80 години по-късно да вършиш същото спрямо населението и политическия опонент, е признак на неадекватност и безсилие.

 

Занимавам ви посред лято с подобна идиотщина, защото ролята на политагитатора придобива у нас ключово значение в наливането на омраза срещу политическия опонент. Невероятно и абсурдно е това да се случва през 2022 година, но явно някои съветски похвати в пропагандата не се забравят от някои партийни централи и кадри.

Напоследък в този „ресор“ ярки изяви демонстрират Еленко Божков от стратегическия съвет при президента Радев, Рамадан Аталай от ДПС и неколцината остриета на ГЕРБ.

 

Посещението на Кирил Петков в Азербайджан било „туризъм“, иронизира Божков. Той минава за енергиен експерт, но биографията му изобилства с факти за политическите му приключения в редица партии и пребиваване на сладки държавни постове. От няколко месеца се е заел – вероятно заради нечий намек – да громи Кирил Петков по всякакъв повод. Петков има доста трески за дялане, но целенасочената политагитаторска атака намирисва на поръчка.

 

Същото прави ден след ден и депутатът 10-и мандат от ДПС Рамадан Аталай. Някогашният агент на ДС с псевдоним „Вергил“ и близък до „Мултигруп“ деец в „Кремиковци“. На 7 юли Аталай заклинателно отсече по една телевизия: Има газ само до юли. След това нито танкери, нито газ. Абсолютна лъжа, но немалко медии я мултиплицират, защото Аталай бил експерт. Това правителство е детска градина; правителството се разложи; те лъжат на всяка крачка – все констатации на Аталай.

 

Той първо заяви, че никой не знае дали наистина съществуват американски кораби с втечен газ за България. После отсече, че никой не знае къде се разтоварват тези кораби. Когато и тази негова лъжа бе опровергана, той измисли следваща – че разтоварването трае поне 7 дена, което ще забави много доставките. Оказа се, че са разтоварени за по-малко от 7 часа… Такава му е експертизата на „мултака“ и ексагента, но той има задача да е агитпропагандатор по сталински. Истината в такива случаи е без значение. Важно е да се предизвика „ненавист към врага“.

 

Правителството в оставка, премиерът Петков и някои министри наистина заслужават рендосване за някои техни действия, но когато се прави по ЕленкоБожковски и РамаданАталаевски ефектът е обратен. Така че нека продължават в същия дух.

 

В този стил е пропагандата и на ГЕРБ: елементарна и груба реторика, фалш, лъжи, нападки, обидни квалификации, себеизтъкване и незачитане на фактите и истината.

 

Витали Роник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 52866 |13.02.2022 Народът да каже: Взел ли е Горанов 60 милиона от Божков? Борисов е уволнявал по ”изрезки”, а сега вие . 40| 62045 |11.03.2021 Василев и Божков се оказаха прави за Гешев - слаб е, потвърди го и Европейският съд . 31| 29725 |19.10.2020 Доказано*! Кремъл, Божков и Сорос плащат на социолози да режат рейтинга на Борисов . 43| 25457 |05.06.2020 Има ли защо властта да се страхува от Божков и да натиска медиите. Паякът – част I

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads