Реклама / Ads
8| 8882 |01.03.2019 ГЛАСЪТ

Гавра! Милиони потънали в Правителствена и от лошо управление, но няма пари за медсестрите

.
Източник: БГНЕС
Медицинските сестри се бунтуват. След миналогодишните протести на майките на деца с увреждания, това е втора подобна изява, в която български жени ни кават, че повече така не може. Като се замисли човек, открива логика в тази жилавост, решителност и воля.
 

Спомнете си баба Тонка, баба Илийца, Гина Кунчева, майката на Дякона, лекувала хората с билки и отвари, Райна Попгеоргиева, Иванка Ботева и др. и др. Ами жените, които помагали на ранените въстаници, на опълченците на Шипка, в Първата и Втората световна война. Жените нерядко посрамват мъжете, чийто революционен патос е най-ярък на софрата…

 

Медсестрите заслужават нашата пълна подкрепа. Само болен мозък може да не бъде съпричастен към техните проблеми. Профсъюзите са такъв болен организъм – изоставиха ги заради някакви договорки или Бог знае защо.

Сегашните протести са повод да припомним на самозабравилите се политици, че още през XIX век англичанка Флорънс Найтингел създава система за обучение на среден и младши медицински персонал, която в голяма степен е актуална и днес. В Кримската война организира грижата за ранените съюзнически войници в Турция. Грижи се за болни в приюти за бедни, въпреки, че е от благороднически род. Неин е изразът, че болният заслужава всичката любов и грижи, които човешко същество може да даде. Бюджетарът Ананиев, станал по стечение на обстоятелствата здравен министър, трябва да прочете историята на Найтингел, за да разбере някои азбучни неща. И да престане да повтаря, че няма пари, че се прави всичко възможно, че някой ден… Пълни глупости!

 

Нека Ананиев каже колко милиона „липсват“ в т.нар. правителствена болница, сега база „Лозенец“. Вместо да прикрива злоупотребите, да сезира прокуратурата и ако не могат да се върнат средствата, които са злоупотребили да отиват на съд.

Ананиев да предложи истинска реформа, защото в момента България е един абсурд. У нас болниците са над 460 и здравеопазването е в перманентна криза. В Холандия, което е с близо 12 млн население болниците са 130 и е на челно място по качество на здравните грижи.

 

1500 – 1800 евро е средната заплата в ЕС. А е толкова заради мизерните пари на нашите медсестри. Иначе в някои държави те получават по 2200 – 2500 евро. Има и още по-добре заплатени, в зависимост от специалността, отговорността и риска.

Всеки от нас или наш близък е имал нужда от болнични грижи. Убедили сме се, че без добрата дума на лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари няма излекуване. Доброто отношение е половин операция. То вдига духа на болния, дава му вяра и надежда, че болестта може да бъде победена. Кой сменя банките 24 часа в денонощието. Кой дава предписаните лекарства в определен час, прави изследвания, идва на минутата, когато натиснеш копчето над леглото? Сестрите. Да, някои са нервни, понякога сърдити. Но всички знаем в какви условия работят, при недостиг на кадри, попълват извънредни дежурства, ругаят ги, дори ги нападат физически.

Истинските потерпевши, жертви на здравната система са медиците и пациентите. Виновниците са във властта и политиката. Корупция и некадърност при управлението на милиардите, отпускани за здравеопазване са в основата на драматичното положение.

 

Затова трябва да дадем нашата подкрепа за медицинските сестри, както я дадоха лекарите и останалия болничен персонал. Железни жени са, с дух и състрадателност, с професионализъм и любов към професията и хората.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10778 |20.12.2018 Защо се крие колко милиони са профукани за адвокати по загубеното газово дело? . 22| 23646 |14.05.2018 Има ли шанс войната срещу талончетата на Васил Божков и милиони българи? . 24| 23492 |17.06.2016 Милионите около Росатом възбудиха пудели и шлюхи . 11| 17418 |01.11.2015 Лотарии и балъци. Милионите не са там, където си мислите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads