Реклама / Ads
7| 14391 |09.11.2022 ГЛАСЪТ

Генерал е командвал Народния, що да не го командва и ДПС? А хъш, момичета и момчета, е много висока позиция

.
А Вазов кой го пита...
Тези, които са назначили Велислава Кръстева за зам.-директор и ПР на Народния театър „Иван Вазов“ са знаели, че ще има реакция, която няма да им хареса. Знаел е и директорът Васил Василев, но вероятно не е имало вариант да откаже или дори може би сам е поканил Кръстева, с която е бил колега като зам.-министри на културата в кабинета „Орешарски“ на ДПС и БСП.
 

Самата Кръстева също е била наясно, но се е заблудила, че времето е тяхно. Още е тяхно…

 

Подобни неща вече са се случвали. През 60-те години на м.в. генерал Александър Гетман, виден комунист, партизанин, е назначен за директор едновременно на Народния театър и на Софийската опера. Цял генерал, нали, пък и партията вероятно е смятала, че на културата няма да навреди малко военщина и здрава ръка. Реакцията на творци и интелектуаци обаче (по онова време е било доста рисковано да се опълчиш на партийното ръководство) неприятно изненадали властта с негативни реакции и принудили партизанина да се оттегли от поста. Явно е схванал, че не всичко става за ядене...

 

Вече ви е ясно накъде води тази пътека…

 

Кръстева не е генерал в буквалния смисъл, но е на генералска позиция в ДПС. И като човек със замах, завела в Народния цял екип от ПР-сътрудници. Холивудски почерк, без съмнение. Не иронизирам. Като човек, който е бил няколко мандата депутат от ДПС и повече от 10 години гради образа на почетния председател Ахмед Доган, Кръстева е натрупала ценен опит и познава освен политическите потайности и много други, за които ни е бедна фантазията. Това също го казвам без ирония.

 

За реакцията на режисьора Александър Морфов са могли да се досетят всички, свързани с нейното дислоциране от централата на Движението до новото й работно място.

 

Но какво толкова има да умуваме по темата.

 

Вече научихме какво мисли Морфов по въпроса от негово писмо до сайта "Площад Славейков" и публикувано в други медии също. Възможно е скоро да научим, че за пореден път е подал оставка. Директорът сигурно ще обясни, че това е лично решение и не му е работа да коментира. После Морфов ще се запилее да прави театър в чужбина, където му се получава чудесно.

 

Дуелите между творци и политици у нас завършват обикновено като дуела на Пушкин с Дантес...

 

Не знаем още какво мисли трупата на Народния. Актьорите преди време изразиха позиция като поискаха оставката на Мутафчиев заради прокарваните от него тяснопартийни интереси в гилдията. Подкрепиха ги колегите от Театъра на армията. Други също. Но политическа намеса не допусна да се случи желаното и очевидното. Мутафчиев и до днес продължава открито да проповядва партийните си пристрастия като шеф на театралната гилдия.

 

Същата намеса няма да позволи и този път „нездрави елементи“ да вършат своеволия и „детинщини“.

 

Сега внимавайте. Никол от екипа на Кръстева дала следната дефиниция за това какво е хъш: Човек, който иска да освободи Българи, но в момента е в чужбина и не е на ръководна позиция. (цитатът е от сайта „Площад Славейков“)

Интересно е, как според екипа на Кръстева, се нарича човек, който не иска България свободна, в момента е тук и е на ръководна позиция?

 

Гатанка, момчета и момичета. Не се взимайте толкова на сериозно, защото един ден ще се срамувате като се сетите какви сте ги говорили. Просто защото хъш е много, много висока позиция.

 

Скандалът в Народния театър ще направи Велислава Кръстева известна и в една друга област, освен политиката. Да се сблъскаш с режисьор и актьор като Александър Морфов е голям плюс, защото на първо четене те прави нему равна. Троловете не пестят усилия в тази посока.

 

В същото време обаче на светло изплува много стар и неприятен проблем – партийните назначения. За Христо Мутафчиев вече стана дума. А Сатиричният театър? А тези, които зависят от Столична община, което означава от Йорданка Фандъкова, която се радва на подкрепата на театрали чрез парите на данъкоплатците?

 

И някак изкуството бива (не)деликатно изтиквано в ъгъла.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 18647 |18.05.2022 Как бивш генерал с харизма 1,5 нюанса сиво, спечели любовта на социолозите . 62| 30722 |25.03.2021 Дадох ти генералските пагони, мога да ги взема - тайни преговори за властта . 39| 20768 |11.01.2020 Русия предала Сулеймани на САЩ - и спечели. Генералът бил агент на ЦРУ? . 10| 18488 |21.08.2017 Президентска гаранция и генерал-политик, е все едно евреин - еленовъд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads